• Ko slēpj Līgo svētku rituāli un simboli?

    Ezoterika
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    22. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dace Spalvina / Shutterstock
    Saulgriežu svētki mūsu senčiem bija nozīmīgākie gada svētki. Ar tiem saistās dažādas tradīcijas, ko turpinām piekopt arī mūsdienās. Vai, pinot vainagus, lecot pār ugunskuru un sienot sieru, zinām šo rituālu patieso nozīmi?
    • Lēkt pār ugunskuru. Šķīstīties no slimībām, no traucējošā, vecā, nevajadzīgā, jo uguni uzskatīja par attīrošu substanci.
    • Pīt vainagu. Vainags, aplis ir veseluma simbols – pīt vainagu, nēsāt vainagu nozīmē harmonizēt sevi.
    • Aplīgot. Aplīgošana saistīta ar īpašumu (lauku u. c.) apiešanu un apdziedāšanu. Apiet rituālā kārtā un kārtībā, dziedot īpašas aizsargājošas dziesmas, nozīmēja simboliski aizsargāt, atjaunot iepriekšējā gada aizsargu.
    • Jāņusiers. Siers tā formas un krāsas (zeltains, balts) dēļ ir saules simbols. Siet sieru, ēst sieru – paņemt, iegūt daļiņu no saules neizsmeļamās enerģijas sev.
    • Alus. Alus, precīzāk, medalus, senāk vasaras saulgriežos bija galvenais rituālais dzēriens, kas, viegli reibinot, palīdzēja izjust katra indivīda vienotību, kopību kolektīvā. 
    • Vārtīties rasā. Rasu uzlūkoja par sakrālāko ūdens pastāvēšanas veidu un kā tādu izmantoja rituāliem nolūkiem – šķīstīšanai (kas karā kāvušies, lai nāk rokas nomazgāt), arī auglības veicināšanai, dziedināšanai utt.
    • Meklēt papardes ziedu. Paparde iemieso slēpto, dziļo saules enerģiju. Cilvēks to nevar ne iegūt pilnībā, ne saprast pilnībā, viņš, pārvarot briesmas un iegūstot pārdabiskā zināšanas, var mēģināt gūt daļiņu no šīs enerģijas krātuves.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē