• Kaislīgā un ilgtermiņa mīlestība. Kā tās atšķirt?

    Attiecības
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock
    Balstoties uz to, kā un kāda ķīmija smadzenēs spēlē pirmo vijoli, var izšķirt divus mīlestības veidus. Vienu no tiem diagnosticēt ir vieglāk. Otrā tipa mīlas skartajiem ar mīlas fakta konstatāciju varētu neiet tik viegli.

    Raksts no žurnāla Klubs arhīva

    Konsultē Artūrs Utināns, Ārsts psihoterapeits, RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docents

    Ja pašam neizdodas aprakstīt savas izjūtas, zinātne nedaudz nāk talkā, apgalvojot – ir divi mīlestības veidi, un jūtas rodas tikai tad, ja smadzenēs nostrādā ķīmija. Nav ķīmijas – nav jūtu! Jo nav tādu emociju, kas būtu neatkarīgas no smadzeņu darbības. Līdz ar to – jebkādas emocijas ir kaut kāda «elektrība smadzenēs», kā rezultātā sinapšu savienojumos izdalās bioķīmiskas vielas, kas ir vai nu stimulējošas, vai bremzējošas, skaidro Artūrs Utināns. 

    1. Kaislīgā mīla
      Šis ir gadījums, kad daudz vieglāk noformulēt – esmu iemīlējies! Cilvēks pret otru jūt lielu kaisli, iekāri, seksualitātei un vizuālajam tēlam ir liela nozīme. Šī mīlestība balstās uz tā dēvētajiem laimes hormoniem – dopamīna, noradrenalīna un fenetilamīna. Izdalās seksuālie hormoni – testosterons, estrogēni, progesterons. Ķīmija nostrādā ārkārtīgi spēcīgi, un tas viss ietekmē izjūtas. Kaisle ir ļoti orientēta uz partnera estētiskajām īpašībām, nevis raksturu vai morālajām īpašībām. Piemēram, mīlas objekts ir izskatīgs, skaists, harismātisks, interesants, brīnišķīgi dzied, dejo, skaisti runā – tas ir svarīgi vairošanās kontekstā, jo norāda, ka iekāres objektam viss kārtībā ar mentālo veselību (garastāvokli), viņš ir simetrisks (glīts) – tātad būs labi, veselīgi bērni. Šajā gadījumā ir vieglāk noformulēt – es esmu iemīlējies līdz ausīm! Viss ir skaidrs! Taču šī mīlestība ir īstermiņa pasākums – vidēji tie ir 2–4 gadi, un kaisle ir pārgājusi. Tā notiek, piemēram, pēc bērnu piedzimšanas vai kad otrā tiek atklātas rakstura īpašības, kas ne pārāk patīk, vai ja ir sakrājušies aizvainojumi.
      Ilgtermiņa mīlestība var sākties arī kā kaislīgā mīla un veiksmīgā gadījumā transformēties garajā mīlā. 
    2. Ilgtermiņa mīla
      Nav teikts, ka uz visu mūžu, bet noteikti – ilgtermiņā. To vairāk raksturo siltas, empātiskas emocijas pret partneri. Te darbojas citi neiromediatori – oksitocīns un vazopresīns, kas veicina siltu un emocionālu pieķeršanos otram (šīs vielas izdalās arī vecāku un bērnu mīlestībā). Šajā gadījumā otrs tiek vairāk mīlēts un cienīts kā personība, ir kopējas intereses. Cilvēki ir altruistiski, nevis tikai domā par sevi. Ir godīgums, atklātība, labestība, ko nesaista tik daudz ar estētiskajām īpašībām – ak, cik viņa skaista! Līdz ar to var būt, ka ir grūtāk saprast un noformulēt – tā ir mīlestība vai nav, kaut gan realitātē tā ir mīlestība. Ilgtermiņa mīlestība var sākties arī kā kaislīgā mīla un veiksmīgā gadījumā transformēties garajā mīlā. 
      Vairāk lasi digitālajā žurnālā Santa+!
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē