• Gribi, lai vīrietis mainās? Nepieļauj šīs 4 attiecību kļūdas!

    Attiecības
    Zane Blanka
    2. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: fizkes / Shutterstock
    Vēlies, lai vīrietis maina savu attieksmi vai rīcību attiecībās? Runā par to! Taču dari to atklāti un cieņpilni. Šoreiz par to, kā sarunāties nevajadzētu – lūk, četras neveselīgas pozīcijas sarunā ar vīrieti.

    Raksts no žurnāla Ieva arhīva

    Konsultē Mārīte Priekule, psihoterapeite.

    Četras neveselīgas pozīcijas sarunā ar vīrieti 

    1. Mamma vai meita, nevis sieva
      «Manuprāt ir svarīgi, kādu lomu attiecībā pret vīrieti sieviete ir ieņēmusi. Ja viņa jūtas kā mamma ne tikai bērniem, bet arī vīram, tad tā arī uzvedas – nemitīgi viņu audzina, cenšas kontrolēt situāciju, lai viss notiek pēc viņas prāta. Noslauki degunu, sasien kaklasaiti, uzsien šalli. Ja tas neliek vīrietim mainīties un izkāpt no šīs pozīcijas, tad liek viņam pakļauties. Un, protams, ir vīrieši, kam tas der, un tad sieviete var būt šajā sev ērtajā pozīcijā un realizēt šādas duālas attiecības, kurās viņa var nemitīgi cīnīties un caur šo cīņu apliecināt savu spēju un pašpietiekamību.
      Nemaz nav tālu jāmeklē, lai ieraudzītu pārus, kas dzīvo līdz zelta vai pat dimanta kāzām un visu laiku viens otru audzina.
      Bet tas netraucē viņiem būt kopā! Sliktā ziņa – bērni droši vien iemācās šo pašu modeli, ja vien neiekrīt pretējā grāvī, » skaidro Mārīte Priekule.
      Nereti gadās, ka sievietes ieņem nevis mātes, bet meitas lomu attiecībā pret savu partneri, visbiežāk tad, ja bērnībā pašām pietrūcis tēva mīlestības. Arī viņām mēdz būt raksturīga vēlme neveselīgā veidā mainīt vīrieti – padarīt viņu tēvišķāku, vairāk rūpīgu un gādīgu, mazāk kā seksuālās iekāres objektu, vīru.
    2. Bēgšana no sevis
      Ļoti bieži sieviete, kura izmisīgi vēlas vīrietī kaut ko izmainīt, patiesībā izvēlas cilvēcisku pašaizsargāšanās ceļu, lai nedarītu to pati ar sevi. Ir vieglāk ķerties klāt otram un viņam kaut ko pārmest, nekā mainīt sevi un meklēt resursus sevī. «Nereti sievietes, kuras to vien dara kā sūdzas par vīriešiem, ir ļoti augstās domās pašas par sevi un tic, ka ar viņām viss ir kārtībā, tikai tas otrs tāds neriktīgs gadījies, » saka Mārīte Priekule. «Bet tad man ir viens neērts jautājums: kā tev, tādai foršai, tik slikts vīrietis gadījies blakus?»
      Visbiežāk atbilde ir – netaisnība. Tomēr netaisnīgi drīzāk ir prasīt no vīrieša to, kas ir pašas atbildība – savu vajadzību piepildīšanu. Ja tu savas vajadzības nepiepildi pati, bet panāc, ka tās piepilda kāds cits, tu patiesībā esi no viņa atkarīga. Tā ir bērna, nevis pieauguša cilvēka domāšana. Un, ja kaut kādu iemeslu dēļ šī partnerība vairs pēc kāda laika nebūs iespējama, tu paliksi pie sasistas siles.
    3. Nereālistiskas prasības
      Sievietes, kuras vēlas pārmaiņas, nereti tiešām tic, ka visu to ir pelnījušas, jo prasa no otra tikai labu: lai mazāk dzer vai nedzer nemaz, lai nepīpē, lai ir kārtīgs, akurāts, lai labi pelna, lai mīl bērnus, lai labi izturas – dāvina dāvanas un pērk ziedus –, lai ir saimniecisks, lai palīdz mājas solī, lai labi izskatās, lai ir seksuāli aktīvs, lai neskatās uz citām sievietēm, lai ir iejūtīgs un vienlaikus stingrs savā nostājā. Miljons prasību! Ar šādu nostāju dzīvojot, nav iespējams nejusties netaisnīgi piemānītai, jo viens vīrietis nav spējīgs tās visas izpildīt.
      Citreiz sievietēm pašām būtu vērtīgi padomāt, cik viņu vēlmes ir reālistiskas un cik tās ir patiešām nepieciešamas.
      Tādēļ, ja attiecības pašas par sevi sievietei ir vērtība, der sev pavaicāt: vai tas, ko gribu panākt, patiešām nāks attiecībām par labu? Varbūt prasības, ko izvirzu, drīzāk tās sabojās, jo izraisīs strīdus, pretreakcijas? Vai tas ir tā vērts?
    4. Manipulācija
      «Savā praksē, runājot ar vīriešiem, esmu secinājusi, ka nereti sieviete vēlas nevis mainīt vīrieti, bet vienkārši panākt savu par katru cenu: es gribu, man vajag, un es tik ilgi spiedīšu, vērpšu intrigas un manipulēšu, kamēr tā notiks, » stāsta psihoterapeite. «Jāsaka, reizēm tam patiešām arī ir īslaicīgi rezultāti – ja partneris no dabas ir piekāpīgāks vai arī atrod iekšēju motivāciju piekāpties. Bet vai šīs uzvaras nāk par labu pašai sievietei? Es domāju, ka ilglaicīgā programmā, diez vai.
      Sieviete, kura cenšas mainīt vīrieti caur neveselīgām komunikācijas formām – intrigām, manipulācijām, šantāžu un citām emocionāli vardarbīgām metodēm –, tādā veidā pabaro savu neveselo daļu un viņai sāk likties – ja es šādi panāku rezultātu, tātad tā ir pareizi. Un tad, gribot negribot, šis modelis tiek nodots arī meitai, un bezgalīgais aplis turpinās arī nākamajā paaudzē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē