• Gribi atrast vīru? Izmēģini socioniku!

    Psiholoģija
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    14. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ardea-studio / Shutterstock
    Mūžīgais jautājums – kā satikt savu īsto? Ja esi atvērta mazāk tradicionālām metodēm, ir iespēja izmēģināt pēdējā laikā lielāku atpazīstamību iemantojušo socioniku. Ticēt tai vai neticēt – tas gan ir katras pašas ziņā.

    Papētot socionikas principus tuvāk, sapratu, ka ar to zināmā mērā ir līdzīgi kā ar horoskopiem: gribi – tici, negribi – netici. Taču interesanti tas ir. Nav arī tā, ka socionika ir radusies no zila gaisa, – jau pirms 100 gadiem Karls Gustavs Jungs atklāja un savā darbā Psiholoģiskie tipi aprakstīja dažādu tipu atšķirības. Junga teoriju pagājušā gadsimta 70. gados pilnveidoja lietuviešu zinātniece Aušra Augustinavičūte, kura apvienoja vairāku speciālistu atklājumus vienotā sistēmā, liekot pamatus socionikai, kas izdala 16 cilvēku tipus. Ņemot vērā katra cilvēka tipu, socionika izskaidro cilvēku attiecību saderību un prognozē tās, pirms attiecības uzsāktas. Tā parāda, kāda ir katra cilvēka pasaules uztvere, kādiem uzdevumiem viņš ir paredzēts un ar kāda tipa cilvēkiem kopā jutīsies vislabāk. Socionikas konsultante un pasniedzēja Evija Čeprova, kura socionikas diplomu ieguvusi Starptautiskajā Socionikas institūtā Kijivā, uzskata, ka

    visi pasaules cilvēki ir kā liela kūka, kas sagriezta 16 gabaliņos.

    Katrs no šiem tipiem ir talantīgs noteiktā dzīves jomā, un tikai visi 16 gabaliņi kopā veido pilnīgu pasaules redzējumu. 

    Ja derēsi, ar tevi satikšos…

    Tas, kā Evija pati nonāca līdz socionikai, patiesībā ir romantisks stāsts. Viņa agri apprecējās, piedzima bērni, agri arī izšķīrās – jau 25 gados Evija bija jaunu attiecību meklējumos. Savu otro pusīti viņa meklēja internetā, tolaik populārajā portālā oho.lv. «Ilgi staigāju uz randiņiem, bet nopietnas attiecības neizveidojās, biju jau izbesījusies. Reiz, būdama sliktā garastāvoklī, nolēmu aizrakstīt vīrietim, kādu parasti neuzrunātu, – mums katrai ir raksturīgi izvēlēties pazīstamu un saprotamu cilvēka tipu, bet toreiz uzrakstīju tādam, kurš man likās labāks, nekā es parasti uzrunātu. Fotogrāfija rādīja par sevi ļoti pārliecinātu cilvēku. Viņam bija nosauļots torss, košs krekls, un es viņam uzbraucu: «Tu savas krūtis skuj vai vaksē?» Viņš man pretī: «Nē, nodedzinu ar lodlampu!» Tā sākās mūsu saruna, viņš ļoti ātri man piezvanīja un sāka uzdot jocīgus jautājumus, un es sapratu, ka viņš mani testē. Izrādījās, puisis, izmantojot socioniku, internetā meklēja savu īsto sievieti. Biju dziļi aizvainota, ka mani šādi vērtē. Jo viņš skaidri pateica: «Ja tu man pēc tipa derēsi, ar tevi satikšos; ja nederēsi, tad nekā.» Domāju – ko, lūdzu? Esmu fantastisks cilvēks, kāds vēl tips! Tomēr viņš mācēja mani pārliecināt, un tā manā dzīvē ienāca socionika. Toreiz vienkārši sagadījās tā, ka mēs nejauši trāpījāmies viens otram, būdami saderīgi. 

    Satiekoties uzreiz jutu atšķirību, kā ir būt kopā ar cilvēku, kurš der. Mums bija tik viegli runāt! Arī par tēmām, par kādām nekad nebiju runājusi ar citiem. Domāju: «Tā var būt? Tik normāli?» Kādu laiku pētīju un analizēju sevi, un ar laiku tas pārauga par manu nodarbošanos – ar socioniku nodarbojos jau 12 gadus. 

    Ar portālā iepazīto vīrieti, sen jau vīru, esam kopā 15 gadus. Jā, daudzi brīnās, ka ikdienā nedzīvojam kopā, taču tāda ir dzīve. Es dzīvoju Rīgā, vīrs – Madonā, kur ir visa viņa ikdiena un bizness. Tāds šis modelis ir izveidojies un labi der mūsu attiecību veidam. Šādi gan tas neturpināsies mūžīgi, mēs plānojam arī kopdzīvi, taču, lai arī man neērti lielīties, mums tiešām attiecībās viss ir ļoti labi. Tagad arī labi saprotu, kāpēc toreiz sarakstē mums viss sanāca. Es atmetu lieko, jo man tajā mirklī viss bija vienalga, gribēju būt tik nešpetna, cik īstenībā esmu, un trāpīju uz cilvēka, kurš spēj to izturēt. Ja būtu gadījies cits tips, viņš varbūt pateiktu: šausmas, kāda nepieklājīga sieviete! Lūk, tā strādā socionika!» metodi ieskicē socionikas eksperte.

    Kā ceļu satiksmes noteikumi

    Evija ir novērojusi, ka daudzas sievietes joprojām veido attiecības pēc principa: es tev patīku? Tu man arī tīri tā neko, tad būsim pāris! Daudzas arī kā dadži pielīp vīrietim, neatkarīgi no tā, vai viņš viņai der. Tiesa, to pašu var teikt arī par vīriešiem – daudzi rīkojas tāpat. Tas ir stāsts par pašvērtējumu, precīzāk, tā trūkumu. 

    «Socionika savā ziņā paver priekškaru uz to, kā cilvēks patiesībā domā. Jo mēs taču neredzam, kas notiek otra galvā. Tad fantazējam, piedēvējam otram superspējas, dažādas varēšanas un nodomus, bet, kā ir patiesībā, nezinām. Apgūstot socioniku, var it kā atvērt galvaskausu un ieraudzīt, kas notiek otra smadzenēs. Un gadās, ka ieraugām – tur peļķīte ir tik sekla, ka meklēt dziļumu vienkārši nav iespējams. Vai – kad nepazīstam eksotiskus augļus, mums par tiem ir fantāzijas. Taču, kad tos pagaršojam, zinām, kas tas ir, un veikalā varam izvēlēties. Socionika iedod ko līdzīgu ceļu satiksmes noteikumiem – tu zini, kur tev vajag braukt, un, vērojot zīmes, saproti, uz kurieni ceļš ved. Praktiski tas nozīmē vispirms izpētīt sevi, noskaidrot savu sociotipu un saprast, kas tev vajadzīgs. Tad iemācies noteikt arī otra sociotipu, izanalizēt, saprast viņu un pieņemt lēmumu – der vai neder. Saskaņā ar socioniku katrai vissaderīgākais ir viens tips,» apgalvo Evija.

    Drīksti būt tāda, kāda esi

    Parasti sievietei ir savs ierastais vīriešu tips, kādu viņa izvēlas. Vienai patīk gaiši un kalsni, citai ar bārdu, vēl citai – ar skūtu galvu vai brillēm. Tā arī ejam pa labi zināmo iemīto taciņu: cilvēks cits, bet tips – tas pats. Piemēram, vienmēr izvēlamies gara auguma tumšu matu īpašniekus, bet patiesībā saderīgais un īstais tips ir gaišmatains neliela auguma vīrietis. 

    Evija sola, ka, apgūstot socioniku, jau vizuāli var iemācīties noteikt cilvēka tipu.

    Jo tas, kā viņš izskatās, liecina par kādu viņa iezīmi, bet katrai iezīmei ir sava izpausme – vizuāli, rīcībā, darbībā: «Tad iepazīstoties atmetīsi lieko un tiksies ar vīrieti, lai pārliecinātos par pārējo.

    Pirmais, ko parasti pamana, – ar viņu ir viegli, ir patīkama komunikācija, nav jāiespringst, un saproti, ka drīksti sevi parādīt tādu, kāda patiesībā esi.

    Jo kas tad ir cilvēka tips? Tas ir veids, kā uztveram, apstrādājam un tālāk nododam informāciju. Savukārt informācija ir valoda, kā runājam, kā savstarpēji komunicējam. Lai noteiktu tipu precīzi, jāiemācās dzirdēt, kā, nevis ko cilvēks runā. Kādus vārdus, kādu semantiku izmanto, lai izteiktos par to, kā redz pasauli. Es pati esmu loģiskais, prāta cilvēks, tāpēc manā vārdu krājumā ir ļoti maz vārdu, kas stāsta par emocijām. Man raksturīgi runāt loģiskās kategorijās – fakti, skaitļi, notikumi, strukturēta informācija –, bet runāt par jūtām un mīlestību ir grūti. To visu iespējams iemācīties atšķirt un saprast. 

    Ikdienā bieži redzu sievietes, kuras gadiem mācās kļūt sievišķīgākas, cenšas sevi pāraudzināt un mainīt, jo grib derēt potenciālajam partnerim. Socionika nemudina pārtaisīties, bet atslābināties un iepazīt sevi līdz kaulam. Ja tava būtība ir sēdēt malā un vērot, tad kāpēc tu sakrāsojies, uzvelc mežģīņu kleitu un ej cilvēkos, cerot tādējādi piesaistīt vīrieti? Tā neesi tu, un tev ir piemērots cits ceļš.»

    Kā tad ar fluīdiem un fero­moniem? 

    Lai arī varētu šķist, ka uz socioniku balstītas attiecības ir mazliet nedabiskas, tā teikt, aprēķina laulības, Evija apgalvo – arī šajās attiecībās ir svarīgi fluīdi, savstarpēja ķīmija, ķermeņa smaržu un garšu saderība. 

    «Tas nav tik vienkārši – divi cilvēki ir saderīgi, un viss, tagad mīliet viens otru! Katrai ir jāatrod savs cilvēks – gan saderīgais tips, gan arī tas, lai viņš ierakstās tavas dzīves parametros un tev patīk, kā viņš izskatās, kā smaržo. Jo vienā sociotipā var iekļauties dažādi cilvēki pēc izglītības, sasniegumiem, dzīvesvietas, izskata. Tāpēc, kaut arī viņš būs tavs saderīgais tips, kā cilvēks tev viņš var nepatikt. Tad jāmeklē tālāk,» rezumē Evija. 

    Kur viņu satikt? 

    Daudzas pēc savas pieredzes secinājušas, ka Latvijā trūkst vietu, kur pieaugušām sievietēm aiziet un iepazīties. Evija uzskata – vienīgā vieta, kur to darīt, ir internets, jo tur pamatā pulcējas cilvēki, kuri patiešām grib iepazīties. Pat ja viņš meklē vienas nakts sakaru, tas nekas, jo jebkurā gadījumā viņš te nav iemaldījies nopirkt pienu, bet gan kaut ko pamēģināt. Varbūt seksu viņš grib tikai šodien, bet jau rīt gribēs nopietnas attiecības. Tāpēc Evija aicina nedomāt otra vietā, kāpēc viņš ir Tinderī un sanāks vai ne. Vajag mēģināt! Viņa arī iesaka nevilkt garumā, nefantazēt un pirmo randiņu organizēt pēc iespējas ātrāk. Sazvanīties, satikties, un tad jau redzēs – der vai neder. Galvenais rādītājs – kā tu jūties ar šo vīrieti? Vai tev ir viegli, vai viņš tevi saprot, uztver tādu, kāda esi, vai saprot tavu humoru. Jo var gadīties, ka ar visām socionikas zināšanām būsi aizšāvusi garām. 

    Ilgi un laimīgi

    Vai iepazīšanās, izmantojot socionikas metodi, garantē, ka attiecības ilgs līdz mūža galam un būs laimīgas? Ne gluži, bet, kā mazliet rožaini stāsta Evija, vienkārši nav jādomā par attiecībām, nav jāmeklē, kā saprasties un kā ar otru runāt: «Kad esi saticis savu saderīgo, attiecībās vienkārši viss ir kārtībā, un tu vari darīt citas savas lietas. Tad jautājumi, par kuriem parasti cepamies attiecībās, piemēram, apvainošanās, greizsirdība, ikdienas konflikti, vairs nav aktuāli. Saderīgās attiecībās ir pamats mīlēt, priecāties, dzirksteļot, jo otrs tev vienkārši der. Viņš dara visu tā, kā tev der. Kad tev ir reāli labi, kā tu vari nemīlēt?» skaidro Evija. Protams, šķiras arī pāri, kas iepazinušies, izmantojot socionikas metodi, taču Evijai tam ir izskaidrojums – parasti tā ir nezināšana un stereotipu bagāža. 

    Dari tā, kā tev vajag!

    Tās, kas mēģinājušas iepazīties un izveidot jaunas attiecības, bieži atzīst – tas nepavisam nav viegli. Taču arī uz to Evijai ir atbilde: «Vai rozes audzēt ir viegli? Nav! Ar to ir jārēķinās. Daudzas vēlas vienkāršāko ceļu: gāju pa ielu, ieraudzīju, noģību, un viss notika. Tā ir tikai dāmu romānos! Lai izveidotu reālas attiecības, ir jāpiepūlas. Toties, kad satiec savu saderīgo sociotipu, tālāk attiecībās nav smagi jāstrādā – tad tās vienkārši baudi. Tikai iepriekš pašai jārīkojas un tā zivtiņa jānoķer – tad tev tā būs vērtīga. Tomēr pats galvenais – attiecības ir ļoti jāgrib. Ja ir tā – it kā vajadzētu, it kā ne, tad varbūt arī nevajag. Bet, ja ir iekšēja degsme un nevari nosēdēt mierā, tad ir jādara. Jā, būs jāieguldās, kādai sanāks ātrāk, kādai vēlāk, bet ir tā vērts. 

    Zināt, kāpēc attiecības ir svarīgas? Mēs neesam radīti būt vieni. Katrai no mums ir stiprās un vājās puses. Tu nevari kļūt par supercilvēku viena pati, ir vajadzīgs otrs, lai viņš tavā vietā darītu to, kas tev nesanāk, un tu – viņa vietā. Abiem mijiedarbo­joties, jūs virzāties uz priekšu. Kad ir saderīgas attiecības, ir vieglāk dzīvot, ceļas pašvērtējums, un tu saproti, ka ar tevi viss ir kārtībā, tu patīc tāda, kāda esi.»

    Noskaidro savu sociotipu!

    Savu sociotipu vari noskaidrot, atbildot uz 28  testa jautājumiem internetā cilvekutipi.lv vai apmeklējot socionikas konsultantu. Kad pildīju testu, secināju, ka te ir gana daudz jautājumu, uz kuriem grūti atbildēt, jo puse der no vienas, puse – no otras atbildes. Tātad patiesība ir kaut kur pa vidu. Evija gan skaidro, ka testi nestrādā precīzi, jo tie ir par prasmēm. Bet sievietes, īpaši tās, kas dzīvē jau daudz ir sasniegušas, var jebko. Kad esi noskaidrojusi savu tipu – visi 16 tipi nosaukti kāda slavena cilvēka vai literārā varoņa vārdā –, ieraudzīsi, kurā kvadrā atrodas tavs tips. Derīgie partneri ir visi trīs no tavas kvadras, bet viens ir vissaderīgākais. Katru kvadru arī iedala pēc psiholoģiskā vecuma, no kā izriet cilvēka dzīves vērtības un vēlmes. 

    • Pirmā kvadra ir bērns – viņš grib priecāties par dzīvi, baudīt, izzināt pasauli. Šajā kvadrā ietilpst intuitīvais, loģiskais ekstraverts Donkihots, sensorais, ētiskais introverts Dimā, ētiskais, sensorais ekstraverts Igo, loģiskais, intuitīvais introverts Robespjērs.
    • Otrā kvadra ir pusaudži – karojoši, principiāli sociotipi. Šeit ietilpst ētiskais, intuitīvais ekstraverts Hamlets, loģiskais, sensorais introverts Maksims, sensorais, loģiskais ekstraverts Žukovs, intuitīvais, ētiskais introverts Jeseņins.
    • Trešā kvadra ir pieaugušie – viņu vērtības ir strādāt, pelnīt, to visu izbaudīt un maksimāli censties savu dzīvi padarīt labāku. Šajā kvadrā ir sensorais, ētiskais ekstraverts Napoleons, intuitīvais, loģiskais introverts Balzaks, loģiskais, intuitīvais ekstraverts Džeks, ētiskais, sensorais introverts Draizers.
    • Ceturtā kvadra – seniori, kuriem raksturīgas tādas vērtības kā vēlme atstāt kaut ko nākamajām paaudzēm, daba, ekoloģija, draudzēšanās, rāmums. Šeit ir loģiskais, sensorais ekstraverts Štirlics, ētiskais, intuitīvais introverts Dostojevskis, intuitīvais, ētiskais ekstraverts Hakslijs, sensorais, loģiskais introverts Gabēns. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē