• Domāšanas kļūdas jeb domas, kas tev traucē dzīvot

    Psiholoģija
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ground Picture / Shutterstock
    Šis domāšanas kļūdu saraksts tev var ļoti palīdzēt! Pirmkārt, tas apliecina: tu neesi vienīgais, kas tā domā. Otrkārt, tikko tās ienāks prātā, tu zināsi: šī ir domāšanas kļūda, un varēsi to labot, neturpinot prātā malt muļķības.
    1. Pārmērīga vispārināšana. Pārsteidzīgi visaptveroši negatīvi secinājumi, kas ievērojami pārsniedz reālās situācijas kontekstu. Piemēram, nu, protams, man jau NEKAD neveicas! Tā VIENMĒR notiek TIKAI ar mani! Es NEKO nespēju paveikt, kā nākas! Es NEVIENAM nepatīku!
    2. Melnbalta domāšana: visu vai neko! Tas nozīmē ikvienu situāciju kategorizēt divās daļās. Piemēram: ja es nespēju to paveikt ideāli, tad labāk nemaz nesākt. Ja neesmu vislabākais (karjerā, attiecībās, seksā utt.), tad neesmu nekas.
    3. Domu lasīšana. Tas nozīmē pārliecinoši pieņemt, ka tu labi zini, ko citi domā, un pat nepieļauj, ka viņi varētu domāt ko citu. Ja kāds tevi nepasveicina, tad tu tūliņ zini, ka viņš tevi pat redzēt negrib, nevis vienkārši nepamanīja. Ja tev priekšnieks iedod kādu sarežģītāku darbu, tad tikai tādēļ, lai tevi iegāztu un pazemotu.
    4. Personifikācija. Pārliecība, ka viss, kas notiek vai ko citi dara, ir tiešā veidā saistīts ar tevi. Piemēram, vīrietis restorānā TĀ blenž, jo domā, ka tu esi ļoti neglīts (nevis tāpēc, ka pieskata ārdurvis, jo kādu gaida), vai arī – kolēģe speciāli nokavēja tikšanos, lai tikai tevi nokaitinātu.
    5. Pareģošana. Absolūti negatīva nākotnes pareģošana, pat neapsverot citus, daudz reālākus nākotnes scenārijus. Piemēram: ja es šo uzdevumu nepaveikšu labi, mani atlaidīs no darba, bet citu darbu es nemūžam neatradīšu, tāpēc pazaudēšu arī dzīvokli…
    6. Apgalvojumi par vajag un jābūt. Tās ir skaidras, noteiktas idejas par to, kā un kam jānotiek – kā tev un citiem ir jāizturas, pārspīlējot negatīvās sekas, ja kaut kas tomēr notiktu citādi. Piemēram: man braukšanas eksāmens ir jānokārto jau ar pirmo reizi. Vai arī: ja reiz kādu mīl, tad visām interesēm obligāti jāsakrīt.
    7. Pozitīvo lietu noraidīšana. Tā ir iegalvošana sev, ka tas labais, kas ar tevi notiek, neskaitās vai arī tam nav nozīmes. Piemēram: es izstrādāju veiksmīgu projektu, bet tas neskaitās, jo man vienkārši paveicās. Vai arī: es labi nokārtoju eksāmenu, bet uz to jau katrs muļķis būtu spējīgs – vienīgo grūto jautājumu es nemaz nezināju.
    8. Negatīvās birkas. Radikālu raksturojumu piedēvēšana sev vai citiem. Piemēram: es esmu pilnīgi stulbs, tas ir pilnīgs idiots, tam tiešām nav visi mājās utt.
    9. Ja nu? Arī šā jautājuma uzdošana, atbildi nemaz neatrodot, ir domāšanas kļūda. Piemēram: ja nu es netikšu galā, ja nu es uztraukšos, ja nu es kaut ko sajaukšu…

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē