• Citāda nedēļas nogale Tallinā. Ko tur redzēt, nogaršot un piedzīvot?

    Ceļojumi
    Žurnāls Pērle
    9. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Noblessner osta, ÖÖD Sauna
    Foto: no publicitātes materiāliem
    Noblessner osta, ÖÖD Sauna
    Tallinā visi ceļi visbiežāk ved vecpilsētas virzienā, uz Kadriorgas pili un parku un tajā mītošo Kumu mākslas muzeju. Bet kaimiņu galvaspilsētai ir vēl šis un tas aizraujošs, ko piedāvāt citādai nedēļas nogalei.

    Jaunās arhitektūras esence – Rotermanni kvartāls

    19. gadsimta industriālais kvartāls ir vieta, kur vēsturiskos Tallinas vaibstus papildina mūsdienīgākā igauņu arhitektūra, dizains un, varētu teikt, elitāra noskaņa. Kompaktajā, gājējiem draudzīgajā kvartālā kūsā moderno igauņu ikdiena: šeit ir gan biroji, gan dzīvojamās mājas, gan viss, kas vajadzīgs atpūtai, – restorāni, kafejnīcas, veikali, saloni. Vietējā dizaina koncentrātu atradīsi veikalā Tallin Design House. Uz kafiju un, iespējams, labāko smalkmaizīti Tallinā, vari piestāt modernā skandināvu stila beķerejā RØST. Ievērību pelnījusi arī brokastu vieta Gallery Cafe, kas brokastis sola visas dienas garumā un ir ne vien ēstuve, bet arī mākslas galerija. Ja vēlies ko vairāk uzzināt par igauņu arhitektūru, dodies uz Igaunijas Arhitektūras muzeju, kas iekārtots bijušajā sāls fabrikā. Savukārt gardēžiem vērts piefiksēt vairākus restorānus, kas izpelnījušies arī Michelin Guide ievērību, – restorāns un vīna veikals R14, kas izveidots vienā no iespaidīgajām industriālajām rajona ēkām. Otrs pieturpunkts – grila un steiku restorāns Pull.

    Tallinas radošuma sirds – Telliskivi rajons

    Māksliniecisks, aizraujošs rajons ar ielu mākslu, stilīgām kafejnīcām, mākslas galerijām, vietējo dizaineru veikaliņiem. Viens no obligātajiem pieturpunktiem – Stokholmas izcilā fotogrāfijas muzeja Fotografiska filiāle, kas ir ne vien starptautiski novērtēts arhitektūras objekts, bet arī vieta, kur baudīt augstas raudzes fotogrāfijas mākslu. Līdz septembra sākumam šeit apskatāma fotogrāfa Kary H. Lasch izstāde, viņš bildējis tādus grandus kā Pablo Pikaso, Salvadors Dalī, Brižita Bardo, Sofija Lorēna un citi. Uz muzeja jumta – viens no labākajiem Tallinas restorāniem un kokteiļbārs, kurā noslēgt pastaigu pa rajonu.

    Pavisam īsa gājiena attālumā no Telliskivi, blakus Tallinas Centrālajai dzelzceļa stacijai, vari apmeklēt Tallinas lielāko tirgu Baltijaama Turg, kur ir gan ēstuvju zona, gan svaigi produkti, gan šarmanti vintāžas apģērbu veikaliņi. Darbojas arī restorāns uz plašas terases.

    Vēsturiskā Noblessner osta – vieta īpašām pieredzēm

    Jau otro gadu desmitu tā ir aktīvs pilsētas rajons, kurā piedzīvot mākslu, gastronomiskas baudas un piejūras pilsētas šarmu – promenādi, jahtu piestātni. Šeit ­bāzējusies viena no daudzajām Tallinas laikmetīgās mākslas galerijām Kai Art Center , kuras industriālajās un iespaidīgajās telpās atrodams arī šarmantais un stilīgais ģimenes restorāns Lore bistro. Noblessner ostā bāzējies arī vienīgais restorāns Igaunijā, kurš ieguvis 2 Michelin Guide zvaigznes, – 180° by Matthias Diether, piedāvājot četru vai sešu kārtu degustācijas ēdienkarti. Pirms tam, protams, jārezervē. Citādai, aktīvākai pieredzei ostā atradīsi arī Wambola Surf & Bar – ūdenssportu un atpūtas centru, kur vari izīrēt veikbordu, laivu vai moderno e-Foil dēli. Pēc aktīvās atpūtas tepat ostā iespējams noīrēt arī stilīgo spoguļpirti ÖÖD Sauna. Alus cienītāji nedrīkst paiet garām Põhjala Tap Room, kas apvieno vietējās alus­brūvētavas (pasaules līmeņa!) darinājumus ar amerikāņu barbekjū virtuvi. Savukārt, ja ceļojat ar bērniem, savā maršrutā iekļaujiet atklājumu un virtuālās realitātes centru Porto.

    Ārā no centra – Piritas piejūras teritorija

    Piritas promenāde sākas Tallinas centrā un ved garām Kadriorgas pils parkam, stilīgajam Kinomuzejam (ēku vērts apskatīt tās arhitektūras dēļ) uz Piritas ostu un Piritas pludmali, kas stiepjas pāris kilometru garumā. Tā ir nepilnu divu stundu pastaiga no vecpilsētas vai vislabāk – brauciens ar velosipēdu. Pa ceļam var piestāt uz maltīti restorānā Tuljak, kas izveidots nesen atjaunotā modernisma arhitektūras ēkā, kuru 60. gados projektējusi viena no igauņu modernisma pionierēm Valve Pormeistere. Piritas piejūras teritorija jau 20. gadsimta sākumā bija iecienīta vieta, kur vietējie devās svētdienas izbraukumos un sauļojās. Atpūtai uz ūdens tur var iznomāt airu laivas, kanoe un katamarānus. Ievērības cienīgas ir 15. gadsimta klostera drupas, kurās ik gadu augustā risinās liela mēroga mūzikas pasākums – festivāls Birgitta. Līdzās drupām modernā ēkā darbojas klosteris, kurā var rezervēt arī naktsmītnes. Apmēram pēc trim kilometriem tālāk pa piekrasti ar skatu uz ūdeņiem iesēdies viens no labākajiem Igaunijas restorāniem Noa Chef’s Hall, kas ieguvis vienu Michelin Guide zvaigzni. Savukārt apmēram četru kilometru attālumā no pludmales dziļāk iekšzemē atrodas Tallinas Botāniskais dārzs, kam līdzās ir vēl viens apskates objekts – Tallinas televīzijas tornis, kurš piedāvā vērot izcilus skatus uz pilsētu no 170 metru augstas skatu platformas, baudīt maltīti 22. stāva restorānā vai pat izaicināt sevi uz ekstrēmu piedzīvojumu Walk on the Edge, pastaigu pa televīzijas torņa skatu platformas malu (protams, ar visiem vajadzīgajiem drošinājumiem). Braucot tālāk pa piekrasti, nokļūsti Vimsi pussalā, kurā atrodams brīvdabas muzejs un vairāki spa centri.

    Daži vecpilsētas pieturpunkti

     Tallinas vecpilsēta, protams, ir ievērības cienīga un nenoliedzami šarmanta, kā arī atzīta par vislabāk saglabājušos viduslaiku vecpilsētu Ziemeļeiropā. Interesanta vecpilsētas pērle ir Katrīnas pasāža jeb kādreizējā Mūku eja, kas sākas no Vene ielas 12 vārtiem, ved gar Katrīnas klostera dienvidu sienu un beidzas pie Müürivahe ielas 33 vārtiem, – šeit sajūtama īstena viduslaiku atmosfēra. Šobrīd te darbojas atvērtā tipa darbnīcas un veikaliņi. Džeza mīļotājiem vakarpusē vērts piestāt džeza klubā Philly Joe’s, kas ir Igaunijas džeza mūzikas inkubators, kā arī vienīgā vieta Igaunijā, kur džezs skan katru vakaru. Plašajā Vecpilsētas restorānu klāstā izceļami vairāki restorāni, kas iekļuvuši Michelin Guide sarakstā, – Lee, Rado, Art Priori, 38.
    Ja pastaigu pa vecpilsētu gribas noslēgt pie ūdeņiem, apmēram 20 minūšu gājiena attālumā atrodas Tallinas kruīza terminālis, kas kopš 2021. gada kļuvis par stilīgu publisko telpu.

    Noderīgi

    • Lai atvieglotu Tallinas apmeklējumu, lejupielādē lietotni Tallin Card. Vari iegādāties maksas karti 24/48/72 stundām. 24 stundu karte maksā 48 eiro pieaugušajam. Tā nodrošina braucienus sabiedriskajā transportā, bezmaksas ieeju muzejos, atlaides restorānos u. c. priekšrocības. Lietotnē ērti apskatāms viss piedāvājums!

    Pasākumi Tallinā, ko apmeklēt šogad

    • 2.–11. augusts. Birgitta Festival Piritas klostera drupās, piepildot viduslaiku atmosfēru ar klasisku un arī laikmetīgu saturu. Operas, baleti, oratorijas, simfoniskā un koru mūzika, laikmetīgās dejas performances, mūzikli un citi muzikālā teātra žanri, kā arī klasiskās un modernās mūzikas simbioze. Vairāk: Birgittafestival.ee
    • 18. augusts– 18. septembris. Tallin Fringe Festival ir īsās formas performanču festivāls, kas notiek septiņās lokācijās Tallinā un dod skatuvi un izteikšanās platformu dažādu žanru ne-meinstrīma māksliniekiem – cirka, teātra, dejas, mūzikas u. c. Vairāk: Fringe.ee
    • 6.–8. septembris Tallinas maratons ir populārākais Igaunijas sporta notikums, kurā pulcējas tūkstošiem skriešanas entuziastu. Tajā ir klasiskā maratona distance – 42,2 km, pusmaratona distance – 21,1 km un 10 km distance. Vairāk: Jooks.ee
    • 16.–22. septembris. Tallinas Dizaina festivāls ir nedēļu ilgs pasākums, kura laikā notiek gan izstādes, gan modes šovi, gan arī izglītojoši pasākumi, bērnu programma un meistarklases. Arī šogad risināsies Krulli kvartālā, kas ir vēl viena Tallinas industriālā zona, kura šobrīd piedzīvo atdzimšanu. Vairāk: Tallindesignfestival.com
    • 1. oktobris– 30. novembris. Tallinas Arhitektūras biennāle – lielākais arhitektūras notikums reģionā. Vairāk: 2024.tab.ee
    • 12.–13. oktobris. Open House Tallin laikā apmeklētājiem tiek dota iespēja ielūkoties ēkās, kas citkārt ir publiski slēgtas vai daļēji pieejamas. Programma ietver arī tūres ar arhitektiem, dizaineriem un brīvprātīgajiem gidiem. Vairāk: Openhousetallin.ee. 
    • 12.–13. oktobris. Tallin Vegan Fair ir vecākais vegāniskā dzīvesstila tirgus Baltijā. Vairāk: Veganmess.ee (tikai igauniski)
    • 8.–24. novembris. Filmu festivāls Melnās naktis (PÖFF) ir sezonas lielākais kultūras notikums un viens no lielākajiem Ziemeļeiropas filmu festivāliem, kas ik gadu novembrī kopā ar starptautiskiem filmu veidotājiem mājup atved pasaules kino svaigākos un aizraujošākos gabalus. Vairāk: Poff.ee

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē