• 4 padomi pret rudens nomāktību

    Psiholoģija
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Javier Brosch / Shutterstock
    Pētījumi liecina, ka tieši gaismas trūkums veicina to, ka rudenī veidojas depresīvs stāvoklis. Un viss tikai tāpēc, ka mums jāatrodas nemitīgā pretrunā ar savu iekšējo pulksteni. Kā no tā izvairīties?

    Lūk, kas tev var palīdzēt

    1. Izgaismojies! Svarīga ir gaismas terapija – pat ja nepatīk, pieradini sevi pie tā dēvētajām lielajām gaismām. Turklāt izvēlies tādas spuldzes, kas dod silti balto gaismu. Rudenī jāizvēlas LED spuldzes diapazonā no 2700 līdz 3200 kelviniem (gaismas krāsas mērvienība). Ar svecēm gan nepārspīlē – tās var radīt lieku sentimentu un gremdēšanos melanholijā.
    2. Izkustini ķermeni. Jau sen pierādīts, ka fizisko aktivitāšu laikā organismā izdalās endorfīni, ko mēdz dēvēt arī par laimes hormoniem. Taču svarīgi atrast tādas aktivitātes, kas tevi iepriecina, sajūsmina, dod prieku, mieru dvēselei.
    3. Socializējies. Mēs, cilvēki, esam sociālas, sabiedriskas būtnes. Lai mēs būtu pa īstam laimīgi, mums blakus vajag vēl kādu, ar kuru dalīties savās emocijās, pārdomās, pārdzīvojumos. Pati zini, ir tādi cilvēki, kuru klātbūtnē šķiet – re, tā gaiši dvēselē kļuva! Ja blakus šādu cilvēku nav, apzināti pašai jāsper pirmais solis. Piezvani bijušajiem skolasbiedriem, sazinies ar draudzenēm, uzraksti vēstuli radiem utt. Patīkama komunikācija neapšaubāmi rada labas emocijas.
    4. Ēd veselīgi. Bulciņu aizstāj ar augli, parastos miltus ar pilngraudu, utt. Ēd zivis, dārzeņus, lieto uzturā olīveļļu, tādējādi nodrošinot vitamīnu rezerves ne tikai fiziskajai, bet arī emocionālajai veselībai.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē