• 12 galamērķi vasaras brīvdienām

    Ceļojumi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bargais / Shutterstock
    Ja kāda nedēļas nogale vasarā vēl palikusi bez plāniem, lūk, divpadsmit idejas, kur iet, kur palikt un ko apskatīt mūsu pašu skaistajā Latvijā. Baudi dabu, kultūrvēsturiskās bagātības un netraucētu atpūtu!
    1. Pāvilosta
      Vasaras sezonā šeit ir īpaša atmosfēra un var izbaudīt ko vairāk par restorānu un pastaigu pa molu. Pāvilostā var pavadīt divas pilnas dienas un izmēģināt sērfošanu, supošanu, izbraucienu ar motorlaivu. Ir vairāki āra bāri, kuros nereti var dabūt uz uguns gatavotu plovu un klausīties dzīvo mūziku. Te var iegādāties jūras rotas, izstaigāt visas mazās ieliņas un apskatīt piejūras tipiskās koka dzīvojamās mājiņas. Lieliska pieredze būs nakšņošana hotelī Otto, kurā ir gards ēdiens un baseins ar pirtīm.
    2. Pārgājiens no Siguldas līdz Līgatnei (26 km)
      Šī ir daļa no Mežtakas posma, kas ved gar Gauju. Taka ir marķēta, bet ir iespējams lejupielādēt Mežtakas karti, lai redzētu, kur šis posms sākas un beidzas. Ja labi pacenšas, to var noiet vienā dienā, bet, ja ir vēlme no sirds izbaudīt dabas tuvumu, var šo posmu sadalīt divos relatīvi vieglos gājienos, nakšņojot kādā no atpūtas vietām teltī vai guļamtīklā. Vislabāk doties ar kompāniju, kur ir divas mašīnas, lai vienu no tām atstātu Līgatnē, bet ar otru dotos uz sākumu Siguldā. Taka nav apļveida, un šādi pēc pārgājiena ērti varēsiet nokļūt pie auto.
      Ņem vērā! Ar suņiem šajā teritorijā drīkst iet, tikai turot tos pavadā. 
    3. Ogre
      Lielisks brīvdienu galamērķis ar daudzām iespējām. Dabas mīļotājiem noteikti jāizstaigā Ogres Zilie kalni, no Ogres ledus halles līdz pat Dubkalnu karjeram. Šeit iespējams īrēt elektriskos riteņus, ar kuriem ērti apbraukāt tuvāko apkārtni. Var uzkāpt skatu tornī un pavērot koku galotnes vai sarīkot pikniku pie karjera vienā no speciāli ierīkotajām vietām. Pilsētas centrā kādā no restorāniem vai kafejnīcām var baudīt gardu ēdienu un pēcāk doties pastaigā pa Ogres upes promenādi. Šeit ir ļoti skaista bibliotēka, kurā ir telpa arī pašiem mazākajiem apmeklētājiem, lai viņi netraucēti varētu rotaļāties. Asāku izjūtu cienītājiem noteikti jāizmēģina klinšu kāpšana klinšu sienā uz ūdenstorņa – tā ir augstākā klinšu siena Baltijā. Ogre ir draudzīgs galamērķis gan ar suņiem, gan bērniem.
    4. Laukezers Jēkabpils novada Kūku pagastā
      Viens no mūsu dzidrākajiem ezeriem Latvijā. Vasarā peldoties, var redzēt, kā zem tevis uz visām pusēm pasprūk zivis. Ieskatoties var manīt arī pa kādam vēzim, kas nozīmē – ezerā ir tīrs ūdens. Ezera gultnē ir baltas smiltis, tāpēc, pat iepeldot dziļāk, var redzēt ezera dibenu. Šeit ir publiskās peldvietas, līdz ezeram ved koka taka, bet pats ezers atrodas aizsargājamā teritorijā.
    5. Kuldīga un pastaigu taka gar Ventu
      Ar savu arhitektūru un auru Kuldīga ir laba vieta, kur izjust pilsētas vēsturisko garu. Te nav neviena plastmasas loga. Gar Ventu izveidota dabas taka, kas vijas līdz pat Kuldīgas jaunajam tiltam, pa kuru iespējams mierīgi pastaigāties gan vienatnē, gan ar ģimeni un bērnu ratiem. Taka vienā virzienā ir 2,4 km gara, un tajā iespējams doties arī tumšākā laikā, jo tā ir izgaismota. 
    6. Jūrkalne, Užava, Sārnate
      No Kolkas uz leju, kur sākas mūsu dižjūra, šķiet, pazūd civilizācija: tu izej smilšu pludmalē, paej uz priekšu un esi viens pats. Vai kaut kur pasaulē vēl tā ir? Tāpēc šī pludmale ir ekskluzīva iespēja pazust no cilvēkiem un savā nodabā paklejot.
    7. Māļu baznīca un Galgauskas baznīca
      Šīs ir divas pamestas baznīcas Vidzemes pusē. Galgauskas baznīca –pavisam pamesta, bet Māļu baznīcā ir neliela dzīvība. Starp citu, Māļu baznīcas arhitekts ir Jānis Frīdrihs Baumanis, kurš projektējis arī Rīgas cirka ēku. Galgauskas baznīca atrodas meža vidū, taču abas ir pierādījums, ka, braucot pa lauku ceļiem, bieži vien var atrast iespaidīgas arhitektūras pērles.
    8. Stiglovas atsegumi un Stiglovas dabas taka
      Nonākot šeit, ir sajūta, ka esi džungļos. Vasarā te viss ir zaļš, krāšņs, ar milzīgām, leknām papardēm. Vietējie zina teikt, ka šeit vērts doties pēc lietavām, tad ir ļoti slidens, bet visur tek ūdens tērcītes, kas paspilgtina džungļu sajūtu. Pati taka ir viegli un ātri izejama – 2,4 km gara.
    9. Dunikas dabas lieguma skābaržu audze
      Šī skābaržu audze ir vienīgā Latvijā un vairāk nekā 100 gadu veca. Unikāla vērtība, kuru var baudīt dažādos gadalaikos. Piemēram, agrā pavasarī, kad kokiem nav daudz lapu, izceļas koku īpatnējie stumbri. Pie skābaržu audzes var nokļūt, ejot pa Dunikas purva laipu, kas ir viena no garākajām purva laipām Eiropā – 5 km vienā virzienā.
    10. Pārgājiens apkārt Rāznas ezeram (aptuveni 40 km)
      Gājienu var sākt pie Zosnas baznīcas, kas, izrādās, ir mazākā baznīca Latvijā. Tālākais ceļš vijas cauri lielākiem un mazākiem Latgales ciematiem, pa grants un pa ļoti laba asfalta ceļiem. Blakus visu laiku ir ezers, un tajā iespējams atveldzēties. Un Latgales daba! Pārgājienu var sadalīt divās daļās un palikt kādā no daudzajiem kempingiem vai viesnīcām, kas atrodas ezera krastā. Starp citu, šo maršrutu iespējams veikt arī ar velosipēdu.
    11. Brīvdienu mājiņa Spārītes Geraņimovā
      Vēl viens pieturas punkts Latgalē – gleznaina brīvdienu māja. Daba šeit ir tik tuvu, ka naktī var dzirdēt dzīvniekus skrabināmies un staigājam ap mājiņu. Mājiņā pieejamas arī divu veidu pirtis, un tajā var sagulēt pat seši cilvēki. Cena ir daudz draudzīgāka nekā lielākajā daļā instagramīgo kempingu. Te var doties pārgājienā, braukt ar laivu, sauļotos un makšķerēt apkārt esošajos ezeros.
    12. Pārgājiens gar vai par Rauni (ap 16 km, attālumu var variēt) 
      Raunis ir neliela, bet ļoti līkumaina un strauja upe Gaujas nacionālajā parkā. Stāvo un grūti pieejamo smilšakmens atsegumu dēļ Rauni uzskata par vienu no Latvijas skaistākajām upītēm. Izteiksmīgākie atsegumi ir posmā no Vaives dzirnavām līdz P30 šosejai (tieši šī posma garums varētu būt 14–16 km). Vasarā klintis sakuplojušu koku dēļ varēs redzēt sliktāk, bet siltajam gadalaikam ir savi plusi – maršrutu iespējams mērot pa pašu Rauni. Jā, pa upīti. Uzvelc kājās vieglas botiņas (vislabāk – bez membrānas) vai neoprēna čībiņas un dodies ceļā. Iešana būs grūtāka, jo būs jātiek pāri kritušiem kokiem, bet redzēsi dabu no cita skatpunkta. Gar upi ved taka, taču reizēm tā pazūd mežā un nākas improvizēt, jo taka nav marķēta. Noteikti jāizvairās iet pa vietām, kur taka iemīta tieši pāri atsegumiem. Tas ir gan bīstami, gan kaitnieciski.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē