• Trīs izcilnieki bio saimniecībā

    IEVA dzīvo zaļi
    Liena Britāne
    30. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Bioloģiskās saimniecības «Ragāres» saimnieks Jānis Vaivars atzīst, ka strādā līdz pat 100 stundām nedēļā. Lai gan gadu no gada cikls it kā atkārtojas, katrs tomēr izvēršas pavisam citāds, un ir gudri jāpielāgojas. «Ir jāreaģē uz iepriekšējā gada nepiemēroto laikapstākļu sekām,» saka saimnieki. Un viedi saimniekojot, izceļas arī dārza izcilnieki!

    Kas ir trīs «Ragāru» izcilnieki?

    ČILI. Ja ir tik liels čili stāds jau ar visiem ziedpumpuriem, izaugs liels krūms. Šim stādam podā ir trešdaļa lauka zemes, trešdaļa kūdras un trešdaļa ir kompostēti zirgu mēsli ar mazu pelnu piedevu. Maija vidū, izstādot siltumnīcā, tam apakšā Jānis liek slieku humusu un nedaudz piejauc trihodermīnu. Čili «Ragārēs» ir, sākot ar pavisam maigajiem Jalapeno un beidzot ar dullajiem ‘Ghost’, ‘Habanero’, ‘Scorpion’ – būs gari, apaļi, kantaini, sarkani, brūni, oranži augļi.

    TOMĀTI. «Ragārēs» ik gadu izmēģina dažādas šķirnes – kāds paliek kā savējais, kāds ātri pazūd, bet ar variāciju daudzumu te neaizraujas. Svarīgākais – lai izaudzētie tomāti ir izcili un lai ciemos brauc pēc tiem tomātiem ar to garšu. Īpaši gardi ir lielie, dzeltenie ‘Heart of Gold’. Par neatņemamu siltumnīcu sastāvdaļu ir kļuvuši saimniecības Neslinko Latvijā pieradinātie ‘Tumšā Galaktika’ un mazulīši ‘Mūsu Juniors’. «Ragārēs» svarīgi – lai ir gardi, smaržīgi un gana daudz. Tos, kurus neapēd svaigus, liek kaltēs – uz paplātēm centimetru biezas šķēles, bet sausas ārā nāk plānas kā papīrs. Atkarībā no tomātiem sausais atlikums ir 2–5% robežās, un, lai tiktu pie maksimālā labuma, jāžāvē ātri, bet mērenā temperatūrā. Kaltēts kļūst tikai un vienīgi koncentrētāks – ja ieliksi nekvalitatīvu tomātu, dabūsi desmitiem reizes koncentrētāk nekvalitatīvu. Bet tie labie ir skaisti, krāsaini, kraukšķīgi, ar intensīvu garšu.

    PURAVI. Šie 2000 puravu stādi auguši no marta un tūlīt tiks izstādīti uz lauka. Lai ātrāk ieaugas, puravus pirms stādīšanas apgriež. Visus ar šķērēm ātri apīsina un bonusā tiek pie pirmo zaļumu saujas! Puravs «Ragārēs» ir mīļākais sīpolveidīgais. Sakārto gremošanas sistēmu, padara zupu, mērci vai sautējumu gardāku, pilns dažādiem vitamīniem un organismu spēcinošiem elementiem. «Interesanti, ka puravus var saglabāt visu ziemu. Nereti gadās, ka pat pēc lauka aparšanas jau rudenī, pavasarī bijušās puravu rindas vietā vēl var atrast pa kādam dzīvam zaļumam. Dullākais, ka uzglabājot kļūstot pat veselīgāki. Tam ir speciāli piemērotas šķirnes. Citas paredzētas agrai vasaras ēšanai, citas vēlam rudenim, ziemai. Gluži labi glabājas, pierakti siltumnīcā,» zina Jānis. «Savulaik audzējām tikai šķirni ‘Titan’ izcili resno kātu dēļ. Tagad esam pārgājuši uz agrajiem puraviem ‘Kulaures’ un rudens puraviem ‘Philomene’.»

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē