• Kā darbojas lietu bibliotēka?

    IEVA dzīvo zaļi
    Aiva Alksne
    15. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lietu bibliotēka ir atvērta ikvienam Rīgas Gētes Institūta bibliotēkas lasītājiem. Lai par tādu kļūtu, ir nepieciešama lasītāja karte, un arī to var saņemt ikviens. Tā tiek izsniegta, uzrādot derīgu personu apliecinošu dokumentu.

    Visi priekšmeti, kas atrodas lietu bibliotēkā, bez maksas tiek aizdoti uz četrām nedēļām ar iespēju  vienu reizi pagarināt lietošanas termiņu, ja uz šo lietu neviens cits rindā negaida. Vienlaikus lietošanai mājās tiek izsniegts tikai viens priekšmets.

    «Saziņa lielākoties notiek interneta vidē, tāpēc vēlams reģistrēties mūsu mājaslapā goethe.de. Tiešsaistē katrs var redzēt, vai viņu interesējošā lieta ir pieejama. Ja kāds to šobrīd izmanto, var iestāties rindā un, tiklīdz tā atgriežas lietu bibliotēkā, cilvēks tiek par to informēts un var nākt tai pakaļ. Lieta viņam tiek rezervēta vienu mēnesi,» stāsta Rīgas Gētes institūta bibliotekāre Jeļena Jonina.

    Te pieejamas arī lietas izklaidei. Lietu bibliotēkā ir gredzenveida LED lampa ar statīvu, bez kā nevar iztikt sociālo tīklu satura radītāji, gaismas efektu ierīce, ar kuru var uzburt īpašu noskaņu ballītē, dzimšanas dienas svinībās, kāzās vai koncertā. Te ir arī džamba jeb afrikāņu bungas, ko var izmēģināt ikviens, kam patīk ritms, dejas un kopības sajūta. Te ir arī iznomājama momentfoto kamera, kas uzņem labus attēlus un tūlīt pēc tam tos izdrukā. Ja kādam mājās ir DVD, bet nav atskaņotāja, arī to var aizņemties – lietu bibliotēkā ir gan DVD atskaņotājs, ko var pievienot televizoram, gan tāds, ko pievieno savam, izmantojot USB. Ko cilvēki mēdz aizņemties visbiežāk? «Šujmašīnu, kad iekrājušies kādi šūšanas darbi, tāpat vienmēr pieprasīta ir vafeļu panna, un sezonā – teltis un bērnu pārnēsājamais krēsliņš-mugursoma. Vienmēr apritē ir arī gredzenveida LED lampa ar statīvu,» stāsta bibliotekāre.

    Zini un izmanto!

    Lai veicinātu lietu apriti, biedrība Zero Waste Latvija kopā ar partneriem – SIA ZAAO, biedrību Zaļā brīvība, SIA CleanR un SIA Eco Baltia VIDE – ir izveidojusi digitālo platformu lietovelreiz.lv, kuras mērķis ir paildzināt lietu dzīvi un lietošanu. Platformā ir apkopota informācija par lietām, kas pieejamas bez maksas. Piemēram, šobrīd ir pieejamas flīzes, izolācijas materiāls, spuldzītes, drēbju pakaramais un vēl citas lietas. Tāpat te iespējams uzzināt, kur pilsētā var salabot noplīsušu zoli, aizņemties lāča kostīmu vai iznomāt busiņu braucienam pa Latviju. Karte ļauj atrast sev tuvumā esošos pakalpojumu sniedzējus, kas palīdzēs saremontēt vai piedāvās iznomāt vajadzīgo lietu.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē