• Eksotisks un dabisks materiāls – korķis

    IEVA dzīvo zaļi
    Ieva Jātniece
    13. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dabiskais korķa dekoratīvais pārklājums rada ne tikai estētisku akcentu telpā, tas ir arī izteikti elastīgs, tāpēc neplaisā.
    Foto: no publicitātes materiāliem
    Dabiskais korķa dekoratīvais pārklājums rada ne tikai estētisku akcentu telpā, tas ir arī izteikti elastīgs, tāpēc neplaisā.
    Sasmalcināts korķis agrāk ir izmantots grīdas konstrukcijās (starp pamatni un parketu), lai nepieļautu grīdas čīkstēšanu. Taču šobrīd tas pieejams arī kā izsmalcināts dekoratīvais dažādu virsmu apdares materiāls.

    Dabisko pamata un dekoratīvo apmetumu un krāsu variantu nav daudz, tie ir vēsturiski jau sen zināmie, tomēr, laikam ejot, ražotāji ir centušies uzlabot materiālu estētisko un funkcionālo kvalitāti. Šiem apdares veidiem atgriežoties modē, novērtēsim plusus un mīnusus – viens no tiem ir korķis!

    Piemēram, itāļu ražotāja DIASEN dekoratīvais pārklājums (Latvijā izplata «Wood Board&Color») ar augstām siltumizolācijas īpašībām. Tas paredzēts, lai radītu dekoratīvus efektus uz sienām, griestiem un grīdām, kā arī piešķirtu telpai korķa krāsu.

    Sastāvs ir no smalkām daļiņām, kas iegūtas no maltiem vīna pudeļu korķiem (tātad ir otrreiz pārstrādāts), gliemežvāku un vēžveidīgo maltām atliekām, vulkāniskiem pelniem un sveķa.

    «Tas piemērots hiperalerģiskiem cilvēkiem, novērš mitruma, kondensāta un pelējuma problēmas, vienlaikus nodrošina ūdens atgrūšanas efektu,» uzsver interjera dizainere Liene Mežule. Dekoratīvais pārklājums paredzēts ne tikai sagatavotām sienām, to var klāt arī uz esošām flīzēm kā atjaunojamo materiālu. Pārklātas ar speciālu līdzekli no sveķiem, virsmas ir mazgājamas ar sārmainu šķīdumu. Vēl viens materiāla pluss – tas ir izteikti elastīgs, neplaisā.

    Kā mīnuss jāmin, ka korķim ir samērā mazs toņu klāsts: divi baltie toņi, viens gaiši pelēkais, tirkīzzilais. Ir pieejami arī dažādi rudi oranžie toņi, taču mūsu platuma grādos vairākumam cilvēku tie šķiet par agresīviem. Otrs – materiālu uzklāšana jāuztic profesionālim, jo pašiem būs sarežģīti panākt vienmērīgu efektu: kaut kur virsma būs stipri biezāka, citviet – plānāka, to nevarēs labot – izslīpēt. Ja materiāls ir mehāniski traumēts, arī tā labošanu labāk uzticēt profesionālim. n

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē