Zinātnieki ķirbi klasificējuši nevis kā dārzeni, bet ogu, un pilnīgi skaidrs, ka tā ir pati lielākā oga pasaulē. Lielākie sugas īpatņi spējuši sasniegt pat cienījamo 600 kilogramu svaru, un var tikai iedomāties, cik daudz ēdienu no šādas ogas iespējams iegūt. Tāpēc, ieraugot veikalā ķirbi, noteikti jāatceras, ka tā ir godājama oga, nevis Halloween svētku atribūts, kurš jāizgrebj, jāpiestūķē ar svecēm un jāaizmirst līdz nākamajam gadam.
Recepte (4 personām)
- 1 liels cālis vai 4 mazi cālīši
- Eļļa
- 2 sīpoli
- 3 burkāni
Marinādei:
- 1 buntīte pētersīļu
- 4 daiviņas ķiploku
- pusotra citrona
- 2 ēdamkarotes medus
- 4 ēdamkarotes olīveļļas
- sāls un pipari pēc garšas
Ķirbju biezenim:
- 1 ķirbis
- 500 grami kartupeļu
- sāls un muskatrieksti pēc garšas
- 1 ēdamkarote ķirbju sēklu eļļas
Mērcei:
- 200 gramu skābu plūmju.
- 2 daiviņas ķiploku
- 75 grami ūdens
- sāls un pipari pēc garšas
- 1 ēdamkarote cukura
- dilles, koriandrs un piparmētras pēc garšas
- 30 gramu svaigas ingvera saknes
- 3 ēdamkarotes ciedru riekstu eļļas
Pagatavošana
Cāli nomazgā, liek lielā traukā un uzrīvē citrona miziņu. Tad ņem blenderi un kopā sablendē visas marinādes sastāvdaļas. Kad tas izdarīts, cāli pārlej ar marinādi, pārklāj ar pārtikas plēvi un uz stundu ieliek ledusskapī.
Pēc tam nomazgā plūmes, saber tās katliņā, pielej ūdeni, pierīvē ingvera sakni un uz lēnas uguns vāra apmēram 30 minūtes. Tad izberž tās caur sietu un liek atkal vārīties, piespiežot ķiploku daiviņas, pieberot cukuru, sāli un svaigi maltus piparus, kā arī pielejot ciedru riekstu eļļu.
Kad tas darīts, uz ieeļļotas, uzsildītas cepešpannas sagriež sīpolus un burkānus, kuriem virsū liek cāli, un to visu iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī cep 40 minūtes 180 grādu karstumā. Savukārt nomizotus kartupeļus liek vārīties sālsūdenī, bet pēc brīža pievieno nomizotus ķirbjus. Kad tie novārīti, dārzeņus sablendē vai ar stampiņu sastampā un pierīvē muskatriekstu un pielej ķirbju sēklu eļļu.