• Zilbaloža «Straume» cīnīsies par Eiropas Kinoakadēmijas balvu

    Kino
    Elza Krūmiņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Eiropas Kinoakadēmija izziņojusi piecas animācijas filmas, kas šogad pretendē uz Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā «Labākā animācijas filma». Starp balvai izvirzītajiem kinodarbiem ir arī Latvijas filma – Ginta Zilbaloža «Straume».

    Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmas Straume konkurenti šajā kategorijā ir vēl četri Eiropas animācijas kinodarbi, balvai nominēto filmu saraksts ŠEIT. Šis ir pirmais gads, kad nominētās animācijas un dokumentālās filmas var pretendēt arī uz balvu Labākā Eiropas filma, tāpēc par filmu Straume Eiropas Kinoakadēmijas biedri varēs balsot arī šajā kategorijā.

    «Priecājos, ka filma Straume turpina gūt skatītāju un nozares profesionāļu atzinību. Īpašs prieks, ka šogad Eiropas Kinoakadēmija ļauj animācijas filmām konkurēt arī par labākās Eiropas filmas titulu.

    Latvijas animācijas filmai tikt nominētai augstākajai Eiropas kino balvai ir milzīgs gods, visas komandas un atbalstītāju nopelns.

    Tāpat kā nominācija LUX balvai, arī Eiropas Kinoakadēmijas nominācija turpinās popularizēt Straumi Eiropā, kur tā daudzās valstīs nonāks kinoteātru repertuārā un tiks plaši demonstrēta, sākot ar Franciju jau oktobra beigās,» komentē režisors Gints Zilbalodis.

    Jāpiebilst, ka apgalvojums par Latviju kā animācijas lielvalsti nemaz nešķiet pārspīlēts, ja atceramies, ka Latvijas vārds Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā Labākā animācijas filma izskan jau trešo reizi pēc kārtas – 2022. gadā balvai tika nominēta Signes Baumanes filma Mans laulību projekts, bet 2023. gadā – septiņu Eiropas valstu kopražojums Meitene Dzinējsuns, kas tapa ar Latvijas filmu studijas Rija līdzdalību.

    Eiropas Kinoakadēmija tika dibināta 1989. gadā kā Eiropas Kino biedrība, tās pirmais prezidents bija Ingmārs Bergmans, kurš biedrību dibināja kopā ar 40 izciliem filmu autoriem (Frederiko Fellīni, Teodoru Angelopulu, Ričardu Atenboro un citiem), lai veicinātu Eiropas kino industrijas attīstību. No 2024. gada Eiropas Kinoakadēmiju vada aktrise Žiljeta Binoša. Šogad Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana notiks jau 37. reizi – 7. decembrī Šveices pilsētā Lucernā, ceremonija tiks translēta arī tiešsaistē.

    Animācijas filma Straume ir aizraujošs 3D animācijas tehnikā veidots stāsts par individuālistu Kaķi, kurš lielu plūdu laikā spiests pamest mājas un patverties nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu jaunajā un cilvēku neapdzīvotajā pasaulē, Kaķim jāmaina savi paradumi un jāsadarbojas ar Suni, Kapibaru, Lemuru un Putnu.

    Filmu Straume sadarbībā ar Baltic Content Media turpina demonstrēt kinoteātros visā Latvijā, kur tās skatītāju skaits jau pārsniedzis 80 000; filma ieguvusi jau vairāk nekā 10 starptautiskus apbalvojumus kinofestivālos Francijā, Kanādā, Meksikā, Austrālijā, Ķīnā un Polijā.

    Filmu Straume finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eurimages, Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas Arte un Canal+, arī dažādi reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma veidota kā trīs valstu kopražojums, sadarbojoties studijām Dream Well Studio (Latvija), Sacrebleu Productions (Francija) un Take Five (Beļģija).

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē