• Vilhelma kliedziens. Kā tapa slavenākais sāpju sauciens pasaulē

    Filmas
    Estere Jansone
    27. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jason Rosewell/Unsplash
    Liela daļa skaņu efektu, kurus dzirdam kinofilmās vai seriālos, ir tapuši ļoti sen – pagājušā gadsimta vidū. Arī Vilhelma kliedziens nav izņēmums. Šis īsais skaņu celiņš ir izmantots simtiem filmās, taču to ievērojis ir tikai retais.

    «Vilhelma kliedziens» – tā tiek dēvēts populārākais skaņu celiņš, audio failu melodiju bankās, kuras plaši izmanto filmu un seriālu veidotāji. Šo vīrieša sāpju saucienu var dzirdēt vismaz 400 filmās, tomēr par šī skaņu celiņa izcelsmi tapa zināms tikai nesen.  

    ASV Kinemātikas skolas absolvents Kreigs Smits 2023. gadā veica padziļinātu skaņu celiņu izpēti filmām, kas tapušas no 1964. līdz 1987. gadam. Aplūkojot vairākus audio failus, viņam izdevās uziet oriģinālo «Vilhelma kliedziena» ierakstu no tālā 1951. gada. Tajā skaņu inženieris liek aktierim iztēloties, ka viņam iekož aligators. Ierakstā dzirdams, ka aktieris kliegt mēģina divas reizes, no kurām pēdējais kļuva par ikonisku veco filmu sastāvdaļu – tas ir dzirdams gan multfilmās, Rotaļlietu stāsts, Kung Fu Panda, Lego filma, gan arī klasiskās kinolentēs – Zvaigžņu karu sērijas vecākajās filmās, Gredzenu pavēlnieks, Karību jūras pirāti un citās.

    Lai gan balss īpašnieks vēljoprojām nav identificēts, pētījuma autors Smits ir pārliecināts, ka tas ir pagājušā gadsimta rokenrola zvaigzne un aktieris Šebs Vūdlijs. Smits skaidro, ka mūziķis Vūdlijs savulaik ir piestrādājis Holivudā par balss aktieri dažādās filmu studijās un ierakstījis arī īsus balss celiņus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē