• Sudraba Edžus «Dullais Dauka»: Jauna izrāde jauniešiem par patiesības meklējumiem

    Teātris
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē top jauniestudējums – Sudrabu Edžus Dullais Dauka Jurģa Lūša režijā. Pirmizrāde gaidāma 19. septembrī.

    Kad dullais Dauka pēdējo reizi bija šeit, uz planētas Zeme, viņš bija 9 gadus vecs zvejnieku puika. Tagad, pēc 124 gadiem, viņš te ir atgriezies, lai atkal izdzīvotu savu zinātkāri, sastopoties ar pavisam citiem kosmosa un apziņas uzbūves skaidrojumiem, kas ļauj runāt par dzīves pašvērtību un Visuma bezgalību. 

    Sudrabu Edžus ieguldījums latviešu rakstniecībā galvenokārt saistās ar dullā Daukas vārdu. Tā viņu atceras un joprojām atpazīst vairums skolēnu no literatūras stundām. Stāstam visi zina nobeigumu, bet arvien tiecas sastapties ar to vēlreiz, visticamāk tādēļ, ka tas ir par katru no mums, kas uzdod jautājumus.

    Izrāde veidota jauniem cilvēkiem, kam svarīgi pārbaudīt robežas un uzzināt to, kas atrodas aiz horizonta, dažādās šī vārda nozīmēs.

    Arī izrādes režisoru Jurģi Lūsi šobrīd interesē stāsti par citādāk dzīvojošajiem, domājošajiem un redzošajiem – sabiedrībai  «nepiederošajiem» ar atvērtām sirdīm, dvēselēm un prātiem.

    Titullomā – Kārlis Reijers, lomās – Elza Rūta Jordāne un Ivars Puga. Radošā komanda: režisors un dramatizējuma autors Jurģis Lūsis, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ildze Jurkovska, komponists un skaņas dizainers Henrijs Poikāns.

    Režisors Jurģis Lūsis ir sava ceļa sākumā. 2021. gadā Latvijas Kultūras akadēmijā tapis viņa režijas diplomdarbs Rainis Zelta zirgs teātra trupā KVADRIFRONS. Kā režisora asistents sadarbojies ar režisoriem Ingu Tropu, Elmāru Seņkovu un Berlīnes mūzikas teātra kolektīvu Hauen und Stechen. Guvis teātra pieredzi kā aktieris, piedaloties dažādās Dirty Deal Teatro, Cēsu Mazā teātra un Valmieras vasaras teātra festivāla izrādēs.

    Lūša radošajā komandā ir scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ildze Jurkovska. Ieguvusi bakalaura grādu mākslās – scenogrāfijā Latvijas Mākslas akadēmijā (2023), turpinot studijas maģistrantūrā. Pieredzi un papildus izglītību ieguvusi festivālu Homo novus skolās Wrong families un Monument, Valmieras vasaras teātra festivāla Bērnu un jauniešu institūtā. Jauno mākslinieci aizrauj darbs kino, teātra scenogrāfijas un kostīmu izveidē, pasākumu noformēšanā, dalība performancēs un audiovizuālos projektos.

    Pirmizrāde 19. septembrī Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē. Tuvākās izrādes: 22., 24., 27. septembrī, 2., 13., 16. oktobrī un turpmāk. Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un tīmekļvietnē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē