• Somija atsakās no lielajām pandām. Iemesls ir pārsteidzošs

    Dzīvnieki
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lukas W./Unsplash
    Šā gada novembrī Helsinku zooloģiskais dārzs Ķīnai atgriezīs divas lielās pandas, kuras šeit dzīvoja sešus gadus. Zooloģiskā dārza valde ir secinājusi, ka šo dzīvnieku uzturēšana ir pārāk dārga.

    Lielo pandu lāči vārdā Lumi un Pirī drīz atgriezīsies dzimtenē. Viņi Helsinkos ieradās 2018. gadā pēc Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņopina viesošanās Somijā. Togad Ķīnas prezidents ar Somijas varasiestādēm parakstīja vienošanos par šo majestātisko dzīvnieku aizsardzību un pavairošanu.

    Tolaik Somijas zooloģiskais dārzs piekrita, ka abi pandas te mitināsies 15 gadus un tikai tad atgriezīsies dzimtenē. Tomēr Helsinku Zooloģiskais dārzs jau pirms dažiem gadiem lēma no pandām tikt vaļā krietni pirms noteiktā laika. Pie vainas ir straujā inflācija – šos dzīvniekus ir kļuvis pārāk dārgi uzturēt. Sākotnēji Somijas zooloģiskā dārza pārstāvji domāja, ka pandas piesaistīs tūristu pūļus, tomēr drīz vien sekoja pandēmija un karš Ukrainā, tāpēc tūristi Somijas galvaspilsētu apmeklē gausi. Savukārt pandu kaprīzā ēdienkarte un prasības jau radījušas zaudējumus.

    Ķīna un Somija pie pandu atgriešanas Āzijā runāja jau trīs gadus un beidzot starp abām valstīm ir panākts draudzīgs risinājums. Drīz pandas dosies mēnesi ilgā karantīnā un tad ceļos uz tālo Ķīnu.

    Ķīnas tautas republika jau kopš 1949. gada ir ieviesusi neparastu praksi, kā stiprināt starpvalstu attiecības. Viņi sadraudzības valstu zooloģiskajiem dārziem dāvina lielās pandas, kuras uzskatāmas par Ķīnas simbolu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē