• Skandalozais mākslinieks Kristians Brekte izstāda mirušus, lakotus kaķus

    Māksla
    Estere Jansone
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no video
    Rīgas centra mākslas galerijā Maxim Boxer Gallery no 24. septembra līdz 14. novembrim ir skatāma izstāde Bada spēles. Tās autors ir skandalozais mākslinieks Kristians Brekte. Arī šoreiz viņš skatītājiem prezentē visai provokatīvus darbus – starp tiem ir arī divu kaķu mūmijas.

    «Tā ir reāla mūmija. Reāls mumificējies kaķis. Parasti, kad kaķi iet uz nomiršanu, viņi paslēpjas, lai pretinieki viņus neapēstu. Mani čomi, kad jauca šķūnīti vai bēniņos tos ir atraduši, tad viņi man vai nu uzgriež vai atsūta bildi. Tad es viņus lakoju vairākas reizes un apstrādāju ar poliuretānu,» LTV1 raidījumam 100 g Kultūras atklāj Brekte.  

     

     

    Savā jaunākajā izstādē Brekta darbos ir ietvēris sabiedrības nepieņemtos un noraidītos aspektus, izgaismojot tās sašķeltību, ciešanas un vientulību. Brektes izstādē izvietoti arī poliuretānā izmērcēti, sakaltuši džemperi, kas simbolizē zudušās dvēseles, uzraksti no vistu kauliem un neona gaismām, kā arī bezpajumtnieku portreti, kurus mākslinieks pēdējos gados portretē Rīgas ielās. «Kaut kas viņos ir. Tas pats apģērbs, kā viņi izskatās vai kā viņi komunicē – reizēm viņi ir forši, reizēm agresīvi. Jebkurā gadījumā, viņi ir cilvēki. Bet šeit es viņus radu kā simbolus, ka ir tās bada spēles mums ir. Un – jo tālāk, jo trakāk,» saka mākslinieks.

    Kristians Brekte izstādē redzamos eksponātus pielīdzina ēnām, kurām piešķir savu devu ironijas, asprātības un daudznozīmības. Viņš arī paironizē ar atpazīstamām patērētājkultūras zīmēm un sociāliem tēliem, mākslas darbos filigrāni ieaužot smagās realitātes pavedienus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē