• Rītdien – Asteorīdu svinības. Piedalīties aicināts ikviens

    Pasākumi
    Estere Jansone
    29. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NASA
    Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10. Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, informē Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

    Ar ANO rezolūciju 30.jūnijs tika pasludināts par ikgadēji atzīmējamu Starptautisko Asteroīdu dienu. Šis datums tika izvēlēts, jo

    lielākā Zemes kosmiskā katastrofa jauno laiku vēsturē – Tunguskas katastrofa – notika 1908.gada 30.jūnijā.

    Bet tā nav vienkārši viena diena gadā, tā ir izglītojoša vispasaules kustība, kuras galvenie mērķi ir pievērst uzmanību un skaidrot sabiedrībai asteroīdu draudus Zemei, pamatojot to eksistenciālo nozīmīgumu, uzsver LAB.

    Arī šogad vairāk nekā 100 dažādi Asteroīdu dienas pasākumi, lekcijas, paneļdiskusijas un aktivitātes notiks daudzās pasaules valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Asteroīdu dienu Latvijā pārstāv un organizē Meteorītu muzejs. 30.jūnijā pasākumu apmeklētājiem būs iespēja apskatīt dažādus meteorītus, zinātniski unikālus eksponātus, visus četrus Latvijas meteorītus, arī Mēness un Marsa gabaliņus, uzzināt to izcelsmes noslēpumus. Muzeja izstādē atrodams arī visvecākais līdz šim atklātais uz Zemes esošais kosmiskais objekts.

    2024.gads ir īpašs arī ar to, ka tiek atzīmēta 160.gadadiena kopš Neretas akmens hondrīta meteorīta nokrišanas 1864.gada 12.aprīlī.

    Sadarbībā ar Neretas Novadpētniecības muzeju jau tika organizēts pārgājiens-ekspedīcija «Pa Neretas meteorīta pēdām» un tam sekojošs interaktīvs pasākums Neretas kultūras centrā. Šogad Neretas meteorīts ir pasludināts par Latvijas gada meteorītu, kas nozīmē, ka īpaša vērība tam tiek pievērsta visa gada garumā.

    Apmeklējot Meteorītu muzeju, varēs uzzināt, kādi ir meteorītu veidi un kā rīkoties, atrodot tiem līdzīgu objektu. Meteorītu muzejs turpina rīkot ilgtermiņa publisko akciju «Vai arī Tavā pagalmā ir meteorīts?».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē