• Rinda būs jāieņem laikus! Karstākās vietas, kurp doties Muzeju naktī

    Muzeju nakts
    Elza Krūmiņa
    17. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Šogad Latvijā «Muzeju nakts» notiek jau 20. gadu – par godu apaļajai jubilejai, šī gada kultūras baudīšanas nakts solās būt īpaši grandioza un plaša. Šajā gadā starptautiskajā akcijā piedalās vēl nebijis kultūrvietu skaits.

    Rīgā un tās apkaimē Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs vairāk nekā 80 kultūrvietas. Salīdzinājumam, pagājušajā gadā galvaspilsētā savas durvis vēra 57 Muzeju nakts apskates vietas. Savukārt reģionos 136 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas. Vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 38 kultūrvietās, Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 36 vietās, Latgalē – 37 vietās, savukārt Zemgalē – 25 kultūrvietās.

    Lūk, daži muzeji, kurus vērts iekļaut Muzeju nakts maršrutā!

    Hoijeres kundzes viesu nams Liepājā

    No plkst. 19 līdz plkst. 01 Liepājas 17. – 19. gadsimta interjera muzejā «Hoijeres kundzes viesu nams» Kungu ielā 24 notiks aktīva naktsdzīve ar maizes cepšanu iekštelpās un dažādām aizraujošām aktivitātēm Hoijeres nama pagalmā, tostarp, Rīgas cirka klaunādi un žonglēšanas izrādi, ugunsšovu, kā arī postfolka grupas Iļģi dančiem.

    Rotko muzejs Daugavpilī

    No plkst. 19 līdz 23 Rotko muzejs piedāvā skatīt laikmetīgās mākslas izstādes, ļauties jaunrades procesam un pieredzēt poļu keramiķu veidotu ugunīgu mākslas performanci. Šogad Muzeju nakts programmā papildus Rotko muzejam būs atvērti arī Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemāti ar Rotko muzeja vērtīgo laikmetīgās keramikas kolekciju.

    Jūgendstila muzejs Rīgā

    No plkst. 19 līdz plkst. 01 apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties muzeja aktuālās izstādes «Femme fatale» ekspozīcijā un apskatīt Muzeja jubilejai veltīto izcilo jūgendstila laika gleznotāju darbu izstādi «Rozentāls. Purvītis. Valters», kurā eksponēti mākslinieku darbi no Kukšu muižas privātkolekcijas.

    Inciema muiža

    Inciema muiža apmeklētājiem durvis vērs plkst. 19. Interesentiem būs iespēja doties publiskā ekskursijā pa Inciemu stāstnieka pavadījumā un uzzināt vairāk par muižu, parku un to vēsturi. Pēc ekskursijas, plkst. 22.00, Inciema estrādē būs skatāma nakts izrāde Pansija pilī Krimuldas Tautas nama amatierteātra izpildījumā. Režisore – Zane Zīle. Bet Anšlava Eglīša ekspozīcija apskatei būs atvērta no plkst. 19 līdz 01.

    Skulmju dzimtas mājas Mālpils pagastā

    No plkst. 19.00 līdz 21.00 notiks ekspedīcija kopā ar zinātnieku «Izpēti Ulubeles dārzu!», pēc tās visi aicināti uz koncertu «Tumšie skaņu celiņi», kur uzstāsies Arvīds Kazlauskis – saksofoni, Staņislavs Judins – kontrabass, izpildot skaistas un skanīgas gan ārzemju, gan pašmāju mākslinieku kompozīcijas. Programmā Rojs Orbisons, Andželo Badalamenti, Zigmars Liepiņš, Andris Dzenītis, Arvīds Kazlausks un Staņislavs Judins. Bet no plkst. 22 līdz 01 naktī ikvienam interesantam būs iespēja izstaigāt un apskatīt Skulmju dzimtas mājas ekspozīciju.

    Skulptūru mežs Muzeju krātuvē Rīgā

    No plkst. 15 līdz 22 apmeklētājiem būs iespējams piedalīties dažādās meistarklasēs, bet plkst. 18 vērot interaktīva performanci «Mītiskās maņas». Ģimenēm ar bērniem Muzeju krātuves foajē būs pieejamas krāsojamās lapas un skulptūru silueti no ekspozīcijas, kas vedinās iztēloties un līdzdarboties, atklājot, kā antīkie tēli izskatījās kādreiz, un kā, tie izskatītos mūsdienās.

    Latvijas Valsts prezidenta rezidence – Rīgas pils

    No plkst. 15 līdz 24    Apskatei būs atvērta Rīgas pils priekšpils daļa, kur atrodas Latvijas Valsts prezidenta rezidence. Apmeklētāji varēs izzināt vienas no Latvijas izcilākajām viduslaiku pilīm – Rīgas pils – vēsturi un iepazīties ar Valsts prezidenta institūcijas darbību. Muzeju naktī būs iespēja aplūkot Rīgas pils reprezentācijas un darba zāles: parādes vestibilu, Rīgas istabu, Dorotejas istabu, Ģerboņu zāli, Zaļo zāli, Zilo foajē, Balto zāli, Sūtņu akreditācijas zāli, Čakstes kabinetu, Svētku zāli un Dāvanu zāli. Interesenti varēs apskatīt arī augstākos Latvijas valsts apbalvojumus un piedalīties izzinošās aktivitātēs. Rīgas pils viesus priecēs muzikāli priekšnesumi.

    Zinātnes disko Rīgas Tehniskās universitātes Zinātkāres centrā Futurimo Rīga

    Zinātkāres centrā Muzeju naktī norisināsies bērnu zinātnes diskotēka. Būs gaismas, dejas, mūzika! No plkst. 17 līdz 21  trīs ekspozīciju zālēs bērniem būs iespēja iepazīt dabaszinātnes, piedaloties interaktīvās aktivitātēs un, izmēģinot dažādus eksponātus, kas atklāj nākotnes pilsētas tehnoloģijas, inženierzinātnes un fizikas likumus. Savukārt plkst. 18, 19 un 20 ķīmijas eksperimentu zinātnes šovi lieliem un maziem (5 euro personai).

    Rīgas Valstpilsētas pašvaldības policijas muzejs

    No plkst. 19 līdz 24  apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības policijas muzeja ekspozīciju, kā arī uzzināt Rīgas pašvaldības policijas izveidošanas vēsturi. Būs iespēja izzināt arī pašvaldības policijas darba ikdienu mūsdienās – apskatīt pašvaldības policijas operatīvo transportlīdzekli, kā arī dažādus palīglīdzekļus, kas tiek izmantoti, rūpējoties par pilsētnieku un viesu drošību Rīgā. Savukārt pasākuma jaunākie apmeklētāji varēs satikt pašvaldības policijas talismanu – suni Rotto un uzspēlēt lielizmēra spēles par drošības noteikumiem pilsētā.

    Aspazijas māja Dubultos

    Apmeklētājiem klātienē būs iespēja vērot Latvijas Leļļu teātra izrādi «Makss un  Morics», kopā ar Gundegu Muzikanti un Ilzi Dambi piedalīties vistu audzināšanas, vaboļu vākšanas un klinģerīšu virpināšanas meistarklasēs un baudīt pianista Romāns Vendiņa un saksofonists Zinta Žvarta koncertu.

    Livonijas Ordeņa pils Ventspilī

    Pils būs atvērta apmeklētājiem no līdz pat plkt. 01 naktī. Atvērts pils pagalmā būs dzīvā uguns, apskatāmi moku rīki, Zīlnieks, Pilskroga gardumi, karstie dzērieni. Pilī būs skatāma kustību performance «Došanās nezināmā virzienā», atvērta pils ekspozīcija un lielā izstāžu zāle, interesenti varēs piedalīties orientēšanās spēlē vai pavietoties restauratora darbnīcā, muzeja krātuvē vai muzeja bibliotēkā. Vakara gaitā apmeklētāji varēs baudīt arī koncertus.

    Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks Cēsu novadā

    No plkst. 18 līdz 23 apmeklētāji varēs nesteidzīgi izzināt senvēsturi, sasildīties pie ugunskura liesmas, klausīties dūdu melodijās un zinošu gidu stāstos par ezerpili un seniem laikiem. Paralēli apmeklētāju centram, varēs aplūkot un izpētīt parka teritorijas veikumu – gan jauno ezerpils laipu, gan Meitu salā jauno mezolīta mītni un pēc rekonstrukcijas atjaunoto bronzas laikmeta mājiņu, kura ieguvusi bagātīgo niedru klājuma jumtu.

    Jelgavas pils muzejs

    No plkst. 19 līdz 23 durvis apmeklētājiem jau tradicionāli vērs atjaunotā Jelgavas pils (Lielā iela 2, Jelgava) un piedāvās vakara noskaņās izbaudīt vēsturisko pils gaisotni, kā arī plašu kultūras un izzinošu aktivitāšu programmu «Izzini kultūras daudzveidību baroka pērlē». Sev interesējošas nodarbes šajā laikā varēs atrast ikviens – gan liels, gan mazs Jelgavas pils viesis. Pilī notiks sadziedāšanās ar universitātes sieviešu kori Liepa un vīru kori Ozols, dejos Jaunrades nama Junda tautas deju ansambļi Jundēni un Mazie Jundari, būs radošās darbnīcas un baroka mūzikas koncerts.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē