• Rīgas Starptautiskais kino festivāls jau nākamnedēļ: ko ir vērts apskatīt?

    Kultūra
    Elza Krūmiņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Jau pavisam drīz Latvijā sāksies ikgadējais Rīgas Starptautiskais kino festivāls. No 17. līdz 27. oktobrim skatītājiem būs iespēja vērot šī gada Eiropas spožākās filmas. Šogad uzsvars tiek likts uz Ziemeļvalstu darbiem – tie ļaus skatītājiem caur kino ekrānu ielūkoties Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas kino veidotāju radītajās pasaulēs. Lūk, 13 filmas, kuras noteikti ir vērts redzēt!

    RIGA IFF kino zālēs un tiešsaistē izrādīs gan spožākās un atzītākās aizvadītās kino sezonas filmas no Kannu, Berlīnes un citu festivālu skatēm, gan īpašus apslēptos spīdekļus no ziemeļu reģiona kinematogrāfa. NORDIC HIGHLIGHTS sadaļā, kas tapusi sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā, Dānijas Kultūras institūtu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas vēstniecībām Latvijā, kā arī Zviedrijas institūtu, tradicionāli iekļauti aizvadītā gada ievērojamākie un spilgtākie Ziemeļvalstu kino sasniegumi. Atgādinot skatītājiem, ka ziemeļi ir tuvāk, nekā varētu šķist, greznā 13 filmu panorāma aizraus ar savu dažādību un raksturīgo noskaņu, kā arī atklās reģiona kino rokrakstu baltiešiem tuvā izpratnē par kino tempu, formu un, protams, humoru.

    Programmas sadaļu 18. oktobrī plkst. 18.30 ievadīs vintāžā ietērptās un Lapzemes nekurienē ieputinātās somu absurda komēdijas Raķete (The Missile) Latvijas pirmizrāde. Savdabīgam humoram mijoties ar aukstā kara raisīto trauksmi un kolorītiem 80. gadu disko akcentiem kostīmos un matu sasukās, dramēdija iezīmē arī skarbākas realitātes notis – sabiedrības aizspriedumus, sievietes tiesības un pašnoteikšanās iespējas. 

    Filma «Raķete».
    Filma «Raķete».

    Starp ievērojamākajām izlases filmām ir Kannu kinofestivālā godalgotā psiholoģiskā kamerdrāma Armands (Armand) ar norvēģu aktrisi Renāti Reinsvi galvenajā lomā, kā arī Pāreja (Crossing) – gruzīnu tempermenta un Stambulas ielu mutuļu sadursme aizkustinošā skatījumā uz dzīvi un spēju piedot. RIGA IFF izrādīs arī Berlināles kluso hītu Sekss (Sex), kas absurda manierē dekonstruē mūsdienu Norvēģijas sabiedrības attiecības ar seksualitāti, un islandiešu režisores Helēnas Stefansdotiras kino debiju Natatorija (Natatorium) – intriģējošu pieaugšanas stāstu, kurā ierastie žanra lielumi savijas ar mītisku, teju hipnotisku trilleri par dzimtas noslēpumiem.

    Kadrs no filmas «Nantorija».
    Kadrs no filmas «Nantorija».

    Daudzšķautņainajā piedāvājumā sev piemērotu seansu varēs atrast ikviens – sadaļā iekļauta gan aizkustinošā vēsturiskā drāma Vētru salas Maja (Stormskerry Maja) un zaudējuma sāpes šķetinošais pusaudžu stāsts Lauztā gaisma (When the Light Breaks), gan draiskā zviedru klasiķa Lūkasa Mūdisona komēdija Kopā ’99 (Together 99). Netrūks arī asu emociju nervus kutinošajā Nordic noir tīrradnī Saltums (Cold) un spraigajās drāmās Dēli (Sons) un Mednieki klajumā (The Hunters on a White Field) – filmas prasmīgi pavērs durvis uz cilvēka psihes nostūriem un atklās sabiedrības tumšākās kaislības, arī atriebes un varas kāri.

    Kadrs no filmas «Saltums».
    Kadrs no filmas «Saltums».

    Savukārt ieskatīties ziemeļu kaimiņu vēstures līkločos un modernās pasaules sabiedrības dzīvesveidā ļaus izlases dokumentālās filmas. Stindzinoši laikmetīgās kolāžas Kara un miera laika bērni (Children of War and Peace) arhīva materiālu kadru virknes iezīmēs starpkara laika somu jaunatnes portretu. Tikmēr pieklusinātā, Sandensas kinofestivālā apbalvotā dokumentālā kino sensācija Jauna savvaļa (A New Kind of Wilderness) mūslaika steigā nogurušajiem atklās skaistu, smeldzīgu stāstu par ģimeni, kas ir izkāpusi no pilsētas tempa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē