Michelin janvāra sākumā publiskoja savu ikgadējo Francijas labāko restorānu apkopojumu un sniedza savu novērtējumu kulinārijas pasaulē.
ONA jeb Origine Non-Animale nozīmē, ka ēdienos neizmanto dzīvnieku izcelsmes produktus. Restorāns atrodas pilsētiņā netālu no Bordo, un tā šefpavāre ir Klēra Valē, kas pavārmākslu apguva pašmācības ceļa, bet pat vegāni kļuva pēc ceļojuma uz Taizemi. Savu restorānu viņa atvēra 2016. gadā, pateicoties banku finansējumam, kuri palīdz ētiskiem projektiem un uzņēmumiem.
Maltītes, kuras veido restorāna septiņu ēdienu gardēžu ēdienkarti, ietver interesantas produktu kombinācijas, piemēram, egle, baravikas un sakē vai selerija, tonkas pupiņas un alus.
Kad pavārei vaicāts, kāda bijusi viņas reakcija, kad uzzināja par augsto novērtējumu, viņa atbildēja: “Man šķita, ka mani tikko notrieca vilciens!”
Emocionālā ziņā sociālajā tīklā Instagram viņa pateicas klientiem, atbalstītājiem un kulinārijas ekspertiem:
“Mēs turpināsim šo ceļu, jo šī zvaigzne ir mana, šī zvaigzne ir tava, un tā noteikti vegānisku gastronomiju aizved arvien tuvāk izslavētajai un tradicionālajai franču virtuvei,” saka šefpavāre.
Michelin arī iepriekš ir novērtējis restorānus, kas pasniedz veģetāru vai vegānisku ēdienu visā pasaulē. Arvien biežāk šāda veida virtuves izcīna savu vietu blakus tradicionāli spēcīgiem restorāniem, kuru galvenais lepnums ir tieši dzīvnieku izcelsmes produkti – gaļa un zivis.