Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva
Konsultē Mārtiņš Laizāns, valdes priekšsēdētājs, un Elvis Īvāns, līdzīpašnieks uzņēmumā Telpu uzkopšanas serviss.
Kafija
- Ja izlijusi melna kafija, galdautu vajadzētu iespējami ātri izskalot vai iemērkt aukstā ūdenī. Var pievienot arī veļas mazgāšanas līdzekli.
- Kamēr galdauts vēl uzklāts uz galda, traipu var patīrīt ar aukstā ūdenī samitrinātu drāniņu. Var uzpilināt arī nedaudz traipu tīrīšanas līdzekļa vai uzkaisīt mazliet veļas pulvera. Tomēr, ja uz galda ir ēdiens, ar to vajadzētu rīkoties uzmanīgi.
- Ja traips jau apžuvis, pirms mazgāšanas to ieteicams skalot remdenā ūdenī un patīrīt ar veļas ziepēm vai saudzīgu traipu tīrīšanas līdzekli.
- Kafiju ar pienu no galdauta vislabāk varēs izskalot ar aukstu ūdeni.
- Kafijas, tāpat kā šokolādes, traipu tīrīšanā labi palīdz silts glicerīns.
- Veikalos pieejamas arī speciālas mitrās salvetes, kas paredzētas dažādu traipu, tostarp kafijas, tīrīšanai.
- Zināma tautas metode, kā atbrīvoties no iekaltuša kafijas traipa, ir uz tā uzlikt olas dzeltenumu.
Tauki un eļļa
- Pirmā palīdzība taukainam traipam ir to nosusināt ar sausu auduma vai papīra dvieli.
- Protams, vislabāk būtu galdautu nekavējoties noņemt un apstrādāt ar līdzekli, kas labi šķīdina taukus, piemēram, trauku mazgāšanas līdzekli vai veļas ziepēm. Ja tas nav iespējams, zem traipa ieteicams paklāt labi uzsūcošu salveti, bet pa virsu uzbērt galda sāli vai sodu, kas absorbēs eļļu vai taukus un neļaus traipam iesūkties dziļāk un izplesties lielākam. Šādi var rīkoties arī tad, ja tauki uzpilējuši uz mīkstajām mēbelēm.
- Lai gan tauki vislabāk izmazgājas karstā ūdenī, liet virsū karstu ūdeni, kamēr galdauts vēl uzklāts, nevajadzētu – tā traips izpletīsies lielāks vai ieēdīsies dziļāk.
- Kad galdauts tiks noņemts, to var likt mazgāt veļasmašīnā.
- Ja traips būs nostāvējis un pamatīgi iesūcies, visdrīzāk to kārtīgi iztīrīt vairs nevarēs arī pēc apstrādes.
Vīns
- Sarkanvīna traipi ir vieni no noturīgākajiem un grūtāk tīrāmajiem traipiem, un jācenšas tos iztīrīt pēc iespējas ātrāk. Ja traips paspēs kārtīgi iesūkties, vēlāk no gaiša auduma to pavisam iztīrīt vairs nevarēs.
- Pareizākais būtu galdautu nekavējoties noņemt un skalot zem auksta ūdens, mēģinot skalot tikai traipa vietu un neļaujot traipam plesties lielākam. Ja galdautu nevar noņemt, traips jānosusina, tam var uzbērt sodu vai sāli vai patīrīt ar aukstā ūdenī samitrinātu drāniņu. Tas jācenšas izdarīt pirmajā pusstundā, kopš vīns izlijis.
- Diemžēl arī spēcīgs balinātājs vai traipa berzēšana var neiztīrīt ieēdušos sarkanvīna traipu – traips paliks, taču audums būs sabojāts. Ja galdauts ir mīļš, drošāk būtu veikt ķīmisko tīrīšanu.
- Dzeltenīgus traipus atstāj arī baltvīns, tomēr šie traipi nav tik noturīgi kā sarkanvīna radītie. Baltvīna traipu var patīrīt ar ledus gabaliņu, līdz traips pazudis pavisam, un tad nosusināt. Nevajag izmantot krāsainas papīra salvetes, jo tās vēl papildus iekrāsos audumu. Galdautu nevajadzētu likt žāvēties, pirms traips nav iztīrīts pilnībā.
- Ja nebaidies izmantot tautas metodes, mazliet apžuvušu sarkanvīna traipu vari tīrīt ar pienu – to uzlej uz traipa un nosusina. Šo procedūru atkārto tik ilgi, līdz traips pazudis.
- Pēc tautas metodes sarkanvīna traipa tīrīšanai var izmantot arī gāzētu minerālūdeni vai citronu. Tomēr citrons gan balina – tātad nav piemērots krāsainu galdautu tīrīšanai –, gan arī atstāj dzeltenus traipus – tātad neder baltu un gaišu galdautu tīrīšanai.
Padoms: Par nevēlamiem vīna, kafijas un sulu traipiem uz galdauta varēsi aizmirst, ja lietosi impregnētu galdautu, kas neuzsūc izlijušo dzērienu un netīrumus. To vienkārši varēs noslaucīt ar lupatiņu. Ar impregnēšanas līdzekli var apstrādāt jau esošos galdautus. Var izmantot arī kvalitatīvu vienreizējo papīra galdautu.