• Iegriež somiem. Simtiem latviešu uzstāda savādu Ginesa rekordu

    Pirts
    Estere Jansone
    13. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijas, Igaunijas, Somijas un citu valstu pirts entuziasti ir uzstādījuši Ginesa pasaules rekordu kategorijā «Visvairāk cilvēku fotogrāfiju pirtī, kas stundas laikā augšupielādētas Facebook», sasniegums ir oficiāli apstiprināts. Starptautiskajā pirts dienā rekorda vietnē stundas laikā tika augšupielādētas 3909 fotogrāfijas, no kurām 3602 atbilda stingrajām Ginesa prasībām un tika iekļautas rekordā.

    Rekorda īstenošanā piedalījās aptuveni 300 pirts cienītāji arī no Latvijas. Rekorda tapšanas procesu cieši uzraudzīja oficiāls pārstāvis, kā arī trīs papildus eksperti, kuri pārskatīja katru fotogrāfiju, lai pārliecinātos, ka tās atbilst noteiktajiem standartiem.

    «Šis ir unikāls sasniegums visām iesaistītajām valstīm. Lai gan iepriekš pirtīs ir uzstādīti dažādi rekordi, neviens nekad nebija mēģinājis veikt tik plašu kopīgu pirts pasākumu. Cilvēku entuziasms šajā dienā bija patiesi ievērojams. Esam ļoti priecīgi, ka Latvijas, Igaunijas un Somijas pirts tradīcijas ir izskanējušas starptautiskā līmenī, un ceram, ka ar šo rekordu aizvien vairāk ārvalstu viesu dosies pie mums, lai izbaudītu šīs tradīcijas,» stāsta Visit Estonia tūrisma nodaļas vadītāja Anelli Lepa (Anneli Lepp).

    Ginesa rekorda tapšanas procesu palīdzēja uzraudzīt Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes pasniedzēja un Ginesa pasaules rekordu projektu audita eksperte Lea Sudakova, kura norāda: «Lai gan esmu strādājusi ar datiem desmitiem gadu, šis projekts bija pārsteidzoši sarežģīts. Piemēram, kad tika augšupielādēts arvien vairāk fotogrāfiju, Facebook darbība kļuva ievērojami lēnāka, kas padarīja skaitīšanas procesu laikietilpīgāku. Mums bija rūpīgi jāpārliecinās, ka katra fotogrāfija atbilst Ginesa nosacījumiem. Negaidīti daudzi cilvēki iesniedza fotogrāfijas ar suņiem, kas sēž pirtīs. Bija īpaši jauki redzēt, kā pirts cienītāji darīja visu iespējamo, lai palīdzētu tapt rekordam.»

     

     

    Zinātniski pierādīts, ka pirts palīdz mazināt locītavu problēmas un sāpes, tā atslābina muskuļus, uzlabo asinsriti un samazina asinsspiedienu. Piemēram, cilvēkiem, kuri apmeklē pirti 2 – 3 reizes nedēļā, ir par 27% zemāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, bet tiem, kuri to dara 4 – 7 reizes nedēļā, risks ir par 50% zemāks. Turklāt pirts mīkstina ādu, stimulē vielmaiņu un atvieglo elpošanas problēmas.

    Pasākums izraisīja lielu rezonansi arī citās valstīs, saņemot fotogrāfijas no visas pasaules. Projektā piedalījās arī daudzi dalībnieki no Taizemes. Kopumā rekordam tika iesniegtas fotogrāfijas no 47 valstīm un vairākiem kontinentiem – Āfrikas, Āzijas, Austrālijas, Eiropas, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas. Lai gan lielākā daļa dalībnieku bija no Igaunijas, fotogrāfijas saņemtas arī no tik tālām vietām kā Jaunzēlande un Japāna.

    Organizatori apsver vēl viena rekorda uzstādīšanu arī nākamajā gadā, lai turpinātu veicināt šo unikālo tradīciju. «Vēlamies turpināt palielināt starptautisko dalību, apvienojot pirts mīļotājus no visas pasaules. Viena lieta ir skaidra – pirts kultūra ir dzīvotspējīga un plaukst arī mūsdienās,» piebilst Lepa. Ginesa rekorda fotogrāfijas iespējams aplūkot ŠEIT.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē