• Gads bez Lilitas Ozoliņas. «Ilgais ceļš kāpās» un liktenīgā Martas loma, kuras varēja nebūt

    Leģendas
    2. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lilita Ozoliņa
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Lilita Ozoliņa
    Trešdien apritēs gads kopš kinodīvas Lilitas Ozoliņas nāves. Svētdienas vakarā kanālā STV būs skatāma ikoniskā latviešu daudzsēriju filma «Ilgais ceļš kāpās». Martas loma Lilitu Ozoliņu padarīja par zvaigzni, lai gan patiesībā tā bija paredzēta citai…

    Pērn, 5. jūnijā, no šīs pasaules aizgāja leģendāra aktrise, kurai līdzīgas nebija un nebūs. Lilita Ozoliņa bija dziļa, ļoti jūtīga un noslēpumaina aktrise, Dailes teātra bagātība un lepnums. Vienlaikus arī tieša un pat skarba. Viņa neliekuļoja un necentās izpatikt. Viņa bija dīva. 

    Šodien grūti filmā Ilgais ceļš kāpās Martas lomai iedomāties atbilstošāku aktrisi par Lilitu Ozoliņu, taču

    sākotnēji šī loma bija paredzēta citai.

    Tā tika speciāli rakstīta tā laika populārākajai aktrisei Vijai Artmanei. Taču viņai pret filmas scenāriju esot bijuši dažādi iebildumi, un filmas uzņemšana ievilkusies tik ļoti, ka Artmanes vecums vairs nav atbildis Martas tēlam.

    Lilitu Ozoliņu režisors Aloizs Brenčs šai lomai noskatījis Latvijas Operas teātrī, kad viņa spēlējusi Solveigu Pērā Gintā. Tad arī Brenčs uzrunājis savu bijušo studenti Lilitu, kura jau bija pie viņa filmējusies, un aicinājis ierasties uz kastingu. Ozoliņa nelika vilties. Kad Lilita filmā izpildīja dziesmu Circenīša Ziemassvētki, Aspazijas sarakstītā un Maestro Raimonda Paula komponētā dziesma ieguva īpaši emocionālu nokrāsu. Tikai retais skatītājs tajā brīdī nemotrausa aizkustinājuma asaru. 

    Lilita Ozoliņa Martas lomā.
    Lilita Ozoliņa Martas lomā.

    Martas loma spilgti sasaucās ar pašas Lilitas tēlu. Elegance, melanholisks romantisms, noslēpumainība. Cilvēki viņu apbrīnoja un bijāja. Lilita līdz mūža beigām spēja saglabāt  dīvas oreolu, izkoptu stilu un pielūdzēju mīlestību. Par Martas lomu viņa mūža nogalē sacīja: 

    «Ilgais ceļš kāpās man nav tikai kārtējā filma vai viena loma klāt pārējām. 

    Ilgais ceļš kāpās ir mans dvēseles parāds, kas tiek atdots maniem vecākiem.»

    Interesanti, ka arī uz abām galvenajām vīriešu lomām kastingā pretendējis tā laika skaistulis Ivars Kalniņš, bet tās tikušas citiem aktieriem. Artūru spēlēja Jozus Kiseļus, kura lomu ierunāja Rolands Zagorskis, bet Romualdam Ramanauskam tika Riharda loma, kuru ierunāja Ģirts Jakovļevs.

    1981. gadā uzņemtā filma aizvien aizkustina latviešu sirdis, bet laikā, kad tā pirmo reizi nonāca uz ekrāniem, filma kļuva par īstu sensāciju. Ļaudis par to vien runāja! Marta kļuva par daudzu sieviešu elku un vīriešu apjūsmošanas objektu. Gadi ritēja, bet ne Lilita spožums, ne skatītāju mīlestība uz šo filmu neizbaloja.

    Pieminot lielisko aktrisi Lilitu Ozoliņu, piedāvājam lasīt viņas stāstu! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē