• FOTO: Latviešu slavenības pulcējas Madonnas iecienītā zīmola izstādes atklāšanā

    Slavenības
    Estere Jansone
    14. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edgars Drusts
    No 2024. gada 14. jūnija līdz 1. septembrim Muzeju krātuvē, Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcijā «Skulptūru mežs» norisināsies modes zīmola FYODOR GOLAN retrospektīvā izstāde «Sadursmes harmonija».

    Izstāde Sadursmes harmonija iepazīstina ar FYODOR GOLAN bagātīgo veikumu no 2009. līdz 2022. gadam caur Fjodora Podgornija personīgo skatījumu un pieredzi, apliecinot Latvijas klātbūtni globālā laikmetīgā dizaina un modes procesos. Ietverot vairāk nekā 120 tērpus un aksesuārus, projekts pievēršas modes zīmola estētikas transformācijām un izgaismo tā evolūciju no luksusa vakartērpu radīšanas līdz ilgtspējīgu tehnoloģiju integrēšanai inovatīvā apģērbu dizainā, kā arī Fjodora pēdējo gadu sadarbību ar Kristīni Opolais, Margaritu un Kristīni Balanas, Kristu Dzudzilo un citām Latvijas un pasaules kultūras personībām.

    Izstādes koncepta pamatā ir priekšstats par sadursmes harmoniju – dinamisku spēku, kura avots ir šķietami nesavienojamu elementu – personību, ideju, formu, krāsu, faktūru radoša kolīzija zīmola maksimālistiskajā rokrakstā.

    Zīmola kolekcijas, kas no 2012. līdz 2020. gadam prezentētas Londonas modes nedēļā, reflektē par tēmām, kuras rezonē ar pasaulē notiekošo un nosaka izstādes tematisko struktūru: Digitālā romantika ataino mīlestības metamorfozes sociālo tīklu laikmetā, Ārkārtas stāvoklis aktualizē klimata krīzes radītos izaicinājumus,Līdzsvara akta vēsta par iekšējās harmonijas meklējumiem modes industrijas epicentrā un uzbur laikmetīgu sakrālo estētiku ārpus tradicionālo reliģiju ieloka.

    Izstādes centrālajā daļā Muzeju krātuves Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcijā Skulptūru mežs FYODOR GOLAN spožākie vakartērpi mijiedarbojas ar Rietumu mākslas vēsturē svarīgākajiem tēlniecības darbiem, veidojot radošo spriedzi starp mākslas kanonu un laikmetīgās modes vibrāciju.

    Izstādes daudzos pavedienus savelk kopā Fjodora Podgornija risinātais dialogs ar mākslas darbiem un priekšmetiem no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un citu Latvijas muzeju krājumiem, rūpīgi kūrētajā asociāciju tīklā apkopojot iespaidus, artefaktus un paņēmienus, kas ir veicinājuši FYODOR GOLAN maksimālistiskās pieejas tapšanu un attīstību, jaunatklājot arī dizainera saikni ar Latvijas kultūras mantojumu.

    Kas ir Fyodor Golan?

    FYODOR GOLAN ir Londonas modes zīmols, ko 2009. gadā izveidojuši dizaineri Fjodors Podgornijs (Latvija) un Golans Frīdmans (Golan Frydman, Izraēla). 2011. gada septembrī duets vinnēja prestižo Fashion Fringe Award konkursu, izpelnoties pasaules modes profesionāļu atzinību un saņemot atbalstu turpmākai darbībai. Zīmola kolekcijas izrādītas Londonas, Berlīnes, Singapūras un Šanhajas modes nedēļā, kā arī Fashion in Motion skašu sērijā Viktorijas un Alberta muzejā Londonā. Dizaineru veikums atspoguļots Vogue, Garage, Dazed, Financial Times un citos starptautiskos preses izdevumos.

    FYODOR GOLAN tērpus iecienījušas Madonna, Rianna, Dženifera Lopesa, Ariana Grande un citas pasaules zvaigznes,

    kā arī virkne Latvijas kultūras personību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē