• Filma, kas iznīcināja Marlona Brando karjeru. Lāstiem apvītā «Doktora Moro sala»

    Kino
    Estere Jansone
    12. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no filmas
    Lai uzņemtu veiksmīgu filmu, dažkārt filmēšanas grupai nākas iziet cauri virknei pārbaudījumu. Tomēr kinolentes «Doktora Moro sala» veidotājiem nelaimīgu sakritību rezultātā un divu Holivudas spīdekļu dēļ filmas uzņemšana kļuva par īstu elli.

    Zinātniskās fantastikas šausmu filma «Doktora Moro sala» ir tapusi 1996. gadā. Tās pamatā ir Herberta Velsa romāns ar tādu pašu nosaukumu – šis literārais darbs tika jau trešo reizi ekranizēts. Filmas veidotāji cerēja, ka trešā būs laimīgā reize. Viņi alka radīt krietni veiksmīgāku un paliekošāku kinolenti, kas varētu iemantot kulta filmas statusu. Tomēr gan krāšņi izvēlētā Holivudas aktieru buķete, gan dažādas likstas neatnesa filmai cerētos rezultātus, bet tieši pretēji – tā izgāzās. Kritiķi kinolenti plosīja no visām pusēm, bet kinoteātru zāles filmas seansu laikā bijušas tukšas. Tomēr lielākā bēda nebija sliktās atsauksmes. «Doktora Moro sala» ir iegājusi vēsturē ar visu laiku neveiksmīgāko filmas uzņemšanu.

    Nolādēta no sākta gala

    Filma vēsta par kādu Apvienoto Nāciju Organizācijas diplomātu, kurš veiksmīgā kārtā izdzīvo lidmašīnas avārijā Javas jūrā. Viņš tiek izglābts un aizvests uz salu, kur viņš drīz vien atklāj, ka tās iemītnieki ir dzīvnieku un cilvēku mutanti. Tos ir radījis trakais zinātnieks – doktors Moro.

    Filmas režisors Ričards Stenlijs šo projektu kala četrus gadus – viņš bija atlasījis labus aktierus, piemeklējis skaistu tropisku salu netālu no Austrālijas un izplānojis darbu paveikt sešu nedēļu laikā. Tomēr jau pirmās filmas uzņemšanas dienas gājušas kā pa amerikāņu kalniņiem. Tikko kā uzsākta filmēšana, režisors Stenlijs uzzināja, ka viņu kinostudija plāno nomainīt pret skandalozo Romānu Poļanski. Ar Doktora Moro atveidotāja, filmas Krusttēvs zvaigznes, Marlona Brando palīdzību Stenlijam izdevās pārliecināt filmu studijas vadību atļaut viņam turpināt iesākto projektu. Tiesa, šī aizķeršanās bija visa sākums.

    Drīz vien Brūss Viliss, kam bija paredzēta galvenā loma filmā, atteicās no dalības projektā, jo tobrīd šķīra laulību ar aktrisi Demiju Mūru. Viņa vietā tika pieņemts kašķīgais Vals Kilmers, kuram jau bija ne pārāk spoža reputācija. Ierodoties lokācijā Kilmers paziņoja, ka viņš vēlas parādīties uz pusi mazāk ainās, nekā bija piekritis Brūss Viliss.

    Aktieris Vals Kilmers.
    Aktieris Vals Kilmers.

    Brando meita atņem sev dzīvību, Kilmers uzzina par laulības šķiršanu

    Tikko kā atsākta filmēšana, Marlons Brando uzzināja, ka viņa meita ir izdarījusi pašnāvību. Viņš uz nenoteiktu laiku izolējās no filmēšanas grupas un tobrīd nevienam nebija ne jausmas, kad Brando atgriezīsies uz filmas uzņemšanas laukuma. Savukārt Kilmers kādā no brīvajiem vakariem, skatoties televīzijas raidījumus, pamanīja interviju ar savu sievu, kura publiski paziņoja par laulības šķiršanu. Abu filmas galveno aktieru personīgo traģēdiju sekas drīz vien izjuta visi citi aktieri un filmas veidotāji.

    Kilmers, sirdssāpju pārņemts, sāka uzvesties kā naidīgs kauslis un lielāko daļu laika slīcināja bēdas alkoholā, bet Brando nevēlējās vairs atgriezties doktora Moro lomā. Savukārt salā, kur tika uzņemta filma, plosījās vētra, atstājot pamatīgus postījumus – filmas dekorācijas bija sagandētas, bet daļa no filmēšanas tehnikas tika iepūstas Klusā okeāna dzelmē.

    Režisors sajūk prātā un pazūd

    Redzot, cik haotiski un neveiksmīgi ir iesākusies «Doktora Moro sala» uzņemšana, filmu studija New Line nekavējoties atlaida tās režisoru Ričardu Stenliju. Šis fakts viņu pilnībā sagrāva. Uzzinot, ka ticis atlaists no sava ilgi daudzinātā projekta,

    Stenlijs saplēsa visus ar filmu saistītos dokumentus un ceļā uz lidostu pazuda bez vēsts.

    Vēlāk gan atklājās, ka režisors esot piedzīvojis nervu sabrukumu, aizbēdzis uz mežu un tur kādu laiku palicis. Pēcāk viņš atgriezies uz Moro salu un tur ar citiem fona aktieriem sarunājis, lai viņu ielaiž atpakaļ filmēšanas laukumā. Viņš ietērpties kāda no filmas dzīvnieku tēlu kostīmiem un nemanāmi ieplūdis kopā ar citiem aktieriem. 

    Stenlija vietā pieņēma vecās Holivudas režisoru Džonu Frankenheimeru, kas pie darbiem ķērās ar arhaiskām metodēm un tirānisku disciplīnu. Lai gan citos gadījumos cienījamā režisora pieeja sekmētos ar labi paveiktu darbu, šajā uzņemšanas laukumā tas nesa tikai ķildas un pamatīgi sakaitētu gaisotni.

    Konflikti, kaprīzes un alkohols

    Frankenheimeram izdevās pierunāt atgriezties Marlonam Brando, tiesa, viņš ieradās nedēļu vēlāk nekā bija gaidīts. Aktieris bija izmainījies un kļuvis vēl neiecietīgāks nekā iepriekš. Lai gan visi klātesošie centās izdabāt Brando kaprīzēm – ļāva viņam izmainīt filmas scenāriju un ierasties uz filmēšanu satērpies pēc saviem ieskatiem, tomēr kašķīgais Kilmers negrasījās iziet uz mierīgu kontaktu ar gados veco aktieri. Abu starpā ātri vien uzvirmoja ugunīgs konflikts, kas visiem iesaistītajiem katru filmēšanas reizi pārvērta par murgu. Holivudas spīdekļi nevēlējās vienlaicīgi atrasties uz uzņemšanas laukuma. Režisoram un citiem filmas veidotājiem nācās stundām lūgties slavenajiem aktieriem iznākt no saviem treileriem un reizēm pat pārcelt filmēšanas pēc tam, kad visi aktieri bija jau satērpti kostīmos. Ar sakostiem zobiem filma tika pabeigta sešu mēnešu laikā – pretēji režisora Stenlija solītajām sešām nedēļām.

    Kad «Doktora Moro sala» nonāca uz lielajiem ekrāniem, tā acumirklī tika nodēvēta par Brando sliktāko filmu un nominēta sešām Zelta avenes balvām, kuras piešķir gada sliktākajām Holivudas kinolentēm, aktieriem un režisoriem. Arī iztērēto 40 miljonu ASV dolāru budžetu «Doktora Moro salai» atpelnīt neizdevās – tā nopelnīja 27 miljonus dolāru. Pēc šīs filmas Vala Kilmera karjera sāka strauju lejupslīdi un arī Marlons Brando zaudēja savu spozmi Holivudas režisoru acīs. Viņam vairs netika piedāvātas galvenās lomas, bet filmas, kurās Brando piedalījās, vairs nebija ievērības cienīgas. 

          

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē