Ietekmīgais biznesa izdevums Wall Street Journal aptaujāja tūrisma ekspertus par to, kādu viņi redz industrijas nākotni – kā mēs ceļosim, kas mums būs svarīgs un kas nogrims nebūtībā?
- Eiropas izvērtēšana
Pēc Covid-19 pandēmijas varētu samazināties ceļotāju interese par Eiropas galvaspilsētām, priekšroku dodot nomaļākiem reģioniem un mazākām pilsētām ar spēcīgāku kultūras piedāvājumu, piemēram, Liona vai Hamburga, uzskata britu ceļojumu autore Ennija Ficsimona. Tāpat tūristu pieplūdumu varētu sagaidīt mazāk apdzīvotās Eiropas salas. - Vēl ātrāks check-in
“10 gadu laikā jūsu seja varētu būt jūsu lidmašīnas biļetes,” saka Šveices informācijas tehnoloģiju kompānijas SITA viceprezidents Endrjū O’Konors. Biometriskās programmatūras, instalētas lidostu videokamerās, atpazīs sejas un salīdzinās tās ar lidojuma datiem, kas ļaus pasažierim bez kavēšanās nonākt līdz izlidošanas vārtiem, vienlaikus novērtējot drošības un veselības riskus. - Mēs maksāsim par higiēnu
Germofobiskiem pasažieriem, iespējams, nākotnē būs iespēja par papildus samaksu izvēlēties lidojumu higiēnas klasē – vēl augstāka konforta klasē ar īpašiem higiēnas standartiem, uzskata rakstnieks Kristofers Šābergs. Lai arī lidmašīnas kabīnes jau tagad tiek īpaši ventilētas arī ekonomiskajā klasē, šajā higiēnas klasē būtu biežāka uzkopšana un iesmaržināts gaiss. - Kruīzi pa Arktiku
Kruīza kuģi, kas pārdzīvos pandēmiju un kuros ieviesīs jaunas higiēnas prasības, varētu kuģot uz pavisam jauniem galamērķiem. Industrijas speciāliste Klēra Vīdena paredz iespaidīgu intereses kāpumu par kruīziem pa Kanādas ziemeļiem – iespēja savām acīm redzēt polārlāčus un citas arktiskās dzīvnieku sugas, kas drīzumā varētu izzust. - Aļaskas aicinājums
Pandēmija pastiprina sajūtu, ka ir jāpagūst dzīvē visu redzēt un izbaudīt. Tā daudzu ceļojuma plānos varētu nonākt mežonīgās Aļaska un Montana ASV, uzskata ceļošanas datu kompānijas Destination Analysts izpilddirektore ErīnaFransisa-Kamingsa. - Ezotēriskā pārtika
Ēdiena ceļotāju (food travelers) nākamais kārotākais punkts – Fēru salas, ir pārliecināta TV gatavošanas šovu producente Irēne Vona. Nomaļās salas piedāvā unikālu virtuvi, kuras pamatā ir jūras veltes, piena produkti un sakņu dārzeņi. “Jebkura vieta, kas ir tālu un kurā grūti nokļūt, sajūsminās cilvēkus visvairāk,” viņa saka. - Alternatīvās ekskursijas
Arvien populārākas kļūs alternatīvas pilsētu ekskursijas, kas piedāvā šaurāku vai specifisku tēmu un maršrutu, paredz kultūras ceļojumu konsultante Norija Kvintosa. Piemēram, ekskursija pa Bruklinas ebreju hasīdu rajonu. “Pieaugs interese par ekskursijām, kas liek domāt,” viņa saka. - Dzeramnauda robotiem
Viesnīcās daudz plašāk sāks izmantot tehnoloģijas un mākslīgo intelektu, uzskata Kornelas viesnīcu administrācijas skolas profesore Stefānija Robsone. Atvērtā tipa viesnīcu vestibili un viesu numuri ar izeju uz ielu būs nākotne, izvairoties no burzmas un gaidīšanas. No numuriem pazudīs kafijas aparāti un minibāri. Viss, ko būs grūti iztīrīt vai uzkopt, tiks apšaubīts. Roboti būs visur, bet diskrēti, uzkopjot gaiteņus divos naktī. - Gaisa spilveni riteņu vietā
Grabošie un bieži vien izļurkātie koferu riteņi dos vietu gaisa straumei vai gaisa spilveniem, iedomājas Roam Luggage izpilddirektors Lerijs Leins. Iebūvētas sekošanas sistēmas ļaus sapārot bagāžu ar jūsu telefonu, līdz ar to lidojošie čemodāni sekos jums pa pēdām. - Leopardi kļūs vēl nozīmīgāki
Nākotnes tūrisma zvaigznes būs valstis, kurās laba pārvaldība ies roku rokā ar dabas aizsardzību, uzskata bezpeļņas organizācijas African Parks izpilddirektors Pīters Firnheds. Šī organizācija pārvalda 18 nacionālos parkus un rezervātus Āfrikā. Viņš izceļ divas šādas valstis – Malāvi un Benīnu. Pirmajā izveidoti lieli rezervāti ar leopardiem un degunradžiem, bet otrajā tiek attīstīti nacionālie parki ziloņu un lauvu aizsardzībai.