• Amazones papagaiļi sākuši dīvaini uzvesties. Kāpēc tā?

    Zinātne
    Estere Jansone
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maksim Shutov/Unsplash
    Daži Amazones džungļu papagaiļi sākuši viens otru tropu mežu biezoknī sasaukt citādāk, nekā tas bijis iepriekš.

    Zoologi, kas pēta dzeltenkakla papagaili (Amazona auropalliata), pēdējo dekāžu laikā ir pamanījuši, ka šie Klusā okeāna piekrastes papagaiļi ir mainījuši savu «akcentu». Lai gan tas varētu traucēt pārošanos un vairošanos, zoologi uzskata, ka tā patiesībā varētu būt pozitīva zīme – putni pielāgojas jauniem apstākļiem.

    Gluži kā citiem putniem, arī dzeltenkakla papagaiļiem katrā reģionā piemīt savs dialekts – tas nozīmē, ka katra no putnu komūnām konkrētā reģionā dzied, ķērc, svilpj citādāk. Nu Ņūmeksikas universitātes un Pitsburgas universitātes zoologi pamanījuši, ka no 1994. gada līdz mūsdienām papagaiļu akcenti sāk mainīties, ziņo portāls Science Alert. Zinātnieki skaidro, ka papagaiļu saucienu dialekti sāk saplūst un kļūt līdzīgi.

    Zoologi kā piemēru min dienvidos dzīvojošo papagaiļu dziedājumu – to pēdējos gados varot dzirdēt ziemeļos. Turklāt ziemeļu putni spēj dziedāt abu Amazones reģiona galu akcentos, kas liecina par «bilingvālām» prasmēm.

    Prestižo universitāšu eksperti lēš, ka putnu valodu saplūšana ir jauna, izdzīvošanai svarīga spēja. Putni iemācās «komunicēt» ar vairākām papagaiļu grupām un padalīties ar informāciju par labākajām vietām, kur meklēt barību vai palīdz atrast pretējā dzimuma papagaili riesta laikā.  Zoologi skaidro, ka šādu prasmi putni iemācījušies satraucoša iemesla dēļ. Pēdējo trīs paaudžu laikā dzeltenkakla papagaiļi ir zaudējuši 92% no savas populācijas Centrālamerikā un Dienvidamerikā mežu izciršanas un malumedniecības dēļ.    

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē