Pētījumā, kas publicēts 2024. gada decembrī žurnālā Plant Foods for Human Nutrition teikts, ka bezglutēna pārtikas jeb produktu, kas nesatur lipekli, labās īpašības patiesībā ir stipri pārspīlētas. Ja iepriekš tika uzskatīts, ka šāda veida pārtika palīdz uzturēt cukura līmeni asinīs normas robežās, saglabāt nemainīgu ķermeņa svaru un samazina diabēta risku, tad tagad pētnieki šos apgalvojumus ir apgāzuši.
Uztura speciālisti izpētījuši, ka vairumam bezglutēna produktu ir krietni mazāks šķiedrvielu saturs nekā parastajiem produktiem, turklāt ievērojami mazāks ir arī olbaltumvielu saturs. Lai kompensētu šo elementu iztrūkumu, pārtikas ražotāji saviem produktiem pievieno uztura bagātinātājus, taču mākslīgi pievienotās šķiedrvielas gremošanas traktā kavē olbaltumvielu sagremošanu.
Tāpat pētnieki pamanījuši, ka bezglutēna produktiem parasti ir pievienots lielāks cukura daudzums nekā parastajām šīs pārtikas alternatīvām. Ilgtermiņā bezglutēna pārtika veicina svara pieaugumu un uzturvielu trūkumu.
No bezglutēna produktiem tiek izslēgti kvieši, rudzi, mieži un dažreiz arī auzas, kas satur arabinoksilānu, cilvēka ķermenim svarīgu bezcietes polisaharīdu. Tas uzlabo zarnu trakta mikrobiomu, veicina labo baktēriju augšanu, uzlabo gremošanas procesu, regulē cukura līmeni asinīs. Uztura speciālisti uzsver, ka šo polisaharīdu ir grūti aizvietot, tādēļ, tiem, kas nesirgst ar celiakiju, ievērot bezglutēna diētu nav nepieciešams.