• Visiem asinsradiem augsts holesterīns! Kas ir ģimenes hiperholesterinēmija?

    Slimības
    Aija Vīksna
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Hywards/Shutterstock.com
    Augsts holesterīns nav joka lieta un diemžēl skar arvien vairāk cilvēku. Jā, lielākoties šai kaitē iedzīvojamies dzīvesveida dēļ, tomēr ir cilvēki, kam holesterīns ir augsts jau no piedzimšanas. Stāsta kardioloģe Vita Šaripo.

    Kas ir cilvēki ar ģimenes hiperholesterinēmiju? Kā viņi atšķiras no pārējiem, kam arī ir paaugstināts holesterīna līmenis?

    Tie ir cilvēki, kuriem jau no piedzimšanas brīža asinīs cirkulē liels daudzums holesterīna. Ja iedomājamies mūsu ķermeni kā mājokli – tā ir dēļu grīda, kuru regulāri aplejam ar ūdeni. Ja piecus gadus no vietas to regulāri apliesim, visdrīzāk nekas traks nenotiks, taču, ja 30, 40, 50 gadus?

    Tad vienā brīdī secināsim, ka viss ir izpuvis un satrūdējis…

    Ar to atšķiras holesterīna izgulsnēšanās risks tuvākajā nākotnē cilvēkam, kuram paaugstināts holesterīna daudzums asinsplūsmā ir cirkulējis pēdējos 3 vai 5 gadus, un risks cilvēkam, kam augsts holesterīna līmenis bijis visu mūžu, kopš dzimšanas brīža.

    Ģimenes hiperholesterinēmija, atšķirībā no daudzām citām ģenētiskām slimībām, nav reta – saskaņā ar pasaules datiem tā skar vidēji vienu no 250 cilvēkiem, līdz ar to Latvijā varētu būt ap 8000 cilvēku, kuriem ir šī slimība.

    Mēs, kardiologi, parasti uzsveram, ka būtisks priekšnosacījums labai sirds veselībai visa mūža garumā ir veselīgs dzīvesveids, kas iekļauj gan sabalansētu uzturu, gan regulāras fiziskās aktivitātes.

    Arī cilvēkiem ar jau zināmiem sirds un asinsvadu slimību riskiem (nedaudz paaugstinātu asinsspiedienu vai holesterīnu) nereti vispirms tiek ieteikts veikt izmaiņas diētā (tiek rekomendēts ievērot Vidusjūras diētas principus), un, ja tas neizdodas, tad ārsts izraksta zāles.

    Savukārt cilvēkiem ar iedzimtu jeb ģenētiski pārmantotu augstu holesterīna līmeni diemžēl nepietiks ar to, ka bulciņu vietā priekšroka tiks dota dārzeņu salātiem un ikvakara seriāls dīvānā tiks aizstāts ar aktīvu pastaigu vai braucienu ar velosipēdu.

    Ārsti dzīvi ar augstu holesterīna līmeni mēdz dēvēt par dzīvošanu uz pulvera mucas, bet ģimenes hiperholesterinēmijas gadījumā to var salīdzināt ar bumbu ar laika degli, kas jau sācis pamazām degt.

    Un jautājums ir – cik drīz tā uzsprāgs? Sprādziena vilnis ir infarkts, insults vai diemžēl arī agrīnas nāves draudi. Turklāt, tā kā šī ir ģenētiska slimība, tas nozīmē, ka tā var skart arī citus asinsradiniekus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē