Vilkābeles augļus mēdz nepareizi saukt par paradīzes ābolīšiem, taču tiem abiem nav nekādas radniecības. Paradīzes ābolīši ir skābi, turpretī vilkābeles augļi ir miltaini, saldi, un tos var ēst bez ierobežojuma.
- Kā uzglabā? Visbiežāk augļus žāvē, jo tiem ir kauliņi, kas traucēs, ja tos saldēsi un tad ēdīsi. Savukārt jau žāvētus vilkābeles augļus samaļ kafijas dzirnaviņās un tad pievieno ēdieniem vai no tiem gatavo tēju, – tad cietie kauliņi netraucē.
- Kā žāvē? Cepeškrāsnī vai maizes krāsnī 70 grādu temperatūrā, un dara to uzreiz pēc augļu ievākšanas, lai nesāk pelēt. Tie ir saldi, un pelējuma sēnēm ļoti garšo cukurs.
- Kad lieto? Vilkābele ir labs draugs sirdij. Ne velti aptiekās nopērkams gan vilkābeles ekstrakts, gan tinktūra, gan arī jau gatavas drogas, kas paredzētas sirds veselībai. Turklāt vilkābele ir maz bīstama cilvēka veselībai, jo šā auga preparātus bez pārtraukumiem var lietot ilgstoši, nekāda ļaunuma nebūs. Vilkābele arī nedaudz pazemina asinsspiedienu un uzlabo asins plūsmu organismā.
Kāpēc tik labi?
Vilkābeles augļi satur flavonoīdus, organiskās skābes, askorbīnskābi, karotīnu, holīnu, ēterisko eļļu, fruktozi, krāsvielas, miecvielas, pektīnvielas. C vitamīna tajos ir pat vairāk nekā apelsīnos. Satur mikroelementu selēnu, kas stiprina organisma imunitāti, kā arī sorbītu – cukura aizvietotāju, kas sevišķi noder cukura diabēta slimniekiem.
Kā lieto?
Novārījums sirsniņai
Ēdamkaroti augļu aplej ar glāzi verdoša ūdens un vāra 10–15 minūtes ūdens peldē. Pēc tam atstāj, lai atdziest, tad gatavo šķidrumu nokāš un dzer pa pusglāzei divreiz dienā – no rīta un vakarā. Tas patiks sirdij un palīdzēs nomierināties pēc saspringtas dienas.
Spēcinošs dzēriens
Vajadzēs: 1 kg vilkābeļu augļu, 100 g cukura, 300 g auzu pārslu un 3 litrus ūdens.
Vilkābeļu augļus nomazgā, ber emaljētā traukā, pielej nedaudz ūdens (kādu glāzi) un liek cepeškrāsnī sautēt. Kad augļi mīksti, tos izberž caur sietu un pievieno cukuru.
Auzu pārslām vakarā uzlej atlikušo ūdeni, atstāj pa nakti uzbriest. No rīta uzvāra un atdzesē. Iegūtajam pārslu novārījumam pievieno augļu biezeni. Dzer pēc vēlēšanās 3–4 glāzes dienā. Ļoti derīgs dzēriens slimības novārdzinātam organismam, kā arī gados veciem cilvēkiem, kas sirgst ar sirds un asinsvadu darbības traucējumiem.
Žāvētus un samaltus vilkābeļu augļus pievieno maizes mīklai, tai būs īpatnējs, bet labs augļu aromāts, un maize ilgāk būs svaiga.