• Vai tu zini, kas ir anormāli garšīgi pārtikas produkti?

    Padomi
    Zane Timpare
    14. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shurkin_son/Shutterstock.com
    Kā ēdīsi šodien, tā jutīsies rīt – uzturs, kaut nedaudz, tomēr veido veselības labsajūtu nākotnē. Un nākotnes labbūtību pavisam noteikti nevairos nedabiski garšīgi produkti. Kas tie tādi, stāsta uztura speciāliste Zane Timpare.

    Nē nedabiski garšīgiem produktiem!

    Uzturzinātnes pētījumos arvien lielāku uzmanību pievērš jēdzieniem hyperpalatable food, ultra-processed foods vai high energy density foods.

    Nosaukumi dažādi, bet būtība viena – nedabiski jeb anormāli garšīgi produkti; rūpnieciski intensīvi pārstrādāta pārtika; ēdiens, kas satur ļoti daudz kaloriju.

    Pirmkārt, tie ir produkti, kas tiek pakļauti vairākiem rūpnieciskiem procesiem, piemēram, smalcināšanai, formēšanai, presēšanai, apstrādei augstā temperatūrā utt. Otrkārt, tieši apvienojums – daudz tauku un daudz rafinēto ogļhidrātu (attīrīti graudu produkti, piemēram, baltie milti, plus bieži arī cukurs) vai arī daudz tauku un daudz sāls – tos padara nedabiski jeb anormāli garšīgus, tā izraisot grūtības atteikties no pirkšanas un vēlmes ēst un ēst.

    Tie ir fast food produkti: spīdīgās, košās paciņās iepakotās saldās un sāļās uzkodas, saldās brokastu pārslas, citi rūpnieciskie saldumi, virtuļi, desas un citi gaļas izstrādājumi, arī pelmeņi un citi saldēti pusfabrikāti, aplejamās zupas, saldināti dzērieni, šķīstošie kafijas dzērieni, dažādi kartupeļu izstrādājumi, piemēram, biezputras, čipsi, salmiņi, ātrajās ēstuvēs pieejamās uzkodas un našķi, arī daļa ēdienu, ko pasūta ēdiena piegādēs, utt.

    Anormāli garšīgiem produktiem rūpnieciskas pārstrādes vai gatavošanas laikā pievieno pārtikas piedevas un izejvielas, ko, gatavojot mājās, vispār neizmantojam.

    Tie ir saldinātāji, garšas uzlabotāji, biezinātāji, stabilizētāji, konservanti, arī rūpnieciskas izcelsmes olbaltumvielas un citas sastāvdaļas.

    Pētījumos atklāts, ka šādu anormāli garšīgi produktu lietošana veicina dopamīna jeb justies labi hormona izdalīšanos smadzenēs. Ēdot cilvēks tiešām jūtas labi, un tas ļauj aizmirst problēmas, mazina stresu konkrētajā brīdī, taču ilgtermiņā iedarbība ir destruktīva.

    Vieglā piekļuve šādiem produktiem un to patēriņa straujais pieaugums tiek uzskatīts par lielāko aptaukošanās epidēmijas veicinātāju.

    Lai arī ēdiena atkarība kā tāda nav pierādīta, tomēr daļa uztura zinātnieku ir pārliecināti, ka anormāli garšīgi produkti uz smadzenēm iedarbojas atkarību veicinoši, līdz ar to grūti pārtraukt to ēšanu pat tad, ja cilvēks jūtas jau paēdis un saprot, ka ir par daudz.

    Atsevišķos pētījumos šo produktu ietekme tiek pielīdzināta nikotīnam un alkoholam.

    Jo vairāk zinām, jo labākus lēmumus spējam pieņemt, tāpēc priekšroka jādod vienkāršiem, klasiskiem, saprotamiem ēdieniem un produktiem: dārzeņiem, augļiem, pākšaugiem, gaļai, zivīm, neattīrītiem graudaugiem, olām, piena produktiem.

    Dabiski produkti satur daudz vairāk vērtīgu savienojumu: vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, daudzas citas bioloģiski aktīvas vielas, kas sargā organismu no iekaisumiem.

    Tieši hronisks iekaisums var būt daudzu veselības problēmu cēlonis. Savukārt rūpnieciski pārstrādātā pārtikā dabas dotu aizsargvielu ir maz vai nemaz, šo produktu uzturvērtība ir daudz zemāka.

    Vērts arī apzināties, ka pārtikas rūpniecība darbojas, lai padarītu produktus garšas kārpiņām arvien tīkamākus: kraukšķīgākus vai krēmīgākus, ar izsmalcinātākām garšas niansēm.

    Industrija arī padomā, ka šie produkti ir viegli un ērti apēdami, piemēram, braucot mašīnā, – lai nekas nedruptu, lai nenosmērētu drēbes, rokas. Lai tu pirktu ne vien kaut ko garšīgu, bet arī lielākas drēbes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē