• Vai tiešām kauli sāp uz laika maiņu?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock.com
    Vai taisnība, ka kaulu jeb locītavu sāpes var rasties laikapstākļu dēļ? Vai ir iespējams ar šo problēmu cīnīties? Skaidrojam!

    Jā, taisnība, dažas konkrētas slimības, piemēram, reimatoīdais artrīts, poliartrīts, laika maiņas ietekmē īpaši saasinās. Protams, katrs to jūt citādi. Viens cilvēks ir jutīgāks, cits – ne tik ļoti.

    Kopumā sāpes rada temperatūras un gaisa mitruma izmaiņas – atmosfēras frontes tuvošanās, kad gaisā palielinās pozitīvi lādēto jonu daudzums (tie ietekmē locītavas).

    Ir arī pieņēmums, ka locītavu šķidrums reaģē uz atmosfēras spiediena izmaiņām.

    Mainoties atmosfēras spiedienam, tiek kairināti sāpju receptori locītavu somiņās, tāpēc cilvēks jūt sāpes. Cilvēki, kas cieš no locītavu problēmām, daudz labāk nekā Latvijā justos vietā ar siltu, sausu klimatu, kur nemēdz būt strauju laikapstākļu maiņu.

    Diemžēl Latvijas klimats – mitrums un aukstums kombinācijā ar vēju – ir kā radīts, lai rastos locītavu sāpes un slimības.

    Klimatu mainīt nevaram, taču varam mainīt savus ģērbšanās ieradumus – ļoti svarīgi ir aukstā, mitrā un vējainā laikā pietiekami silti apģērbties.

    Jūtot, ka nelabvēlīgu laikapstākļu ietekmē locītavas kļūst it kā stīvākas, tūlīt pat jāmeklē siltāka veļa, vislabāk vilnas vai kokvilnas, jo aukstums sašaurina asinsvadus, pasliktinot asinsriti un audu apgādi ar barības vielām.

    Tikpat svarīgi ir uzlabot locītavu mikrocirkulāciju – tās nedrīkst atstāt bez kustībām!

    Pat ja locītavas sāp vai šķiet uztūkušas, noteikti ir jākustas. Kustību minimums dienā jebkuram veselam cilvēkam ir pusstundu ilga pastaiga ātrā gaitā. Locītavām var palīdzēt arī ar uzturu – ēdot pēc iespējas vairāk dārzeņu, augļu.

    Svarīgi ir arī graudaugu produkti un, protams, piena produkti, jo tie satur kalciju.

    Jāēd arī daudz zivju, jo tajās ir fosfors. Par labu kauliem un locītavām nāks dažādas želejas un galerti, kas ir dabiskā želatīna avots.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē