• Vai tev patiešām vajag magnētisko rezonansi?

    Padomi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    28. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pressmaster/Shutterstock.com
    Tagad pie daudzām veselības problēmām, arī tādām, kas prasa akūtu risinājumu, ārsti speciālisti nozīmē magnētiskās rezonanses izmeklējumu. Bet vai tiešām vienmēr vajag? Skaidro radioloģe Dr. med. Maija Radziņa.
    • Magnētiskās rezonanses lielais pluss ir tas, ka tajā netiek izmantots jonizējošais starojums – metode ir nekaitīga, tāpēc noteikti ieteicama īpašākos gadījumos, kad jāizmeklē jauni cilvēki, bērni un grūtnieces.
    • Ir specifiskas diagnozes, kuras atklājamas tikai ar MR metodi. Piemēram, labi var atšķirt un izvērtēt galvas smadzeņu struktūras, smadzeņu apvalkus, diagnosticēt dažādus procesus galvaskausa iekšienē. Bet vēlreiz uzsveru – ir lietas, kuras magnētiskajā rezonansē nevar atklāt un nav iespējams pietiekami labi redzēt.
    • MR izmeklējums vienmēr ir tēmēts uz kādu noteiktu jautājumu atrisināšanu. Tāpēc, ja izmeklējuma zona nav bijusi pietiekami precīzi definēta – izmeklējums tiek veikts, bet pamatproblēma izmeklējumā vai aprakstā nav atspoguļota.

    Proti, veids, kā mēs izmeklējam problēmzonu, tiek pielāgots individuāli.

    Atšķiras plaknes, kurās veidojam attēla griezienus, un tehniskie parametri, pēc kuriem katrā plaknē izvērtējam struktūras. Papildus ir īpašas programmas, īpašas kontrastvielas, kuras domātas konkrēta orgāna izmeklējumam, piemēram, aknu patoloģiju diagnosticēšanai. Tātad, pirms veicam izmeklējumu, mums ir jāzina par konkrēto problēmu.

    Jābūt ārsta nosūtījumam, ka radušās aizdomas – šim pacientam varētu būt problēmas noteiktā orgānā vai ir specifiska slimība, lai lietotu speciālo kontrastvielu.

    Pretējā gadījumā mēs, veicot MR izmeklējumu, šo svarīgo informāciju nevarēsim sniegt, ja nepielietosim specializētu pieeju.

    • Tāpat nosūtījumā uz magnētisko rezonansi, lai izmeklētu pleca locītavu, nevar vienkārši norādīt: «Lūdzu MR pleca locītavai.» Radiologam jāzina, kādas ir sūdzības, slimības vēsture, pamatproblēma, jo no tā mainīsies izmeklējuma norise. Vai bija trauma, vai veikta operācija, vai ir bijusi pārslodze, vai ir jāpēta nervi vai muskuļi, vai cīpslas.

    Ir jāsaprot, uz ko šis izmeklējums mērķēts.

    «Veikt MR galvai…» Ir tik daudz dažādu patoloģiju, kuras prasa pilnīgi citādu izmeklējuma protokolu! Mani kā radiologu interesē, kāpēc MR izmeklējums tiek rekomendēts – ir migrēnas lēkmes, epilepsija vai aizdomas par aterosklerozi, audzēju vai vienkārši ir paaugstināts asinsspiediens. Magnētiskā rezonanse ir ļoti dārga izmeklēšanas metode, zināmā mērā ekskluzīva, lai to lietotu tā – vienkārši.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē