• Vai par zilumiem jāuztraucas?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aleksey Boyko/Shutterstock.com
    Zilumu var salīdzināt ar grieztu brūci – tā kādu laiku asiņo, tad veidojas asins receklis, kas pārvēršas krevelē, un tad seko sadzīšanas process. Kad cilvēks, piemēram, uzskrien asam galda stūrim, notiek līdzīgs process, tikai asinis izplūst nevis virs ādas, bet iekšējos audos.
    • Ja cilvēks sasitas, zilums uzskatāms par normālu fizioloģisku reakciju. Atkarībā no traumas stipruma veidojas lielāki vai mazāki zilumi, un tas ir tikai normāli. Taču, ja zilumi parādās atkal un atkal un cilvēks pat īsti nevar atcerēties, ka būtu gūts kāds savainojums, tad zilumi var būt vairāku nopietnu slimību simptoms.
    • Jāņem vērā, ka zilumi var izskatīties ne tikai kā lieli, zilgani laukumi uz ādas, bet tie var būt arī kā mazi punktiņi kniepadatas galviņas lielumā, – tos cilvēki dažkārt atstāj bez ievērības.
    • Ja zilumi (vienalga, lieli vai mazi) parādās arī tad, ja ir neliela trauma vai tās nav vispār, ir jāvēršas pie ārsta, jo zilumi var liecināt par asins recēšanas problēmām organismā.

    Tas var būt ļoti nopietns simptoms, jo tieši tādi paši asinsizplūdumi kā zem ādas var veidoties arī iekšējos orgānos, tai skaitā galvas smadzenēs.

    Ja šāds asins izplūdums veidojas centrālajā nervu sistēmā – kaut vai tikai centimetru liels –, tas var radīt ļoti lielus riskus, pat insultu. Tad jāvēršas pie ārsta un noteikti jāveic pilna asinsainas analīze, kurā tiek noteikts trombocītu skaits.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē