• Vai man pienākusi menopauze un drīkstu neuztraukties par palikšanu stāvoklī?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Menopauze ir tāds mazliet mulsinošs laiks sievietes dzīvē. Kā īsti zināt, kad tas ir pienācis? Kas par to liecina? Un kā ar kontracepciju šai laikā? Uz lasītājas vēstuli atbild ginekoloģe Laura Rācene.

    Lasītājas vēstule: Piecdesmit piecu gadu vecumā beidzu lietot hormonālās kontracepcijas tabletes. Beigās mēnešreizes bija ļoti mazas un tagad to nav vispār. Vai drīkstu neizsargāties no grūtniecības? Ilona

    Ilona, viena no būtiskajām blaknēm kombinētajai orālajai kontracepcijai ir trombu veidošanās vēnās, kas var rezultēties ar trombemboliju, tāpēc tomēr vecums un papildus citi riska faktori var būt šķērslis, lai turpinātu lietot kombinēto orālo kontracepciju.

    Ja sieviete smēķē vismaz 15 cigaretes dienā un ir vecāka par 35 gadiem, iesakam izvēlēties citu kontracepcijas veidu.

    Pēc 40 gadu vecuma hormonālās tabletes var turpināt lietot, ja nav citu riska faktoru, kas veicina trombu attīstību, piemēram, aptaukošanās vai liekais svars, ja sieviete nesmēķē, ir normāls asinsspiediens, ja nav citu sirds un asinsvadu slimību.

    Par menopauzi, kas Latvijā sievietēm iestājas vidēji 51–52 gadu vecumā (45–55), medicīniski sauc periodu, kad pagājuši 12 mēneši pēc pēdējām mēnešreizēm, bet – kamēr tiek lietota hormonālā kontracepcija, tikmēr mēnešreizes notiek.

    Nevis tāpēc, ka turpinās menstruālais cikls – nobriest olšūna, bet gan tāpēc, ka dzemde reaģē uz cikliskajām hormonu pārmaiņām un, pazeminoties hormonu līmenim no tabletēm brīvajās dienās, noārdās endometrijs – dzemdes iekšējais slānis.

    Lietojot hormonalo kontracepciju, menešreižu iztrūkumu nevar izmantot kā kritēriju menopauzes diagnostikai.

    Ap 50 gadu vecumu vajadzētu pārbaudīt hormonu līmeni un noteikt, vai nav iestājusies menopauze, lai saprastu, ka droši var pārtraukt lietot kontracepciju.

    Visticamāk, jums ir iestājusies menopauze, bet, lai par to pārliecinātos, jādodas pie ginekologa un jānosaka folikulus stimulējošā hormona (FSH) līmenis, kura palielināšanās liecina par olnīcu rezervju izsīkumu un menopauzi.

    Ja ārsts apstiprina, ka ir menopauze, no grūtniecības vairs nav jāizsargājas.

    Ja ir kādi traucējoši simptomi, piemēram, karstuma viļņi, ārsts hormonālās kontracepcijas vietā var izrakstīt menopauzes hormonterapiju jeb hormonaizstājējterapiju (HAT), kurai estrogēnu līmenis ir daudz zemāks nekā hormonālajai kontracepcijai un līdz ar to mazāks arī trombembolijas risks. Uzsākot lietot menopauzes hormonterapiju, ieteicams veikt ginekoloģisko ultrasonogrāfiju, lai pārbaudītu endometrija biezumu un iespējamos veidojumus dzemdes dobumā, kā arī diagnostisko mamogrāfiju krūts vēža skrīningam.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē