• Vai III grupas invalīdiem nebūs nekādu atvieglojumu?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ABO PHOTOGRAPHY/Shutterstock.com
    Ik pa laikam dzirdam, ka kāda iedzīvotāju grupa saņems atbalstu vai atvieglojumus. Bet kā ar III invaliditātes grupu? Lasītājai atbild Aiga Lukašenoka, Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktora vietniece.

    Lasītājas vēstule: Esmu trešās grupas invalīde uz mūžu, mana invaliditātes pensija ir 221,36 eiro. Sakiet, lūdzu, vai nav plānoti kādi atvieglojumi arī III grupas invalīdiem? Jo daudzi tomēr nevar strādāt, bet ar tādu naudu iztikt arī nevar. Viens malkas kubs vien maksā 60 eiro… Kādreiz bija runa, ka varētu būt atvieglojumi, piemēram, sabiedriskajā transportā, bet arī par to vairs neko nedzird. Sanāk, ka pēdējā 31 gada laikā nekas nav mainījies. Bet dzīves dārdzība ir tik augsta, ka nudien vairs nezinu, kā lai izdzīvo.

    Atbalsts invaliditātes seku mazināšanai tiek gradēts atbilstīgi invaliditātes smaguma pakāpei, tādējādi lielāks valsts atbalsts tiek novirzīties cilvēkiem ar smagu un ļoti smagu invaliditāti.

    Lai mazinātu nabadzības un sociālās atstumtības risku valstī, Labklājības ministrijas viens no prioritārajiem uzdevumiem ir sekmēt materiālās situācijas uzlabošanos cilvēkiem ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem.

    Tādēļ it īpaši pēdējos gados ir veikta pakāpeniska minimālo ienākumu sliekšņu apmēru paaugstināšana, arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un minimālo invaliditātes pensiju apmēru paaugstināšana.

    Lai arī valsts līmenī braukšanas maksas atvieglojumi nav noteikti cilvēkiem ar III invaliditātes grupu, atsevišķas pašvaldības piedāvā braukšanas maksas atvieglojumus savas pašvaldības iedzīvotājiem arī ar III invaliditātes grupu. Līdz ar to par pieejamo atbalstu cilvēkiem ar III invaliditātes grupu aicinām interesēties savā pašvaldībā.

    Savukārt jautājumus, kas saistīti ar nepietiekamiem ienākumiem, var risināt pašvaldības sociālajā dienestā.

    Atbilstīgi Latvijā izveidotajai sociālās drošības sistēmai, sociālās palīdzības piešķiršanas jautājumi ir tās pašvaldības kompetencē, kurā ir deklarētā dzīvesvieta, – pašvaldības pienākums ir gādāt par nepieciešamo atbalstu atbilstīgi Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajam. Lai noskaidrotu, kādu atbalstu cilvēks var saņemt atbilstīgi saviem ienākumiem un materiālajam stāvoklim, ir jāvēršas savas deklarētas dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē