Ikviena pārtikas produkta – arī zemeņu – ražotājs ir atbildīgs par saražotās produkcijas drošumu. Viņa pienākums ir novērst jebkuru darbību, kas var ietekmēt pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, tostarp novērst pārtikas piesārņojumu.
Zemeņu gadījumā runa ir ne tikai par higiēnas prasību ievērošanu ogu novākšanas un transportēšanas laikā, bet arī par atbildīgu augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu.
Tāpat kā Latvijā higiēnas prasību izpildi pārtikas apritē kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), bet augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu Valsts augu aizsardzības dienests, citās valstīs to dara līdzīgi uzraudzības dienesti. Tas nozīmē, ka pārtikas preces (arī zemenes) vispirms uzrauga un pārbauda jau to izcelsmes valstī.
Kad pārtikas preces ir nonākušas Latvijas tirdzniecības vietās, pārbaudes veic arī Latvijas PVD inspektori, kuri pārbauda preču pavaddokumentus, izcelsmi, kā arī to, vai preču tirdzniecība notiek atbilstoši higiēnas un citām normatīvo aktu prasībām.
Laboratoriskās kontroles programmas ietvaros izlases kārtībā PVD katru gadu ņem arī ogu paraugus un nosūta laboratoriskai pesticīdu atliekvielu izmeklēšanai.
Paraugus ņem gan no Latvijā audzētiem produktiem, gan citu valstu izcelsmes produktiem. Vidēji viena produkta paraugam tiek pārbaudītas vairāk nekā 150 pesticīdu atliekas.
Lai izvairītos no pārtikas izraisītām slimībām, svaigus augļus, ogas un dārzeņus pirms lietošanas uzturā ir vienkārši jānomazgā karstā tekošā ūdenī.