• Vai hematogēnu drīkst lietot veģetārieši?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    13. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evgeny Tomeev/Shutterstock.com
    Jā, šis jautājums tiešām ir interesants, jo jau pats nosaukums nozīmē, ka tas sastīts ar asinīm. Īso hematogēna vēsturi un to, kāds tas ir mūsdienās, skaidro Saulkrastu farmaceite Laila Zālīte, Apotheka 33 aptiekas vadītāja.

    Lasītājas vēstule: Bērnībā man ļoti garšoja hematogēns. Kad pirms dažiem gadiem kļuvu par veģetārieti, no tā atteicos, jo hematogēnā ir dzīvas radības asinis. Nesen uzzināju, ka to tomēr ražo no sintezētām vielām. Kas īsti ir hematogēna sastāvā? Kad to būtu ieteicams lietot? Kristīne

    Vidējās un vecākās paaudzes cilvēkiem saglabājušās atmiņas par šo garšīgo našķi no padomju laika, kad veikalos nebija īpaši plaša saldumu izvēle. Tomēr hematogēna sastāvs un garša gadu laikā ir mainījušies. 

    Daudzi domā, ka hematogēns radies Padomju Savienībā, bet patiesībā tā pirmsākumi meklējami Šveicē 1890. gadā.

    Sākotnēji hematogēnu gatavoja no liellopu asinīm kopā ar olas dzeltenumu, un tas tika pārdots šķidrā veidā stikla pudelītēs. Šis preparāts organismā lieliski uzsūcās, taču to varēja uzglabāt tikai īsu laiku.

    Pēc neskaitāmiem pētījumiem un eksperimentiem tādā formā kā pašlaik to sāka ražot Kijivā 1924. gadā.

    Sākotnēji sastāvā bija daudz melnā pārtikas albumīna, ko ieguva no attīrītām žāvētām liellopu asinīm.

    Mūsdienās katra ražotāja hematogēns satur nedaudz atšķirīgus komponentus, tomēr visvairāk sastāvā ir cukura sīrups, iebiezinātais piens, glikozes sīrups, palmu eļļa, bet pārtikas albumīns, no kā organisms iegūst dzelzi, mazākā daudzumā nekā agrāk.

    Vēl pievienots B un arī C vitamīns, lai dzelzs labāk uzsūktos.

    Ar divām hematogēna tāfelītēm var uzņemt minimālo dzelzs dienas devu pieaugušajiem, taču jāņem vērā, ka viena tāfelīte satur apmēram 200 kaloriju, 5 gramus tauku, 35–40 gramus cukura, kas ir 8 tējkarotes, bet dzelzs tajā ir tikai 5 miligrami. Šāda sastāva dēļ hematogēnu noteikti nav ieteicams lietot ikdienā. Dzelzs līmeņa paaugstināšanai labāk izvēlēties citus uztura bagātinātājus, bezrecepšu zāles vai ārsta izrakstītus medikamentus.

    Lietojot hematogēnu, anēmiju nevar izārstēt!

    Ja ražotājs ir godprātīgs, tad pārtikas albumīnu iegūst no liellopu asinīm, no kurām attīra serumu un žāvē. Patiesībā to līdz galam nevar noskaidrot, jo, tā kā hematogēns ir uztura bagātinātājs, ražotājs var neuzrādīt tā ieguves veidu. Ja esat pārliecināta veģetāriete, iesaku labāk izvairīties no hematogēna lietošanas.

    Lai gan hematogēnu iesaka kā profilaktisku līdzekli, ko izmantot dzelzs uzņemšanai, drīzāk tas būtu lietojams situācijās, kad nepieciešams ātri atjaunot enerģiju, piemēram, pēc intensīvas sportošanas, jo tas ir bagātīgs ogļhidrātu avots.

    No hematogēna noteikt vajadzētu izvairīties cukura diabēta slimniekiem un cilvēkiem ar lieko ķermeņa svaru.

    Bērniem ieteicams dot ne vairāk kā pustāfelīti vai trešdaļu tāfelītes – atkarībā no vecuma, lai gan zinātnisku pētījumu par devām bērniem nav. Neesmu dzirdējusi, ka hematogēns izraisītu alerģiju, bet cilvēkiem, kam ir kuņģa un zarnu trakta kaites, tas var veicināt caureju.

    Hematogēnam ir arī dažādi uzlaboti varianti, piemēram, ar kaltētiem augļiem un linsēklām, kas uzlabo zarnu darbību, kā arī ar šokolādi.   

    Secinājums: nevar sacīt, ka hematogēns ir ļoti veselīgs našķis, taču, salīdzinot, piemēram, ar parasto piena šokolādi, tā ir labāka izvēle.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē