• Vai brūnais cukurs veselīgāks nekā baltais? Aplūkojam, ar ko var aizvietot cukuru

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dream79/Shutterstock.com
    Cukurs aizvien skaļāk tiek dēvēts par balto nāvi, jo ir cēlonis ne tikai liekajam svaram, bet arī cukura diabētam un augstam asinsspiedienam.  Taču mūsdienās bieži vien var cukuru aizvietot. Aplūkojam, cik labas ir iespējamās alternatīvas!
    • Medus

    80 procentus no medus sastāva veido fruktoze un glikoze, vēl 17–20 procentu medū ir ūdens. 100 gramu medus satur par apmēram 70 kalorijām mazāk nekā 100 gramu galda cukura (325 pret 400 kcal). Veselīgāka alternatīva nekā galda cukurs, satur arī bioloģiski aktīvas vielas, minerālvielas un vitamīnus.

    • Stēvija

    Saldinātājs, ko iegūst no stēvijas auga lapām. Uzskata par vislabāko izvēli no rūpnieciskajiem saldinātājiem. Stēviju rekomendē arī tiem, kam ir cukura diabēts.

    • Brūnais cukurs

    Brūno cukuru ražo no cukurniedrēm, tas ir mazāk attīrīts no cukurniedru melases, kas arī piešķir brūno toni un izteiktāku garšu, taču kaloriju brūnajā cukurā ir tikpat daudz, cik baltajā. Tas pats cukurs – tikai citāda garša un izskats.

    • Agaves sīrups

    Atsevišķu uztura novirzienu pārstāvji šo iesaka kā veselīgāku alternatīvu baltajam cukuram. Bet citi šo nostāju dēvē par mārketinga triku, jo agaves sīrupa pamatu tāpat veido glikoze un fruktoze.

    • Saldinātāji

    Rūpnieciski ražotie saldinātāji, ko lieto kā pārtikas piedevas, jeb E vielas tiek vērtēti pretrunīgi arī zinātnieku aprindās: vieni tos uzskata par absolūti drošiem, citi tomēr saista ar veselības riskiem. Vismazāk diskusiju raisa jau pieminētā stēvija, visvairāk pētīts un svērts ir aspartāms jeb E951. Saldinātāju pluss – tie nesatur kalorijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē