-
Medus
80 procentus no medus sastāva veido fruktoze un glikoze, vēl 17–20 procentu medū ir ūdens. 100 gramu medus satur par apmēram 70 kalorijām mazāk nekā 100 gramu galda cukura (325 pret 400 kcal). Veselīgāka alternatīva nekā galda cukurs, satur arī bioloģiski aktīvas vielas, minerālvielas un vitamīnus.
-
Stēvija
Saldinātājs, ko iegūst no stēvijas auga lapām. Uzskata par vislabāko izvēli no rūpnieciskajiem saldinātājiem. Stēviju rekomendē arī tiem, kam ir cukura diabēts.
-
Brūnais cukurs
Brūno cukuru ražo no cukurniedrēm, tas ir mazāk attīrīts no cukurniedru melases, kas arī piešķir brūno toni un izteiktāku garšu, taču kaloriju brūnajā cukurā ir tikpat daudz, cik baltajā. Tas pats cukurs – tikai citāda garša un izskats.
-
Agaves sīrups
Atsevišķu uztura novirzienu pārstāvji šo iesaka kā veselīgāku alternatīvu baltajam cukuram. Bet citi šo nostāju dēvē par mārketinga triku, jo agaves sīrupa pamatu tāpat veido glikoze un fruktoze.
-
Saldinātāji
Rūpnieciski ražotie saldinātāji, ko lieto kā pārtikas piedevas, jeb E vielas tiek vērtēti pretrunīgi arī zinātnieku aprindās: vieni tos uzskata par absolūti drošiem, citi tomēr saista ar veselības riskiem. Vismazāk diskusiju raisa jau pieminētā stēvija, visvairāk pētīts un svērts ir aspartāms jeb E951. Saldinātāju pluss – tie nesatur kalorijas.