Ēšanas un dzeršanas paradumi tiešā veidā ietekmē tavu zobu veselību. Kā? Un ko vari darīt, lai saudzētu savus zobus?
Remdē slāpes ar ūdeni
Zobu bojāšanās – kariesa pamatiemesls ir minerālvielu disbalanss mutes dobumā. Visbiežākais paradums, kas veicina zobu bojāšanos ir sulu, gāzēto dzērienu vai cita saldināta dzēriena lietošana slāpju remdēšanai. Saldinātie dzērieni var novājināt zobu virsmu, kā rezultātā tiek mīkstināti zobu audi un tie ātrāk nolietojas. Cukuru saturošu dzērienu lietošana veicina zobu kariesu izraisošu baktēriju veidošanos mutē, tādē slāpes labāk veldzēt ar ūdeni, skaidro Latvijas Zobu Higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Gunta Dukse.
Izvairies no našķošanās starp ēdienreizēm
Pastāvīga našķošanās starp ēdienreizēm veido disbalansu mutē esošajām dabiskajām minerālvielām. Tas rezultējas neatgriezeniskos cieto audu bojājumos un mīkstina zobus, padarot tos vājus un viegli bojājamus. Cilvēks pamana caurumu tikai tad, kad zobu emalja jau ir tikusi traumēta. Piemēram, pēc cepumu vai čipsu ēšanas skābju uzbrukums zobiem ilgst vairākas stundas pēc maltītes beigām. Tādēļ ir vērts atteikties no našķošanās starp ēdienreizēm un sniegt saviem zobiem nedaudz atelpas.
Ēd četras reizes dienā
Gandrīz visas maltītes, kuras ieturam ikdienā, satur cukuru. Katras maltītes laikā tiek dota enerģija dabiskiem mikrobiem, kas dzīvo mutē, kā rezultātā rodas pienskābe, kas stimulē zobu kariesa veidošanos. Tādēļ bieža ēšana, ko pavada pienskābes izplatība, nolieto zobus. Kariesa dēļ ir vērts ievērot zobiem draudzīgu ēšanas režīmu, kas nozīmē ievērot vismaz 3-4 stundu pauzes starp ēdienreizēm. Tas dod laiku siekalām tikt galā ar skābi.