D vitamīns palīdz stiprināt imūnsistēmu, piedalās šūnu atjaunošanās procesos. Taču tā svarīgākais pienākums ir palīdzēt organismam uzsūkt kalciju un fosforu un tātad palīdzēt uzturēt stiprus kaulus, zobus, asinsvadus, kā arī nervu šūnas.
D vitamīna trūkumu mēs izjūtam kā nogurumu, sapīkumu, grūtības koncentrēties, regulāru sezonas saslimšanu (saaukstēšanās, gripa utt.) saķeršanu, kā arī lēnu atveseļošanos pēc slimošanas. Nesen Japānā veiktā plašā pētījumā tika pierādīts – jo stabilāki D vitamīna krājumi organismā, jo mazāka iespēja saslimt ar gripu.
D vitamīna klātbūtne nodrošina enerģijas atjaunošanos pēc fiziskas slodzes un arī tās laikā – tātad, jo stabilākas D vitamīna rezerves, jo vairāk slodzes varam izturēt un jo ātrāk atgūstamies pēc tās.
80% no nepieciešamā D vitamīna organismā veidojas ultravioleto staru iedarbības rezultātā – caur ādu. Aprēķināts, ka pietiek ar 10% ķermeņa virsmas saskarsmes ar saules gaismu 10 minūtes dienā (katru dienu), lai uzturētu vajadzīgo D vitamīna līmeni (ļoti aptuveni, jo tas atkarīgs no vecuma, vispārējā veselības stāvokļa un arī, piemēram, rases, kā arī – saules aizsardzības krēma lietošanas, kas, kā izrādās, aizkavē D vitamīna uzsūkšanos).
Izklausās vienkārši, taču patiesībā mūsu platuma grādos ziemas mēnešos D vitamīna trūkst 80% iedzīvotāju.
Ar ēdienu uzņemami ir vien atlikušie 20% šī vitamīna. Kā rāda pētījumi, realitātē šis daudzums ir krietni mazāks.
Jāpiezīmē, ka vitamīns neizzūd līdz ar pirmajiem rudens mēnešiem – tā rezerves glabājas mūsu aknās un tauku šūnās: visvairāk D vitamīna organismā parasti ir septembrī, bet līdz martam šīs rezerves ir iztērētas.
- Jāpatur prātā, ka D vitamīns ir taukos šķīstošs, tāpēc, ja uzņemam to preparātu veidā, tas jādara kopā ar ēdienu (eļļas pilienu gadījumā tauki jau nāk komplektā).
- Atjaunot šī vitamīna krājumus tikai ar ēdienu nav iespējams – tas jāuzņem papildus preparātu veidā. Tomēr D vitamīna un labo taukskābju bagāts ēdiens ir lielisks veids kā cīnīties pret ziemas sagurumu un miegainību.
Ko ēst?
- Siļķi
- Saulē kaltētas šitakes
- Mencu aknas un to eļļu
- Lasi
- Skumbriju
- Konservētas sardīnes
- Konservētu tunci
- Olas dzeltenumu
- Liellopu aknas
Superprodukts – zivis
Viens no labākajiem D vitamīna avotiem pārtikā ir zivis. Nav nekādas vajadzības pārspīlēt, tās nav jāēd katru dienu – pilnīgi pietiek ar pāris ēdienreizēm nedēļā, kurās iekļauta trekna zivtiņa: siļķe, lasis, konservētas sardīnes vai tuncis (priekšroka sardīnēm). Regulāra zivju iekļaušana uzturā palīdz nodrošināties arī pret redzes problēmām, kā arī sirds un locītavu saslimšanām.