• Saule, jūra un… sekss. Sievietes intīmā veselība vasarā – problēmas un risinājumi

    Slimības
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    7. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vasarā, īpaši atvaļinājumā, gribas atļauties mazliet vairāk – saldumus, kokteiļus, mīlēties pirms brokastīm un pēc, seksā izmēģināt ko jaunu, uzkavēties pludmalē, arī kad jau kļūst vēss un tumšs… Tas viss pieder pie lietas, ja vien neatstāj nepatīkamas sekas. Stāsta Zane Krastiņa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste.

    Vasaras klasika

    Viena no biežākajām tēmām ginekologa kabinetā ir it kā banālā, bet ļoti nepatīkamā piena sēne. Protams, ārsta pienākums vienmēr ir pārjautāt – bet vai tu droši zini, ka tā ir piena sēne? Jo eksistē dažādi citi maksts mikrofloras traucējumi, kas rada līdzīgas sajūtas, piemēram, bakteriālā vaginoze.

    Šo vainu saraksts nav plašs, tomēr tās ir dažādas un arī ārstēšana nedaudz atšķiras.

    Ja esi sieviete ar dzīves pieredzi, ļoti iespējams, teiksi – skaidrs, ka es zinu, ja man ir piena sēne, jo labi pazīstu gan savu ķermeni, gan tā izpausmes. Piena sēnei raksturīga ļoti nepatīkama nieze, pat dedzinoša sajūta un izdalījumi, kas atgādina biezpienu, – graudaini un balti. Ja sēnīte moka ilgāku laiku, to krāsa var mainīties līdz dzeltenīgiem vai zaļganiem.

    Visdrīzāk tu jau zini, ka piena sēne nav seksuāli transmisīva slimība.

    Patiesībā tā mēdz uzliesmot pat jaunām meitenēm, kuras nekad nav mīlējušās, vai sievietēm, kurām sekss nav bijis gadiem. Mums visām makstī dzīvo daudz dažādu baktēriju – labu un ne pārāk. Tas ir normāli. Arī ne tik labās, kamēr nesāk uzkundzēties, neko ļaunu nenodara ne mūsu veselībai, ne pašsajūtai. Aptuveni četras piektdaļas mūsu maksts iemītnieku ir dažādu veidu pienskābās baktērijas.

    Tās mūsu sievišķajā saimniecībā nodrošina labu mikroklimatu, tas ir, skābu vidi, kurā nejauka mikroflora nevar savairoties.

    Un, jā, pilnīgi normāli, ka makstī mīt arī pa kādai piena sēnītei. Kamēr pienskābās baktērijas nosaka maksts mikrofloras vidi, dažas sēnītes, kas tur ir, nespēj savairoties, un mēs jūtamies labi. Savukārt brīdī, kad šajā kārtībā kaut kas nojūk un orķestri sāk diriģēt piena sēnītes, sieviete sāk just: nav lāgā!

    Iemesli, kāpēc maksts mikrofloras līdzsvars nojūk un piena sēnīte var pārņemt varu, mēdz būt vairāki.

    Uzdzīve šķīvī

    Pārāk daudz cukura un balto miltu, pārāk maz ūdens un šķiedrvielu var izmainīt arī maksts mikrofloru. Tā var gadīties gan relaksētā ceļojumā, kad pārtiec no dželato, Neapoles picas un aperola, gan ja darbā, aizvietojot vaļoties devušos kolēģus, viena pati pabeidz projektu un pārtiec no riekstiņiem un kafijas.

    Maksts mikroflora pamainās, un piena sēne, sajutusi labvēlīgus apstākļus, sāk vairoties.

    Ja nojaut, ka pie piena sēnes vainojama disbakterioze zarnu traktā – vēders pūšas, ir ciets vai pārāk mīksts –, jāsāk ar zarnu trakta sakārtošanu. Atgriezies pie veselīgāka uztura, kurā ir vairāk šķiedrvielu (ja vēlies, vari tās palietot arī papildus, nopērkot aptiekā), un lieto pietiekami daudz šķidruma. Ļoti labi noder arī aptiekās nopērkamie bezrecepšu preparāti ar laktobaktēriju štammu – pienskābo baktēriju komplekss, kas izmaina zarnu mikrofloru, līdz ar to stabilizējas arī maksts mikroflora.

    Tie jāpadzer kādu mēnesi – tiešām palīdz.

    Noteiktu mikroelementu un vitamīnu trūkums. Kalcijs, magnijs, cinks – ir pierādīts, ka šo mikroelementu trūkums var izraisīt dažādas maksts problēmas. Tāpat sievietes veselībai ārkārtīgi svarīgi, lai būtu pietiekami uzņemts D vitamīns un omega 3 taukskābes.

    Ja piena sēne tevi nomoka bieži, vērts pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Šādi mēdz gadīties uzķert prediabētu.

    Zāles, kas gan glābj, gan bendē

    Antibiotikas glābj dzīvību un noteiktās situācijās ir neaizstājamas, taču diemžēl nobendē ne tikai veselībai kaitīgās baktērijas, bet arī daļu labo. Mūsdienās daudzi ārsti, izrakstot antibiotiku kursu, uzreiz iesaka iekšķīgi vai vagināli lietojamus preparātus, kas atjauno pienskābo baktēriju līmeni makstī.

    Sasteigts vai ne tik ļoti gribēts sekss

    Ja viss notiek mazliet par strauju, kad sieviete vēl nav gatava, ja dabiskais mitrinājums vēl nav pietiekams, mīlējoties maksts gļotāda tiek traumēta, un tur var veidoties infekcijas, savairoties citas baktērijas. Ja tev ir vajadzīga ilgāka priekšspēle, tad tā arī ir. Ja jūti, ka nepieciešams, noteikti lieto lubrikantu. Vislabāk ar neitrālu aromātu, ražotu uz ūdens bāzes.

    Honeymoon jeb medusmēneša sekss

    Arī vētrains, biežs sekss var novest gan pie urīnceļu iekaisumiem (ak, šausminošais cistīts!), gan mikrofloras disbalansa.

    Pēc mīlēšanās – vienalga, vai tas bijis ātrs rīta sekss pirms darba vai triju stundu akts ar jūras šalkoņu fonā – pirmais likums: uzreiz obligāti aizej pačurāt!

    Tā baktērijas no urīnizvadkanāla izskalojas, un nebūs jāuztraucas par urīnceļu iekaisumu. Ja iespējams, noskalojies ar tīru ūdeni. Ja pēc kaislīga seksa jūti, ka iekšā viss ir samocīts un jau sākas diskomforts, būtu vērts makstī ievadīt aptiekā nopērkamu maksts mikrofloru regulējošu svecīti, kas palīdzēs skābajai videi un laktobaktērijām atjaunoties.

    To ir vērts ielikt kosmētikas maciņā, pirms dodies ceļojumā.

    Delikāts padoms: ja ir bijis anālais sekss, uzreiz pēc tam tu nedrīksti turpināt klasisko vaginālo mīlēšanos. Pa vidu obligāti jānomazgājas.

    Nesajauc un neievelc!

    Ureaplazmu var saķert neaizsargāta dzimumakta laikā, un tā ir arī līdzīga baktērija piena sēnei, kas mīt makstī un dažkārt var savairoties pati no sevis, kad mums ir liels stress, esam pārgurušas vai ir pazemināta imunitāte.

    To var sajaukt ar piena sēni, tomēr tā ir citāda – ir daudz izdalījumu ar nepatīkamu aromātu, čurājot ir sāpīga, dedzinoša sajūta.

    Tad gan vajadzētu iet pie ginekologa, jo, iespējams, būs jālieto antibiotikas. Delikāta piebilde – visbiežāk pie sievietes ureaplazmas vainīgs vīrietis, kuram ar higiēnu ir, teiksim tā, ne pārāk spoži.

    Ideālajā variantā vīrietim, kam rūp sievietes veselība, pirms dzimumakta būtu jānomazgājas.

    Ja esi ļāvusies kaislīgam kūrorta romānam un darījusi kā nevajag – neesi lietojusi prezervatīvu –, atgriežoties mājās, obligāti aizej uz tuvāko laboratoriju, kur tu ietu pārbaudīt, piemēram, savu dzelzs līmeni.

    Mūsdienās vienkārši un diskrēti, bez ārsta nosūtījuma var veikt urīna analīzes un seksuāli transmisīvo slimību (STS) analīžu paneli.

    Septiņu biežāko infekciju pārbaude maksā ap 40 eiro, deviņu – ap 50. Rezultāti būs pēc trim dienām.

    Saistībā ar STS statistikā bieži runā tikai par vīriešiem vecumā līdz 45 gadiem.

    Bet Lielbritānijā izpētīja arī vīriešus vecumā no 45 līdz 65 gadiem, un, izrādās, viņiem hlamīdiju sastopamība ir 170 reižu augstāka nekā jauniešu vidū!

    Viens nedrošs gadījums, pat ja vīrietim bija hlamīdijas, vēl nenozīmē, ka arī tu noteikti saslimsi. Šajā krievu ruletē daudz ko izšķir tava imunitāte. Bet pārbaudīties vajag, jo tā tomēr ir ārkārtīgi nejauka baktērija, ar to nevajadzētu dzīvot.

    Kurai tas aktuāli – hlamīdijas var izraisīt neauglību.

    Bet visos vecumos šī infekcija cilvēkam ar omega 3 deficītu var izraisīt artrītu. Sāk sāpēt locītavas, un sieviete nesaprot – no kurienes man tas?

    Risinājumi

    • Ja nu tā tomēr ir piena sēne, tiklīdz sajūti niezi un pamani tipiskos izdalījumus, tu pati vari aptiekā nopirkt preparātus, kas palīdzēs atjaunot maksts mikrofloras balansu, un, ļoti iespējams, ar to arī šis nepatīkamais stāsts beigsies. Ja jūti, ka tik viegli netiksi galā, bet uzreiz pie ginekologa netiec, vari iegādāties bezrecepšu pretsēnīšu medikamentu Clotrimazolum, kas pieejams gan ziedes, gan svecīšu veidā.
    • Reizēm piena sēne sākas pašā nepiemērotākajā brīdī un vietā, kad nav iespējams tikt ne pie ārsta, ne uz aptieku.

    Tad var izlīdzēties ar vecmāmiņu metodi – apmazgāties ar kefīru vai citu skābpiena produktu: piena sūkalām, tīrkultūru, paniņām.

    Ceļojuma laikā tā mēdz darīt arī ginekoloģes. Vienkārši paņem bezpiedevu jogurtu vai kefīru uz plaukstas un uzsmērē uz ārējiem dzimumorgāniem, neskalo nost, nosusini, ļauj, lai tas iedarbojas. Tā apmazgājies ik pēc stundas. Tas tiešām atvieglo sajūtu, jo piena sēnes nieze var būt ārkārtīgi nepatīkama.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē