Extra virgin
Mehāniski (maļot, presējot) izspiesta olīvu sula, no kuras ar centrifūgu ir atdalīts ūdens. Lai eļļa nesāktu oksidēties un neciestu tās garšas un smaržas īpašības, nevienā iegūšanas fāzē temperatūra nedrīkst pārsniegt 27 grādus. Lai eļļa tiktu atzīta par extra virgin, tās ķīmiskajam sastāvam un garšas rādītājiem jāatbilst noteiktām prasībām.
Ieteikums. Šī ir augstākās kategorijas olīveļļa, un, ja vien maciņš ļauj, izvēlies tieši šo.
Virgin
Iegūšanas metode ir identiska extra virgin kategorijai, bet eļļai ir nelieli garšas defekti vai novirzes ķīmiskajās analīzēs, kas tai neļauj tikt klasificētai kā extra virgin. Laba, bet ne izcila!
Ieteikums. Šī eļļa der lietošanai, tomēr Latvijā praktiski nav nopērkama. Tiesa, lielākā daļa lielveikalos nopērkamo extra virgin eļļu ilgās glabāšanas dēļ drīzāk atbilst virgin kategorijai.
Olīveļļa
Itāļu valodā oli di oliva, angļu valodā olive oil, pure olive oil, light olive oil… Mehāniski iegūta eļļa no pārbriedušām un/vai bojātām olīvām, kuru nepieciešams rafinēt, lai drīkstētu lietot cilvēku uzturā. Itāļi šādu eļļu mēdz dēvēt par lampanti (itāļu valodā – spilgts), jo vēsturiski tā tika izmantota gaismekļos. Rafinējot eļļa tiek atbrīvota no nelāgās smaržas un garšas, ko rada nekvalitatīvu olīvu izmantošana, un garšas uzlabošanai tiek pievienoti 5–15 procenti extra virgin vai virgin olīveļļas.
Ieteikums. Ja nevari atļauties extra virgin olīveļļu, cepšanai vari izmantot šo olīveļļu.
Olīvu izspaidu eļļa
Angliski pomace oil, itāliski olio di sansa e di oliva, spāniski aceite de orujo. Otrā spieduma eļļa… Patiesībā nekādas otrā spieduma olīveļļas mūsdienās nav.
Izspaidu eļļu iegūst, izmantojot no naftas iegūtu šķīdinātāju heksānu, lai izvilktu no biezumiem, kas palikuši pēc pārējo kategoriju olīveļļas spiešanas, tajos atlikušos aptuveni 5 procentus eļļas.
Pēc tam, lai attīrītu eļļu no heksāna un citiem nevēlamiem savienojumiem, kas radušies, apstrādājot eļļu ļoti augstā temperatūrā, eļļa tiek rafinēta. Iegūtajam caurspīdīgajam šķidrumam atkal pievieno 5–15 procentus extra virgin vai virgin olīveļļas.
Ieteikums. Ar šo eļļu droši vari ieeļļot durvju eņģes, bet tavā ēdienkartē tai nav vietas! Izspaidu olīveļļu mēdz dēvēt par īpaši paredzētu cepšanai, bet tas ir tikai mārketinga triks.
Noskaties video, kā tiek iegūta olīveļļa!