• No kuriem ēdieniem pūšas vēders?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Smakojošā viela sērūdeņradis, kas izdalās no zarnām, ir laba un dziedējoša. Tā kairina nervus kuņģa un zarnu gļotādā un iekustina daudzu citu dziedējošu vielu izdalīšanos. Reizēm gāzītes dažādu iemeslu dēļ savairojas vairāk, un tad ir diskomforts…

    Zarnas vēderā ir salocītas līkloču līkločiem, un var gadīties, ka gaiss kaut kur tām cauri plūst labi, bet kaut kur tiek sadzīts zarnas līkumā.

    Tas arī ir biežākais vēdera pūšanās cēlonis – aplama zarnu darbošanās jeb funkcionāli zarnu darbības traucējumi.

    Ja citu sūdzību nav, nelielu vēdera uzpūšanos nav ko daudz ņemt galvā. Ja runājam par ēdienu, kas rada vēderā diskomfortu, tad tās ir nosacīti četras grupas.

    Piens

    Daudziem gremošanas sistēma slikti šķeļ pienā esošo cukuru jeb laktozi, jo organismā pietiekami neizstrādājas enzīms laktāze.

    Cilvēkiem, kam šā enzīma trūkst, iedzerot pienu, tikai dažas tā molekulas spēj uzsūkties asinsritē.

    Pārējais cukurs jeb laktoze paliek zarnās, kur ar to labprāt mielojas baktērijas, un rezultātā tiek ražotas gāzes un sērūdeņradis. Tāpēc, ja, iedzerot pienu, jūti, ka vēders tiešām pūšas, – nedzer! Tas cilvēkam pašam ir jākontrolē. Taču – piena pūtiens nav nekas bīstams. Vienkārši nepatīkami.

    Augļi un dārzeņi

    Arī te vainīgi cukuri, kurus ne visiem organisms spēj sašķelt. Piemēram, ābolos, arī ogās tā ir fruktoze, kas uzpūš vēderu; pupās un zirņos, arī kāpostos un brokoļos – rafinoze. Tāpēc – ēd ar mēru, neforsē.

    Miltu produkti

    Te stāsts ir par glutēna, kas ir miltu produktos, nepanesību jeb celiakiju. Tā ir ģenētiska slimība, kad ir bojāts viens konkrēts gēns, un visbiežāk tas izpaužas jau bērnībā. 

    Labākais šajā stāstā – ievērojot glutēna diētu, cilvēks top pilnīgi vesels un dzīvo tikpat veiksmīgi kā pārējie.

    Tas nozīmē stingru nē maizei un visiem citiem miltu produktiem – arī kvasam un alum.

    Zinātnieki izpētījuši: ja arī cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem ievēro bezglutēna diētu, viņiem sūdzības par vēderu pāriet aptuveni mēneša vai pusotra laikā.

    Tas gan nenozīmē, ka šim cilvēkam ir glutēna nepanesība jeb celiakija.

    Vienkārši miltu ēdienos ir vēl citas vielas, piemēram, fruktāns, kas var izraisīt līdzīgus simptomus un likt zarnām pūsties.

    Gāzēti un saldināti dzērieni, alus…

    Ļoti pūš vēderu! Viss, ko mēs iedzeram ar gāzi, ar burbulīšiem, gaiņājas pa vēderu. Tāpēc arī rodas purkšķi.

    Ko pārbaudīt?

    Ja esi izrevidējis savus ēšanas paradumus un tik un tā netiec skaidrībā, kāpēc vēders allaž piepūties kā balons, derētu pakonsultēties ar vēdera dakteri – gastroenterologu.

    Gados jauniem cilvēkiem ieteicams uztaisīt analīzes – pilnu asinsainu – un veikt vēdera dobuma ultrasonogrāfiju.

    Ja viss kārtībā un citu sūdzību nav – dzīvo laimīgs un nesatraucies!

    Savukārt ļaudīm gados šai lietai jāpieiet stingrāk – būtu labi pārbaudīt zarnu veselību ar kolonoskopu, īpaši pēc 60 gadu vecuma. Ja neko sliktu neatklāj – lieliski! Pieejamas arī zāles, lai purkšķu sāga izbeigtos.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē