• Man pienākusi menopauze! Vai vērts pirkt un lietot fitoestrogēnus?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    26. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pheelings media/Shutterstock.com
    Ar menopauzi agrāk vai vēlāk sastopas ikviena sieviete. Vienai tā norit bez jūtamām blaknēm, citām tomēr simptomi pamatīgi bojā ikdienu. Vai vienmēr jālieto kādi preparāti? Cik vērtīgi ir fitoestrogēni? Skaidro ginekoloģe Maija Dace Broša.

    Lasītājas vēstule: Manā dzīvē ir iestājies periods 50+, analīzes uzrāda FSH 75.1. Nekādu izteiktu menopauzes simptomu man nav, tomēr ārsts ieteica lietot «Estromineral Serena».

    Vēlos zināt, vai tiešām kaut kas jālieto, jo daudzas sievietes nelieto neko, dzīvo cepuri kuldamas un izskatās super.

    Cik ilgi jālieto minētais preparāts, un vai tas nesniegs pretēju efektu, jo, kā jau teicu, simptomu nekādu nav. Esmu arī lasījusi, ka fitoestrogēnu darbība tā īsti nav pierādīta. Kad, lietojot šo preparātu, jātaisa pauze? Zane

    Zane, jūsu jautājums ir viegls, bet tajā pašā laikā grūti atbildams. Analīzes liecina, ka jums ir iestājusies menopauze, taču ne visām sievietēm tā norit ar patoloģiskām izpausmēm, piemēram, karstuma viļņiem, svīšanu un bezmiegu.

    Daudzām patiešām, kā jūs rakstāt, nav nekādu īpašu traucējumu un par menopauzes iestāšanos liecina tikai pārmaiņas hormonu līmenī – folikulstimulējošā hormona (FSH) daudzuma palielināšanās un estrogēnu līmeņa samazināšanās.

    Ja tomēr jūtaties slikti, ir zudis optimisms un dzīvesprieks, tad iesaku lietot ārsta ieteikto uztura bagātinātāju Estromineral Serena, kas pieder pie fitoestrogēnu grupas. 

    Fitoestrogēni ir dabiskas vielas, kuru ķīmiskā uzbūve mazliet atgādina hormonu estrogēnu, tāpēc tie var nedaudz apmānīt trūkstošā estrogēna receptorus un mazināt vieglu diskomfortu menopauzes periodā.

    Jā, tā ir, kā pati rakstāt, ka fitoestrogēnu darbība nav īsti pierādīta, taču nekādu ļaunumu tie nenodarīs. Fitoestrogēnus var lietot ilgstoši, līdzīgi kā zāļu tējas, taču – ne pastāvīgi! Pirms tam vienmēr jāizlasa preparāta lietošanas pamācība un jārīkojas, kā tajā norādīts. Vislabāk par lietošanas ilgumu vaicājiet savam ārstam, kurš ieteica šo uztura bagātinātāju.

    Es savām pacientēm, kurām nav sūdzību, fitoestrogēnus neiesaku, jo šajā gadījumā tam nav jēgas.

    Taču, ja ir neliels diskomforts un reizēm uznāk karstumi, var pamēģināt palietot kursa veidā un skatīties, vai palīdz.

    Ir arī citi fitoestrogēnu preparāti, piemēram, Menopace un Menofemin, kas atšķiras ar ražotāju pievienotajām piedevām, taču paši fitoestrogēni visos preparātos ir vienādi. Tos var salīdzināt ar cukuru, ko mēdz pievienot gan pie šašlika marinādes, gan tējas.

    Nelielā daudzumā fitoestrogēnus satur arī sojas pupas, linsēklas, gailenes, apiņi, ābolu sēklas, sarkanā āboliņa eļļa un citi produkti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē