• Mammai demence… Kā viņas mājvietu padarīt drošu

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    20. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com
    Mammai, omītei vai tētim sākusies demence, un tev rodas loģisks jautājums – kā sakārtot sadzīvi atbilstoši tuvinieka vajadzībām. Šoreiz par to, kā pielāgot dzīvesvietu, lai tuviniekam būtu tajā droši dzīvot. Stāsta Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra ergoterapeite Anda Beķere.
    • Ja cilvēks ar demenci dzīvos sociālās aprūpes centrā, tur vide būs pielāgota un sakārtota, bet mājās tas viss ir uz līdzcilvēku pleciem. Tātad nepieciešamajām lietām mammas (vai omes) istabā jābūt viņai sasniedzamā attālumā un uz priekšmetiem jābūt norādēm. 
    • Jāņem vērā blakus slimības, piemēram, dzirdes vai redzes traucējumi. Ja ir vāja redze, jāpievērš lielāka uzmanība vides apgaismojumam. Runājot ar cilvēkiem, kuri slikti dzird, var izmantot speciālas kartītes ar attēliem un burtiem. Kaimiņienes, kura nedzird, ģimenei ieteicu spuldzīti savienot ar durvju zvanu, lai, zvanot pie durvīm, iedegtos lampiņa.
    • Mājās vajadzētu atteikties no paklājiem, aiz kuriem var aizķerties kājas.
    • Vannasistabā noteikti jānoliek pretslīdes paklājiņš. Svarīgi, lai telpas ir pēc iespējas brīvākas.
    • Jācenšas atbrīvoties no liekām mēbelēm, bet, ja mammai (vai omei) kāda no tām ir ļoti mīļa, jo saistās ar patīkamām atmiņām, to vajag atstāt.  
    • Palīglīdzekļi katram ir individuāli. Ja nepieciešams spieķis, tam jābūt blakus, un, ja nokrīt, jāizdomā, kā to pacels, piemēram, var izmantot satveršanas stangas. Jāizvērtē, kas tieši vajadzīgs konkrētajam cilvēkam.

    Nebūtu prātīgi piepildīt māju ar dažādiem palīglīdzekļiem.

    Esmu novērojusi tendenci iegādāties visu, ko apmaksā valsts, piemēram, mājās ir gan parastais, gan elektriskais ratiņkrēsls, gan staigāšanas rāmis un vairs pat īsti nav kur apgriezties. Iesaku ņemt tikai to palīglīdzekli, kas patiešām nepieciešams un tiks lietots. Vēlams izrunāties ar speciālistu, kurš var atnākt uz mājām, lai izvērtētu, kas tieši vajadzīgs konkrētajā gadījumā.

    • Noteikti vajag izmantot speciālos drošības sliekšņus un mīkstos stūrīšus, ko uzliek uz asām mēbeļu šķautnēm, tādus var nopirkt Ikea, Depo un citos lielveikalos.
    • Kāpnēm noteikti jābūt margām, kur pieturēties. Mājās nedrīkst mētāties vadi un auklas. Esmu novērojusi, ka bieži ar to tiek grēkots.
    • Apgaismojumam jābūt pietiekami gaišam, bet ne spilgtam. Labs variants ir lampiņas ar sensoriem. Ja ir nedrošība par savu tuvinieku, iespējams ieregulēt, ka, viņam kāpjot ārā no gultas, iedegas lampiņa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē