• Lūk, kas jādara, lai sirds slimības nesabeidz nieres!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    5. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Natali _ Mis/Shutterstock.com
    Organismā it viss ir saistīts. Tiklīdz kādā sistēmā vai orgānā kaut kas notiek ne tā, tas visbiežāk ietekmē arī pārējo organismu. Ko darīt, lai sirds slimības nebojā nieres, skaidro kardioloģe Gunta Kamzola.
    • Ievēro sirds un asinsvadu slimību profilaksi. Tātad – veselīgs dzīvesveids, mērenas fiziskās aktivitātes un pareizs uzturs. Ierobežo sāls uzņemšanu, kas paaugstina asinsspiedienu.
    • Dzer pietiekami daudz ūdens. Lai nierēm būtu ko filtrēt, diennaktī vajadzētu uzņemt aptuveni 30 ml šķidruma uz katru svara kilogramu diennaktī.

    Tas īpaši svarīgi karstā laikā, kad paplašinās asinsvadi un daudz svīstam.

    Nepietiekams šķidruma daudzums var pazemināt asinsspiedienu, īpaši, ja tiek lietoti arī medikamenti paaugstināta asinsspiediena vai sirds mazspējas ārstēšanai.

    Taču, ja jau ir nopietnas nieru problēmas vai sirds mazspēja, pārmērīgs šķidruma daudzums var radīt abu orgānu pārslodzi. Tad pieļaujamo daudzumu noteiks ārsts.

    • Seko līdzi holesterīna līmenim. Ja ir atklāta sirds un asinsvadu slimība, tad zema blīvuma holesterīns jāuztur zem 1,4 mmol/l.
    • Regulāri mēri asinsspiedienu. Ja tas ir paaugstināts, vaicā ārstam, vai pietiks mainīt paradumus (samazināt svaru, mazāk uzņemt sāli) vai jau uzreiz jāsāk dzert zāles, lai stabilizētu asinsspiedienu.
    • Neaizraujies ar nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanu. Tie veicina nieru bojājumus un šķidruma aizturi organismā un līdz ar to rada pārslodzi gan sirdij, gan nierēm.
    • Ja sākusies sirds mazspēja, ārstē to, lai aizkavētu arī nieru funkcijas pasliktināšanos! Labā ziņa ir tā, ka daudzi medikamenti, kas palīdz sirds mazspējai, piemēram, angiotenzīnu konvertējošā enzīma inhibitori un angiotenzīna receptoru blokatori, kā arī SGLT2 jeb nātrija-glikozes ko-transportiera 2 inhibitori aizkavē arī hroniskas nieru slimības progresēšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē