• Lūk, kāpēc joprojām jāvakcinējas pret kovidu!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Solarseven/Shutterstock.com
    Kovids diemžēl nekur nav pazudis. Var sacīt, ka tas kļūs par mūsu līdzgaitnieku uz ilgu laiku. Kā gripa. Taču ļoti nekaitīgs tas gan nav kļuvis un joprojām var radīt daudz nepatikšanu, tāpēc ir labi pret to vakcinēties. Stāsta infektoloģe Dace Zavadska.

    Kāpēc jāpotējas?

    Septembra sākumā kovids nedēļas laikā paņēma septiņu cilvēku dzīvību, kas apliecina tikai to, ka riska grupām vīruss joprojām ir bīstams. Lai no tā pasargātos, Latvijā pieejamas atjaunotās un pielāgotās vakcīnas JN.1 omikrona paveida variantam.

    Ar kovida vakcīnām vīrusam tiek skriets pakaļ, nevis iets vienā solī vai vīruss apsteigts, taču tās joprojām pasargā no nāves un smagas slimības gaitas.

    Piemēram, senioriem, kas nav vakcinēti pret kovidu, saslimstot ir 4,8 reizes lielāka iespēja nonākt stacionārā nekā vakcinētiem cilvēkiem. Un par 5,5 reizēm lielāka iespēja, ka saslimšana beigsies pavisam bēdīgi.

    Kam jāpotējas?

    Vissvarīgāk vakcinēties cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem, tiem, kam ir kādas hroniskas slimības (sirds kaites, pārciests insults, autoimūnas slimības), un imūnsupresētiem pacientiem jebkurā vecumā.

    Gados jauniem spēcīgiem cilvēkiem un bērniem potēties pret kovidu nav obligāti, bet to var darīt un tas var palīdzēt atvieglot slimības gaitu.

    Kad jāpotējas?

    Lai potētos, svarīgi, lai kopš pēdējās slimošanas ar kovidu būtu pagājuši seši mēneši vai arī gads pēc iepriekšējās vakcīnas saņemšanas. Ko darīt, ja šoruden jau sanācis izslimot kovidu? Tad potēties nav vērts, jo imunitāte saglabāsies no izslimošanas, un vislabāk gaidīt nākamo vakcīnu nākamajā sezonā.

    Kur jāpotējas?

    Pie sava ģimenes ārsta. Ja ģimenes ārsts kādu iemeslu dēļ tomēr nenodrošina vakcināciju, var vērsties poliklīnikās, rajonu centros, tuvākajā vakcinācijas kabinetā. Nosūtījums vai recepte nav nepieciešami.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē