Nātres ir viens no pirmajiem C vitamīna avotiem agrā pavasarī, un C vitamīna tajā ir pat vairāk nekā daudzos citos lapu dārzeņos.
Lai dzeļmatiņi neapdedzinātu mēli, nātres pirms ēšanas noplaucē ar verdošu ūdeni un notecina, tad tās līdzinās spinātiem.
Tās liek salātos (nātrei piestāv, piemēram, olas), zupā (vāra līdzīgi skābeņu zupai), pievieno biezeņiem un sautējumiem, gatavo burvīgu pesto. Nātru lapās ir izcili daudz vērtīgu vielu – augsts olbaltumvielu saturs, dažādi vitamīni, minerālvielas, organiskās skābes. Un nātru sēklas pēc vērtības pielīdzināmas lapu kāpostiem (ko angliski sauc par kale) un spinātiem.
Augu zinātājas profesores Vijas Eniņas padomi
- Lapu bioaktīvajam kompleksam piemīt asinsradi un asins recēšanu veicinoša, asiņošanu apturoša, žultsdzenoša, pretiekaisuma, antialerģiska pretsāpju un organismu spēcinoša iedarbība. Daudz vērtīgu īpašību arī sakneņiem.
- Nātru lapu uzlējumu dzer pa pusglāzei trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas kā organismu spēcinošu un vielmaiņu uzlabojošu līdzekli.
Tas palīdz arī pie ādas slimībām, sāpju mazināšanai un pret citām vainām.
Lapu un sakneņu novārījumu gan dzer, gan izmanto ārīgi kompresēm, apmazgājumiem ādas slimību dziedēšanai un matu mazgāšanai to sakņu stiprināšanai.
- Lapas pavasarī lieto kā organismu attīrošu un spēcinošu līdzekli.
- Jābūt piesardzīgiem tiem, kam ir pastiprināta asins recēšana vai augsts asinsspiediens.